Nem szemet hunynak a fekete szervkereskedelem felett, nem képtelenek a bűnszervezeteket visszaszorítani, olvassuk a különféle lapokban, hanem ők maguk távolítják el és értékesítik az átnevelő táborokban raboskodó ujgurok, Falun Gong-hívek, tibetiek és egyéb politikai üldözöttek szerveit. Gazdag külföldi vagy hazai betegek soruk kivárása nélkül vásárolhatnak ép szívet, májat, vesét – elvégre átvették a Nyugat nagy találmányát: a szabadpiacot, persze a hozzátartozó jogállam, jogvédelem tőlük idegen rendszere nélkül. A kétezres évek elején elég nagy port vert fel a hír, hogy a nyugati szemmel nagyszámú kínai halálraítélt szervét a hatóságok révén értékesítik drága pénzen. Kezdetben a kínaiak tagadtak, de idővel beismerték, és közölték, hogy kiküszöbölték a szervátültetés rendszeréből az elítélteket, és szigorúan önkéntes alapon, számítógépes adatbázis segíti a rendelkezésre álló szervek és a várakozó betegek összekapcsolását (lásd itt). Ez megnyugtatónak látszott: a rohamléptekben polgárosodó Kína, ahogy bekapcsolódik a nemzetközi közösség rendszerébe, kiiktatja életéből az ilyen embertelen gyakorlatokat.

Igen ám, de közben jöttek a hírek a táborokba zárt politikai foglyokon végzett szerveltávolításokról. Számos emberjogi aktivista és újságíró próbálta a tényeket feltárni, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának jelentéstevői több ízben hivatalos tájékoztatást kértek a kínai hatóságoktól, de érdemi választ nem kaptak. Az oknyomozás hatására az Egyesült Államok képviselőháza az évek során többször tárgyalta a kérdést, végül 2016. június 13-án határozatban szólította fel Kínát, hogy szüntesse meg a politikai foglyok szerveinek erőszakos eltávolítását.

Korábban az ügyet többször is vizsgáló Európai Parlament 2013. december 12-i határozatában szintén elítélte a Kínai Népköztársaság gyakorlatát.

Fontos mozzanata volt a kínai szerveltávolítási gyakorlatról szóló vizsgálódásoknak, nyomozásoknak, hogy a tekintélyes Washington Post 2017. szeptember 15-i számában terjedelmes riportot közölt, amely azt állította, hogy a köztörvényes elítéltek szerveinek eltávolítási gyakorlatát Kína bizonyíthatóan megszüntette, a politikai elítéltek körében végzett szerveltávolításra vonatkozó, a lap pekingi vezető tudósítója által irányított kutatások ezeket az állításokat cáfolják.

Ugyanakkor Londonban emberjogi szervezetek fölállították az állami igazságszolgáltatáson kívüli, Sir Geoffrey Nice királyi jogtanácsos – a Slobodan Milošević ügyét korábban tárgyaló Nemzetközi Bíróság vezetőjeelnökletével működő, úgynevezett Kína Bíróságot, amely afféle szabályos tárgyalást lefolytatva 2019 júniusában kimondta, hogy a Kínai Népköztársaság évtizedek óta folytatja a politikai foglyok, főleg Falun Gong-hívek és ujgurok körében a szervek erőszakos eltávolításának gyakorlatát, és ennek több százezer áldozata van.

A hazai sajtó talán nem kezeli a kérdést olyan súllyal, mint amilyet megérdemelne, viszont 2021 februárjában a telex nevű hírportál közölt egy cikket a témában, de utóbb a következő megjegyzéssel levették: „A hírről beszámoló Epoch Times nevű lapról ugyanis utánajárás után kiderült, hogy a Falun Gong csoport által kontrollált, korábban bizonyítottan szélsőjobboldali, Trump-párti, Kína-ellenes összeesküvés-elméleteket is terjesztő orgánumról van szó, ezért érdemes komoly fenntartásokkal kezelni az állításait. Ezek után úgy döntöttünk, hogy a lapszemlét eltávolítjuk. A hibáért elnézést kérünk!”

A Falun Gong lelkiségi, az imádságra és az istenséggel való kapcsolatra irányuló mozgalom, tanítása kifejezetten apolitikus. A kilencvenes évek elején indult, az évtized végére a becsült tagsága már elérte a hetvenmilliót (a Kínai Kommunista Párt kilencvenöt milliónyi tagot tart számon). Amikor az 1990-es évek végén többüket bebörtönözték, pekingi központjuk körül válaszul tízezres tüntetést szerveztek: a tömeg csendben olvasgatott és meditált, majd néhány óra múlva, maga után szinte semmi szemetet nem hagyva távozott. A kommunistákban ez a szervezettség és fegyelem rémületet keltett: a Tienanmen tér óta ilyen roppant kihívás nem érte totális hatalmukat. Azonnal be is tiltották. Akinél Falun Gong-irodalmat találnak, nyomban letartóztatják, viszik átnevelőtáborba. Ahol a szerveit is eltávolíthatják. Az állítások szerint a Falun Gong-hívek köréből kerül ki a szervkereskedelem legtöbb áldozata.

A vallási mozgalon sok követője él külföldön, és az Epoch Times próbál a szószólójuk lenni a nyugati világban. Valóban támogatta Trumpot, és valóban jelentet meg olyan cikkeket, amelyek szerint a Woke-ideológiával akarja Kína aláásni az amerikai demokráciát. Ha nem is ilyen sarkosan, céltudatosságot feltételezve, de Niall Ferguson világszerte elismert történésznél is bőven olvashatunk hasonlókat, például itt.

A magyar sajtó arról sem számolt be, hogy az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala, tehát nem a Falun Gong-mozgalom szócsöve idén június 14-én a következő nyilatkozatot tette közzé:

Genf (2021. június 14.) – ­ Az ENSZ emberi jogi szakértői ma elmondták, hogy rendkívüli módon aggasztják őket azok a jelentések, amelyek szerint a kínai kisebbségi csoportok, köztük a Falun Gong, az ujgur, a tibeti, a muszlim és a keresztény közösség fogva tartott tagjain állítólag „szerveltávolítást” végeznek.

A szakértők elmondták, hogy hiteles tájékoztatást kaptak arról, hogy az etnikai, nyelvi vagy vallási kisebbségekhez tartozó fogvatartottakat erőszakkal, tájékozott beleegyezésük nélkül vér- és ultrahangos vagy röntgenes szervvizsgálatnak vethetik alá, miközben más fogvatartottakat nem. A vizsgálatok eredményét felviszik az állítólagos élőszervdonorok adatbázisába, amely biztosítja a szervek elosztását.

„Kínában az erőszakos szervéltávolítás, úgy látszik, meghatározott etnikai, nyelvi és vallási kisebbségek különböző helyeken fogva tartott tagjai ellen irányul, akikkel rendszerint nem közlik letartóztatásuk okát, és akiknek nem mutatják meg a letartóztatásukat elrendelő parancsot,”  közölték. „Mélyen nyugtalanít minket a rabok és fogvatartottak elleni, etnikumon, valláson vagy meggyőződésen alapuló hátrányos megkülönböztetés.”

„Az állítások szerint a fogvatartottakból leggyakrabban a szívüket, a veséjüket, a májukat, a szarhártyájukat, ritkábban a májuk részeit távolítják el. Az orvosi jellegű illegális kereskedelem egészségügyi szakemberek, sebészek, aneszteziológusok és mások részvételével folyik.

Az ENSZ szakértői a kérdéskörben 2006-ban és 2007-ben is kértek tájékoztatást a kínai hatóságoktól. Sajnálatos módon a kormányzati válaszokban nem szerepelt a szervek elosztására és a szervdonorokra vonatkozó adat. Ebben az összefüggésben az adatok rendelkezésre nem bocsátása, illetve az információmegosztási rendszerek hiánya akadályozza az illegális kereskedelem áldozatainak azonosítását és védelmét, illetve az illegális kereskedők felderítését és vád alá helyezését.

Az ENSZ egy másik emberi jogi mechanizmusa is rávilágított azon aggodalmakra, amelyek szerint szerveltávolítást bizonyos vallási kisebbséghez tartozó fogvatartottakon hajtanak végre.

„Annak ellenére, hogy az önkéntes szervadományozás rendszere fokozatosan kibontakozott, folyamatosan jönnek a beszámolók arról, hogy az átültetéshez szükséges szervek beszerzése Kínában az emberi jogok súlyos sérelmével jár” – nyilatkozták az ENSZ emberi jogi szakértői.

Változatlanul aggályos, hogy nincs független ellenőrzés arra nézve, hogy a rabok vagy fogvatartottak beleegyezésüket adták a szervadományozáshoz és szervelhelyezéshez. A beszámolók szerint a hozzátartozók nem kaphatják meg az elhunyt rabok vagy fogvatartottak testét, közölték a szakértők.

A szakértők felszólították Kínát, haladéktalanul válaszoljon a szervkereskedelemmel kapcsolatos állításokra, illetve engedélyezze a nemzetközi emberi jogi mechanizmusok által végzett független ellenőrzést.

A különleges eljárás által felhatalmazott tisztségviselők kapcsolatokat tartottak fenn Kínával a párbeszéd erősítése érdekében. Szeretnék folytatni az építő eszmecserét a kínai kormánnyal.

A szakértők: Siobhán Mullally, Tlaleng Mofokeng, Fernand de Varennes, Ahmed Shaheed, Nils Melzer, Dubravka Simonovic, Fionnuala Ní Aoláin, Elina Steinerte, Miriam Estrada-Castillo, Leigh Toomey, Mumba Malila, Priya Gopalan

Az eredeti sajtóközlemény itt olvasható. A szervezet szervkereskedelemmel kapcsolatos anyagai itt találhatók.

Szeptember 17. és 26. között zajlott az erőszakos szerveltávolítás elleni világcsúcs. Honlapja itt érhető el.

Ui. Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala honlapján nem könnyű megtalálni a fenti dokumentumot, de ha a keresőbe beírjuk a News Search szavakat, és a felugró táblázatban  kiválasztjuk Kínát, a megkapott listán szerepel a közlemény és a linkje.

Nyitókép: E. Zsemberi-Szígyártó Miklós grafikája