A köztestület regionális munkacsoportjának képviselőválasztó ülését követően 2023. február 15-én alakult meg az új munkacsoport, melynek vezetőjévé Bodonyi Csaba építészt, az MMA rendes tagját választották titkos szavazás útján. A regionális elnök vezette munkacsoport feladata, hogy figyelemmel kísérje, segítse környezetében az egyéni és közösségi művészeti- és művészetelméleti tevékenységet, a helyi alkotómunkát és a kulturális értékteremtést, ezzel is szolgálva a regionális művészeti munka fejlesztését, színvonalának emelését. A miskolci esemény azért is jelentős, mert

ez az első olyan regionális munkacsoport, amely az MMA és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tavaly kötött stratégiai megállapodása alapján végzi majd munkáját.

A megállapodás hosszabb távon is elősegíti kiemelkedő hazai és egyetemes magyar tudományos és művészeti eredmények megszületését, széleskörű megismertetését, a kulturális élet minél színesebbé tételét. Az együttműködés keretében az MTA az MMA részére rendelkezésre bocsátja helyi irodáit - emiatt is kapott helyet a regionális munkacsoport alakuló ülése az MTA Miskolci Területi Bizottság székházában.

A Miskolc központú régióból huszonöt akadémikus és tizenhárom nem akadémikus köztestületi tag fejezte ki részvételi szándékát a munkacsoportban.


A regionális munkacsoportoknak akadémikus és nem akadémikus köztestületi tagjai lehetnek, akik önkéntes alapon, térítésmentesen végzik munkájukat. Előírás, hogy egy-egy régió munkacsoportjában a Magyar Művészeti Akadémia mind a kilenc tagozata képviselve legyen. A most alakuló szervezet a tervek szerint helyi intézményekkel, szakmai szervezetekkel, illetve határon túli és külföldi művészekkel, szakemberekkel is kapcsolatot épít ki.

Az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatón Kiss János, az MMA alelnöke - utalva a tavaly decemberben Győrben indult munkacsoportra - elmondta, hogy a regionális építkezés során Miskolc a második helyszín. „Az MMA büszke arra, hogy egy gazdag kultúrájú városban lesz jelen és az észak-magyarországi régióban akadémikusok, köztestületi tagok, ösztöndíjasok és számos partnerszervezet együttes munkája indulhat el” – mondta az alelnök.

Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere köszöntőjében kiemelte, a helyi alkotó közösségek most egy fontos testülettel bővültek.

Bár egy időben a „szürke iparváros” bélyegét sütötték rá Miskolcra, de a megyeszékhely ma már sokkal inkább az alkotók, a fesztiválok, a tehetségek központja.

A város minden lehetséges eszközzel támogatni fogja a munkacsoport működését. „Az építés az ember építésével kezdődik!” – idézte végezetül Plesz Antal építészt, az MMA néhai tagját a városvezető.

Dr. Kaptay György, az MTA Miskolci Területi Bizottságának elnöke örömét fejezte ki, hogy a munkacsoport a Magyar Tudományos Akadémia miskolci területi székházában talált otthonra. „Jó kombináció a közös építkezés a művészet és a tudomány részvételével” – fogalmazott.


Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzatának képviseletében: dr. Schirger György jegyző kiemelte a Magyar Művészeti Akadémia szerepét a művészeti oktatás előmozdításában, amelyet a régióban is kulcsfontosságúnak tartanak.

Dr. Richly Gábor, az MMA főtitkára hangsúlyozta, hogy

a Magyar Művészeti Akadémia nem az akadémikusok „zárt klubja”;

törvényi kötelessége, hogy a teljes kortárs magyar művészeti életért tegyen. A művészeti oktatást, a város igényeit, a régió tudományos életét szeretné gazdagítani, ehhez a hasonló értékekért dolgozókat hívja segítségül. „Az MTA területi székháza már önmagában igazodási pont, és bízom abban, hogy ha a művészet és a tudomány együtt tevékenykedik, abból komoly új eredmények születnek” – tette hozzá.

Juhász Judit, az MMA szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy a munkacsoport elnökének választott Bodonyi Csaba vezetőként a régió egészének kulturális életében vállalt jelentős feladatot.

Könyvújdonság az Avasról az MMA Kiadótól
Mestermunkák sorozat: Dénes Eszter: Ferencz István

Az MMA Kiadó Mestermunkák című sorozata egy-egy kortárs, a magyar építészet történetében megkerülhetetlen, ikonikus épület bemutatását tűzte ki célul. Gazdag képanyag, eredeti rajzok és részletrajzok, építés közben készült fotók fedik fel az adott épület teljes történetét és utóéletét. A sorozat indító darabja a Kossuth- és Nemzet Művésze díjas Ferencz István által tervezett miskolci avasi egyházi és oktatási épületegyüttes, amely a hazai elismerések mellett nagyon hamar a nemzetközi szakmai figyelem középpontjába került, a megvalósulását követő negyedik évben pedig a világ legjelentősebb kortárs épületei közé nyert besorolást. Az 1990 és 2000 között épülő avasi együttes a kilencvenes évek legnagyobb volumenű egyházi és oktatási beruházása volt.

2019-ben Bodonyi Csaba építészetéről jelentetett meg az MMA Kiadó monográfiát Sulyok Miklós Bodonyi Csaba építészete címmel.

Az MMA támogatásával vagy szervezésében korábban megvalósult több program is Miskolcon. Többek között a Miskolci Grafikai Triennále; Zalaváry Lajos Emlékkiállítása; a Hallgatni Aranyt! projekt; valamint a Cinefest Miskolc – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál.