Az igazság egy híres, de már kiöregedő színésznőről és középkorú lányáról szól. A Franciaországban élő Fabienne-hez látogatóba érkezik Amerikában élő lánya, Lumir és kis családja. Rövid ottlétük alatt a régi sérelmek felszínre kerülnek. Fabienne új filmet forgat, mindeközben szembe kell néznie múltbéli tetteivel, és a lányához fűződő kapcsolatával is el kell számolnia. Konfliktusuk szemlélője Hank, Lumir amerikai férje, aki szintén színész. Lányuk a család legfiatalabbja, ő jelenti a valódi kapcsolatot Lumir és Fabienne között.

Hirokazu Koreeda rendezőnek ez az első nem japán filmje. Nyugaton főképp A fiam családja (2013) és a Bolti tolvajok (2018)  című alkotásával lett ismert. A főbb szerepeket híres és kiváló színészek játsszák: Catherine Deneuve, Juliette Binoche és Ethan Hawke. Mindhárom alakítás remek, részletgazdag, a legőszintébbnek Deneuve játéka tűnik.

Az igazság az elmúlás elkerülhetetlenségével, valamint a család és a munka közötti választás kérdésével szembesít. A három fő karakter fél a sikertelenségtől. Hank csak másodvonalbeli tévés színész, és retteg, hogy kifutott az időből. Fabienne már maga mögött hagyta fénykorát, bele kell törődnie, hogy pályája véget ér. Lumir nem tudja megbocsátani, hogy anyja a karriert választotta, és gyerekként nélküle kellett felnőnie. A színészet iránt dédelgetett álmai hamar szertefoszlanak, fel is hagy vele a sikertelenséget látva.

A cím arra utal, hogy nincs egyetlen igazság, és a személyes igazság nehezen megélhető. Fabienne élete hazugságokra épül, Lumir nem őszinte lányával, amikor a nagyapja felől érdeklődik, Hank igyekszik a sikertelenségéből minél kevesebbet megmutatni.

A szereplők közül csak Fabienne és Lumir alakja kidolgozott. A párbeszédek változó színvonalúak: néhol közhelyesek, máskor meghatóan személyesek. A kis Charlotte-nak, Lumir lányának nincs érdemi helye a történetben, izgalmasak közös jelenetei Fabiennel, de ezek nem bontják ki karakterét.

A filmben nincsenek teátrális jelenetek, éles fordulatok, Az igazság életszerűen hömpölygő epikusságára a néző könnyen rá tud hangolódni.