Az Egyesült Királyságban zooarcheológusok egy csoportja 171 különböző régészeti lelőhelyről származó, i. sz. 300 és 1650 között élt lovak 1964 csontját elemezte. A maradványokat összehasonlították a mai lovak csontjainak méretével. Megállapították, hogy a középkori lovak sokkal kisebbek voltak, mint mai utódaik, általában legfeljebb póni méretűek – írja a Popular Science portál.

Az, hogy egy lófélét lónak vagy póninak minősítenek, teljes mértékben a méretétől függ. Az állatot általában a talajtól a lapockáik közötti részig mérik, kéznek nevezett egységekben – egy kéz 4 hüvelyk, azaz kicsivel több mint 10 centiméter. A modern lovak legalább 14,2 kezesek, a verseny- és a díjugrató lovak pedig gyakran magasabbak, 16 vagy 17 kéz körüliek. A régészek azt találták, hogy a középkori angol lovagok 14,2 kéz magasságnál alacsonyabb lovakon vágtattak rohamara.

E lovagok hátasait ma már nem lovaknak, hanem póniknak minősítenék.

Ám ezek a lovak alacsony termetük ellenére is jelentős hatással bírtak. „A harci ló központi szerepet játszik abban, hogy megértsük a középkori angol társadalmat és kultúrát. Egyrészt státuszszimbólum, amely szorosan összefügg az arisztokratikus identitás kialakulásával, másrészt fegyver, amely mobilitásával és sokkoló értékével képes megváltoztatni a csata kimenetelét” ezt Oliver Creighton exeteri régész és egyben a felmérés vezető kutatója nyilatkozta közleményében.

A szerzők megjegyzik, hogy bár ezek a lovak túl kicsinek tűnhetnek a csatában való részvételhez, a történelmi feljegyzések „hallgatnak a harci lovakat meghatározó konkrét kritériumokról”. Hozzáteszik, hogy valószínűleg „a középkor folyamán a lovak eltérő felépítése volt kívánatos a változó harctéri taktikák és kulturális preferenciák miatt”. Más szóval nem a méret volt az egyetlen, ami számított. A középkori lovakat valószínűleg olyan biológiai és temperamentumbeli jellemzők kombinációjának figyelembevételével tenyésztették és képezték ki, amelyek a katonai stratégiák módosulásával megváltozhattak, így az állatoknak eltérő funkciókat kellett ellátniuk.