Először rendez téli fesztivált a Kelemen Barnabás és Kokas Katalin által alapított Fesztivál Akadémia. Legendás hazai és külföldi művészek érkeznek Lillafüredre, az első FAB Winterfestre február másodika és negyedike között. A háromnapos eseménysorozat délelőtti, napközbeni és esti koncertjeinek, irodalmi eseményeinek a Palotaszálló történelmi épülete ad otthont. A FAB Winterfest szalonhangulatot varázsol a Bükk természeti ölelésébe, ahol van idő és mód figyelni egymásra, közel kerülni a zenéhez, a szerzőhöz és az előadóhoz egyaránt.

A Winterfesten föllépő művészek első tablója ... 

 

„A világot járva számos remek művésszel találkozom, játszom együtt, sokan közülük már barátok, így nagy öröm, hogy a Fesztivál Akadémián megismerheti őket a hazai közönség is, boldogság, hogy együtt játszhatunk” – mondja sorozatukról Kelemen Barnabás.

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hegedűművészek kilenc esztendővel ezelőtt hívták életre a nemzetközi komplex eseménysorozatot, a Fesztivál Akadémiát, fesztivál és mesterkurzusok sorát, s ennek keretében több száz külföldi diák, valamint több tucat nemzetközileg ismert művész érkezik minden évben Magyarországra.

A FAB élő műhellyé vált az évek során, rendkívüli szakmai minőségét mutatja, hogy a világ legjelentősebb zenei eseményei (Luzern, Verbier, Salzburg Festival) között jegyzi a nemzetközi szakma.

„A Fesztivál Akadémián évek óta keressük azokat a különleges helyszíneket, amelyek a zenei fesztiválunkhoz hozzá tudnak tenni, ahol a térrel, a történelemmel a környezettel kölcsönhatásba tudnak kerülni az elhangzott művek. Lillafüred, csodálatos fekvésével és festői szépségével igazán megfogott minket. Talán nem véletlen, hogy a magyar irodalom egyik legszebb szerelmes versét, az Ódát itt írta József Attila, amikor 1933 júniusában az Írók Gazdasági Egyesületének (IGE) íróhetére érkezett” – meséli a művészházaspár.

... és a második tabló 
Fotók: FAB

 

A háromnapos fesztivál unikumként napindító és napközbeni tea- és szalonkoncertekkel, valamint esti hangversenyekkel varázsolja különlegessé a téli napokat. Az érkező művészek közül sokan már visszatérő vendégek a FAB eseményein. Többek között Maxim Rysanov ukrán-brit hegedűművész és karmester, Nikita Boriso-Glebsky orosz hegedűművész, José Gallardo argentin zongoraművész és kamarazenész, Thorsten Johanns német klarinétművész, Jacques Zoon fuvolaművész, professzor és hangszerkészítő Hollandiából vagy Iseut Chuat csellóművész. A hazai kiválóságok sem hiányozhatnak a fesztiválról, a művészeti vezetők mellett Kokas Dóra (cselló), Fenyő László (cselló), Fejérvári Zsolt (nagybőgő), Benkócs Tamás (fagott), valamint Zempléni Szabolcs (kürt) lép pódiumra.

A fesztivál Bartók 44 duójával kezdődik, majd olyan művek hangzanak el Mozarttól, mint az Esz-dúr divertimento vagy az e-moll zongora-hegedű szonáta. Richard Strauss életművének két kivételes darabja, a Till Eulenspiegel einmal anders!, valamint a háború alatt komponált, megrendítő Metamorfózisok című alkotás is szerepel a programban.

Brahms e-moll csellószonátáját hallhatják az érdeklődők Fenyő Lászlóval és José Gallardóval, Leclair, a francia hegedűiskola megalapítójának tartott hegedűművész-zeneszerző, valamint Bach műveiből Kokas Katalin és Kelemen Barnabás ad barokk teadélutánt, elhangzik Beethoven Esz-dúr szeptettje is, amely igazi mérföldkő volt a zeneszerző bécsi karrierjében. Együtt mutatta be az első szimfóniával és az első zongoraversennyel 1800-ban, egy császári megrendelésre szervezett, nyilvános koncerten. A műről a komponista így írt kiadójának: „A szeptettem egy kis lendületet hoz az életbe, hiszen a jó népség is ezután vágyik.”

Nyitókép: Kokas Katalin és Kelemen Barnabás
Fotó: Csibi Szilvia/FAB