Hagyományaihoz híven a CineFest idén is arra törekszik, hogy a magyar közönség a nemzetközivel egy időben láthassa a világ filmtermésének új és értékes alkotásait. Köztük azokat is, amelyek nagy nemzetközi filmfesztiválok díjnyertesei.

A CineFest díszvendége és a nagyjátékfilmes versenyprogram zsűrijének elnöke idén a világhírű rendező, Tony Gatlif lesz. Munkásságát a fesztivál életműdíjjal ismeri el, melyet a művész a nyitóünnepségen vesz át. Az Európai mozi nagykövete-díjjal tünteti ki a találkozó Daniel Olbrychski lengyel színészt, és posztumusz Életműdíjjal tiszteleg az elhunyt Jankovics Marcell előtt.

A CineFest retrospektív sorozatában vetítik Andrzej Wajda 1976-ban Oscar-díjra jelölt filmeposzát, Az ígéret földjét, amelynek főszerepét Daniel Olbrychski játszotta.

Daniel Olbrychski Az ígéret földjében Fotó: CineFest

Az idei fesztivál szenzációjának ígérkezik a jatékfilmek sorában Sean Baker filmje, a Red Rocket, melynek világpremierje a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt. A Red Rocket főszereplője, az egykori pornósztár, Mickey Hollywoodból tér vissza Texasba. Ellenséges világba kerül, igyekszik beilleszkedni, de tisztességes munkát nem kap…

A Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban az idei Berlinale Arany Medve-díjas alkotása, Radu Jude kemény társadalomkritikája. Tom McCarthy rendező is a periférián kereste szereplőit: a Stillwater egy olajfúró munkás (Matt Damon játssza) útját követi nyomon. Bill Marseilles-be utazik, hogy meglátogassa ártatlanul elítélt lányát a börtönben. A nyelvi korlátok, a kulturális különbségek és a bonyolult jogrendszer útvesztőiben bolyongó, önmagát is kutató férfi mindent elkövet, hogy tisztára mossa a lányát…

A nagyjátékfilmes versenyprogramban szerepel a Szent lélek, melyet a Locarnói Filmfesztiválon elismerő oklevéllel tüntettek ki. A kisfilmjeivel már elismert Chema García Ibarra első nagyjátékfilmjének főhőse az ufológiahívő José Manuel. A férfi hetente találkozik társaival, hogy megbeszéljék az aktuális híreket a földönkívüliekről. Idővel José lesz az egyetlen, aki ismeri az emberiség jövőjének titkát, miközben egy eltűnt kislány után is nyomoznak.

Quo vadis, Aida? Fotó: CineFest

Ugyancsak a versenyprogramban mutatják be Blerta Basholli rendező Hive című koszovói filmdrámáját, a 2021-es Sundance fesztivál legjobb filmjét, amely elnyerte a legjobb rendező és a közönség díját is. A versengésben részt vesz Jasmila Zbanic Quo vadis, Aida? című Oscar-díjra nevezett alkotása is, amely a srebrenicai mészárlást idézi fel.

Orosz Ákos a Kilakoltatásban Fotó: CineFest

A CineFest versenyprogramjában debütál Kis Hajni első nagyjátékfilmje, a Külön falka, amely egy szívszorító apa–lánya kapcsolatot mesél el, valamint Fazekas Máté Bence filmje, a Kilakoltatás, melynek főszerepét Orosz Ákos játssza. Mindkét film a Nemzeti Filmintézet inkubátor programjában készült.

Modern mese a szolidaritásról, a véletlenről és az élet értelméről a CineFest hivatalos nyitófilmje, Anders Thomas Jensen vígjátéka, Az igazság bajnokai. Ugyancsak a Kitekintő szekció darabja az Arany Pálma-díjas Titán, Julia Ducournau alkotása. És a Kitekintő szekcióban láthatja először a hazai közönség Enyedi Ildikó játékfilmjét, A feleségem történetét. A premier egyben a filmes mustra záróeseménye lesz.  

A CineFest a Budapest Filmmel együttműködve online is elérhetővé teszi a játékfilmes versenyprogram négy alkotását, szeptember 10-én a Hive-t, amely egy koszovói faluban játszódik a háború pusztítása, a mészárlás után. Másnap vetítik a kanadai Hygiène sociale-t. A rendező, Denis Côté immár a Covid világába visz. Szeptember 15-én látható online a Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban, szeptember 16-án a Quo vadis, Aida? című alkotás.

Borítókép: Jelenet a Hive című filmből Fotó:CineFest