Idén szeptemberben ismét a Balaton-parti városban találkozik majd a hazai irodalom színe-java – hangzott el az esemény sajtótájékoztatóján.

Bóka István Balatonfüred polgármestere a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban rendezett tájékoztatón hangsúlyozta: Balatonfüred a kultúra városa, ami nemcsak egy szlogen, hanem a hosszú évek óta zajló átgondolt kulturális fejlesztések hozománya. A város jelentős irodalmi hagyományokkal is rendelkezik, amelynek ugyanúgy része a Lipták Gábor hagyaték, mint a Quasimodo költőverseny, ami a település imázsának egyik meghatározója.

– A napokban adtuk át a Modern Műtárat, egyedülállónak számít ma egy kortárs kiállítótér megnyitása. Hamarosan megnyílik a megújított Esterházy-villa és a Helytörténeti Gyűjtemény. Irodalmi folyóiratot adunk ki, létrehoztuk a Szőcs Géza Irodalmi Szalont, és évről évre a költőversenynek köszönhetően itt Balatonfüreden találkoznak a hazai irodalom legkiválóbb alkotói – fogalmazott Bóka István.

A 31. alkalommal meghirdetett Salvatore Quasimodo Költőverseny friss pályázatát Széchenyi Ágnes irodalomtörténész ismertette.

A kortárs verspályázaton két magyar nyelvű, nem publikált költeménnyel lehet részt venni, amiket 2023. június 30-ig várnak a szervezők.

A zsűri által kiválasztott díjnyertes alkotásokat ez év szeptemberében irodalmi fesztivál keretében mutatják majd be Balatonfüreden. Dalverseny is kapcsolódik az eseményhez, a Quasimodo Költőverseny elmúlt 30 évében nagydíjban, illetve különdíjban részesített költőinek bármely verse megzenésíthető.

– A költőversenynek komoly rangja van, fontos, hogy megőrizzük a színvonalát. Ugyanakkor nagy erénye, hogy

nyitott, bárki adhat be verset, ami fontos üzenet a mai környezetben,

amikor a költészet veszíteni látszik az erejéből – így Széchenyi Ágnes. A Quasimodo költőverseny zsűritagja elmondta, az elmúlt harminc évben több mint hétezer, a pályázati kiírásra érkezett verset olvasott el, minden évben többszáz költemény érkezik, erre számítanak idén is.

Cserép László, a Szőcs Géza Irodalmi Szalon vezetője ismertette a szalon idei jelentősebb programjait, amelyek között természetesen a költőverseny szeptemberi gálaműsora is szerepel. Vendég lesz a szalonban többek között Szomráky Béla Olaszország-szakértő, a pápa tolmácsa és Geskó Judit művészettörténész. Megemlékeznek a 200 éve született Madách Imréről, augusztusban Szőcs Géza 70. születésnapjáról, októberben pedig Cseh Tamásra emlékeznek, akinek Bereményi Géza ültetett emlékfát itt Balatonfüreden, a Tagore sétányon.

A rendezvény végén bemutatták A kolozsvári sétatér című hangoskönyvet,

amelyet Szilágyi Enikő Jászai Mari-díjas színművész szerkesztett Szőcs Géza költeményeiből. – Szőcs Géza az új verseskötetének kolozsvári bemutatójára egy előadást tervezett, amelyen én adtam volna elő a verseit. Ez halála miatt nem valósulhatott meg, emberi, művészi és baráti kötelességemnek éreztem, hogy ennek emlékére összeállítsam ezt a kötetet – mondta Szilágyi Enikő. A húsz verset tartalmazó hangoskönyvről Farkas Wellmann Endre, József Attila-díjas költő elmondta: abban Szőcs erdélyi korszakának legmegdöbbentőbb versei, illetve a líraibb hangvételű későbbi költeményei közül hallható válogatás.