Sir David Attenborough neve összeforrt a természetfilm műfajával és a környezetvédelemmel. A kilencvennégy esztendős tudós az 1950-es évek óta járja a világot, hogy filmjeivel dokumentálja a Föld élővilágának rendkívül gazdagságát és szépségét. Szavára százmilliók figyeltek és figyelnek.

A Netflix Egy élet a bolygónkon című filmje Attenborough munkásságának összegzését nyújtja, de több visszatekintésnél. Arról is számot ad, hogy a Föld ökoszisztémájában milyen változások történtek az elmúlt hatvan évben – és ezek rendkívül kedvezőtlenek. A film felhívás, vészjelzés: ezen az úton az emberiség a vesztébe rohan, és a katasztrófától nem évszázadok, csupán néhány évtized választja el.

Az Egy élet a bolygónkon nemcsak figyelmeztet, hanem megoldást is ajánl. Attenborough szerint a környezetszennyezéssel szorosan összefügg a szegénység és a túlnépesedés problémája, amit a világ lakosságának magasabb iskolázottsága oldana meg. Japánt hozza példának, ahol az életmódnak és anyagi biztonságnak köszönhetően a párok csak egy-két gyereket terveznek. A megújuló energiaforrások nagy arányú felhasználása gátolhatná a globális felmelegedést, a természet kizsákmányolását pedig a tervszerű gazdálkodás akadályozná meg. Az okos és érthető levezetésnek köszönhetően a film vége lelkesítő. Nem mond újat, de amit állít és javasol, azt rendkívüli meggyőzőerővel teszi. A képek gyönyörűek, az operatőri munka emlékezetes – a film méltó David Attenborough munkásságához.