Már a szerzők is, elmondásuk alapján, akárcsak könyvük hősei, izgalmas kalandok árán jutottak el a könyvbemutatóra. Egyiküket technikai, közlekedési problémák, másikukat egy rossz irányba tartó repülőgépre való beszállás lehetősége térítette majdnem el.

Így valóban mesés, szinte misztikus hangulatban kezdődött a Scolar Kiadó új üzletének első eseménye, melyen két ifjúsági kalandregényt – Viola Szandra A Világfa kilenc ága és Diana Soto Kitka Bence Balatonalján című ifjúsági regényét – mutatta be az est moderátora, Majoros Nóra
A szerzők rövid bemutatkozásából kiderült, hogy mindketten a líra világából csöppentek a kamaszok kalandos történeteibe, Viola Szandra neve pedig költészete, kulturális közéleti szerepei, valamint rádiós irodalmi műsorvezetői tevékenysége okán is ismerős lehet.

Ezúttal hasonló zsánerű könyveket írtak, hasonló mitológiákból táplálkozva, mégis más hősökkel, más történetekkel, más-más korosztályhoz szólva.

Diana Soto története egy balatoni nyaralás misztériumokkal gazdagított kalandos fordulatait mutatja be.

A főhős, Kitka Bence és testvére Réka, újdonsült barátjukkal, Mátéval váratlanul egy korántsem szokványos világban találják magukat: szó szerint elnyeli őket a Balaton. A mondákból talán ismerősnek tűnő lidércsereg, a tündérek, sőt a Hetvenhétfejű Sárkány is felbukkan a történetben. A Balatonaljának birodalma tehát veszélyeket is rejt. Izgalmas onnan a hősök visszatérése, az út során a kiskamaszok egymásra utaltsága, összetartozása és a veszteségeik megélése is felszínre tör. A menekülés a mesés és ijesztő föld alatti birodalom szövevényeiből igazi kalandos olvasmány.

Viola Szandra kötetének szintén kamasz főhősei ugyancsak kalandot élnek át. A Világfa kilenc ága a magyar ősi eposzok hangulatát idézi,

hiszen a szerző tudatosan használta a tündérek, lidércek karaktereinek kidolgozásában a magyar mondák és mitológiák teremtményeit, például a Gyertyás Embert és egyéb entitásokat, vagy Mitmitkét, a gondolatolvasó, kívánságokat könnyedén valóra váltó lidércet, aki kiscsibeként követi gazdáját. A kötet a tizenhat éves Lichtenberg Hajnal kalandját meséli el, melyet Piliscsudán él át, amikor a koronavírus-járvány idején elhagyni kényszerül a várost. Az unalmasnak induló kényszerpihenő hamarosan izgalmas túlélőkalanddá változik. Hajnal megismerkedik a boszorkányszerű öregasszonnyal, Lucával és annak unokájával, Dáviddal. Hamar rádöbben, hogy Piliscsuda valójában a világ közepe. Ott áll ugyanis a Világfa, melynek kilenc ága kilenc különböző égi dimenziót tart össze. A lidérc-ökoszisztéma azonban érzékeny világ, felbomlása mindenre kihat. Ez a fantasy jellegű kalandregény nemcsak fiataloknak lebilincselő olvasmány. A történetben a természetvédelem fontossága, az ember és növényvilág, a flóra és fauna, és az évszakok csodás keringése, sőt még a fény és a sötétség kergetőzése is előkerül. Titkok és varázslatok Piliscsudán. Nehézségek és furcsa helyzetek megoldása, közös erővel Balatonalján. Mesék a ma modern gyermekeiről régi magyar mondák, regék, legendák szereplőinek felelevenítésével. Mindkét kötet átjáró egy varázslatosabb, csodákkal teli, párhuzamos világba.

 

A nyitóképen: Diana Soto és Viola Szandra írónők beszélgetnek Majoros Nórával, az est moderátorával