Wayne Shorter, a legendás jazz-szaxofonos így magyarázta a jazz lényegét: A felhők csak egyszer lebegnek ugyanabban a mintázatban. Kevésbé költőien azt is mondhatta volna, hogy a jazz-zene egy estéről estére, a színpadon megszülető csoda.

2022-ben a JazzFest Budapestet azzal a céllal hoztuk létre, hogy ebben a városban is számos színpadon megszülessen ez a csoda, végre legyen Budapestnek is egy igazi, nemzetközi rangú jazzfesztiválja. Hiszünk ugyanis a valódi értékekben, az értékteremtésben – meséli a harmadik alkalommal megrendezett sorozatról az alapító-igazgató, Kleb Attila.

Négy művész-kurátor – Lukács Miklós Liszt- és Erkel-díjas cimbalomművész, Borbély Mihály Kossuth- és Liszt-díjas fúvós művész, Oláh Krisztián Junior Prima Díjas zongoraművész-zeneszerző, valamint Mogyoró Kornél, többszörösen az év legjobb ütőhangszeres művészének választott jazz-zenész – javaslatai alapján állt össze a program.

A JazzFesten számos koncerten zenélnek együtt a külföldi és a hazai muzsikusok, színpadra lépnek ünnepelt világsztárok és tehetséges, még kevéssé ismert fiatalok is.

Többek között olyan művészeknek tapsolhat még a közönség a JazzFesten, mint Victor Wooten, Oláh Kálmán, Bacsó Kristóf, Kézdy Luca, Juhász Gábor, Gyémánt Bálint, Baló István, Dés László vagy Tóth Viktor. A fellépő együttesek sorában pedig megtalálni többek között a Veronakit, a Coltrane Legacy-t, a Sinnoit, a Balázs Elemér Quartetet, a Moses Yoofee Triót, a László Attila Quintetet, az Önder Focan Triót vagy a Párniczky Quartetet is.

Felix Pastorius
Fotó: JazzFest Budapest

 

Az idei fesztiválprogram az európai jazzt helyezi a középpontba, részben az EU-hoz való csatlakozás huszadik évfordulója alkalmából, amelyre Oláh Krisztián Junior Prima Díjas művész új művet komponált.

Április 30-án, a Nemzetközi Jazznapon lesz a Ludus Europae ősbemutatója, huszonhét zenész – köztük Snétberger Ferenc – és a SUB.LAB.PRO táncosainak közreműködésével a Merlin Színházban.

A fesztivál alapításakor az volt a célunk, hogy összefogásra ösztönözzük a szakmát, a szervezőket, a lehetséges koncerthelyszíneket és a zenészeket. Az összefogás az, ami erőt ad. Az induláskor tizenkét, idén már tizennyolc helyszínen szólal meg a jazz. Köztük számos különleges programhelyen és többször meglepő időpontban is – teszi hozzá Kleb Attila.

Rendhagyó, hajnali koncerttel kezdődik a JazzFest a Filozófusok kertjében, április 27-én öt órakor. A négy kurátor közreműködésével többek között elhangzik Oláh Krisztián új szerzeménye, amelyet ezután minden JazzFesten továbbgondolnak majd a művészek, így évről évre átadva a stafétabotot.

A Városháza Parkban április 30-án délutántól szabadtéri koncerteket rendeznek. Föllép Kjetil Mulelid Triója és a Nikol Bóková Quartet, majd nagyszabású gála következik a hazai jazzélet kiválóságaival. Naponta a Trafó, a Fonó, az Erkel Színház, az Olasz Intézet, a Jedermann, a Lumen, a Merlin Színház, a Premier KultCafé, a MagNet Közösségi Ház, az IF Cafe Jazz Club ad otthont a rendezvényeknek, s fölhangzik a zene a szabadban is: a Hunyadi, a Rákóczi és a Liszt Ferenc téren.  

John Medeski
Fotó: Michael Bloom/JazzFest Budapest

 

Patrick Marek a jazzfotósok idén tízéves világversenyének, a Jazz World Photónak az alapítója. Célja a jazz és a jazzfotózás népszerűsítése, maga is fotográfus, s így fogalmaz: Életre szóló szenvedély a jazz. És szeretem hallgatni a fényképezőgépem lencséjén keresztül… A pályázat különlegessége, hogy minden fotós évente csak egyetlen képpel vehet részt a megmérettetésben.

A Hunyadi téri szabadtéri fotókiállításon, amely április 26-án, 18 órakor nyílik, az elmúlt évtized legjobb fotóiból összeállított kollekciót tekinthetik meg az érdeklődők.

Mivel ebben a műfajban nincsenek nyelvi korlátok, ezért hisszük, hogy a jazz igazi nemzeti kulturális exportcikké tud válni. Amikor megálmodtam a fesztivált, annak koncepcióját, hosszútávú vízióm volt. Az élet ezt jó értelemben felülírta. Mindaz, amit öt-hat évvel későbbre vártam, már a második fesztivált követően megtörtént. Sorra-rendre érkeznek külföldről a megkeresések nevesebbnél nevesebb fesztiváloktól, amelyek szervezői partnerséget ajánlanak. Idén már több hazai zenekar is bemutatkozik majd a határainkon túl, Hollandiától Dél-Koreáig, Olaszországtól Litvániáig – meséli az alapító-igazgató, Kleb Attila.

Nyitókép: Bill Evans
Fotó: Kleb Attila/JazzFest Budapest