„Sehol máshol nem szólal meg úgy Richard Wagner tetralógája, A Nibelung gyűrűje, mint a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, hiszen négy egymást követő estén kerülnek színre a zenedrámák, s ezt a világ operaházai nem nagyon engedhetik meg maguknak.  Általában három hétre húzzák szét, s még Bayreuthban is hat nap alatt hangzik fel” – mondja interjúnkban a Budapesti Wagner-napok megálmodója, művészeti vezetője és karmestere, Fischer Ádám, aki maga is gyakorta vezényelhetett a Zöld Dombon, jól ismeri az Ünnepi Játékokat.

Fischer Ádám a Budapesti Wagner-napok Siegfried előadásának karmesteri pulpitusán 2023-ban
Fotó: MÜPA/Posztós János

 

Szóba kerül a beszélgetés során a Ring örök érvényű mondanivalója éppúgy, mint az, hogy a dirigens ugyanúgy egységként igyekszik kezelni Wagner tizenötórányi zenéjét, ahogyan azt az alkotó elképzelte és hangjegyekbe foglalta. A karmester bevallja azt is, hogy bizony időbe telt, mire megszerette és persze megértette ezeket a darabokat. Gyermekként ugyanis csak kényszerből hallgatta édesapjával a rádió előtt ülve a bayreuthi közvetítéseket, s ezek az élmények akkor jó időre elvették a kedvét Wagner muzsikájától.

Az istenek alkonya előadása 2023-ban
Fotó: MÜPA/Csibi Szilvia

 

Fischer Ádám, mint mindig, most is szívesen idézi vissza azokat a pillanatokat, amikor a Művészetek Palotája építkezésének idején, a betonoszlopok között megérezte a teremben rejlő egyedi lehetőségeket, melyekkel élve most a Müpában rendezett sorozatokon a Wagner zenéjében rejlő intimitást és finom érzelmi rezdüléseket is meg tudja mutatni.

Nyitókép: Fischer Ádám 
Fotó: MÜPA/Csibi Szilvia

Keresse A 2024. június 14-én megjelenő lapszámunkat az újságárusoknál. Ha nem talál a lakóhelyéhez közeli hírlapárust, javasoljuk, hogy fizessen elő vagy vásárolja meg az Országút legfrissebb és archív lapszámait webáruházunkban: www.magyarszemle.unas.hu