Idén is kiírta a Magyar Művészeti Akadémia a művészeti ösztöndíjpályázatát.

Az MMA 2018-ban alapította az ösztöndíjat. Azóta minden évben száz új művésznek és művészetelméleti szakembernek ítéli meg ezt a hároméves támogatást. Idén épp most, március 27-ig lehet jelentkezni. A szervezésre, az adminisztratív lebonyolításra kérte meg az Akadémia az MMKI-t, azaz a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetet. Mi végezzük a pályázat kiírását, a beérkezett pályázatok kezelését, az elbírálás folyamatának irányítását, utána a szerződéskötést, a szekciótalálkozókat, segítjük a kapcsolatépítést. Emellett propagáljuk az ösztöndíjasok műveit, könyvbemutatóktól kezdve a közösségi médiáig, promóciós videókat készítünk, tehát nagyon sokrétű az MMKI ösztöndíjakkal kapcsolatos munkája. Összefoglalva: az MMKI kezeli az MMA ösztöndíját.

Mit nyújt ez az ösztöndíj, és kik pályázhatják meg?

Tizennyolc és ötven év közötti, azaz fiatal és középgenerációs művészek pályázhatnak, nemcsak Magyarországról és a Kárpát-medencéből, hanem az azon kívül élő magyarság köréből is. Pályázni csak az intézet online felületén lehet, ide kell feltölteni a pályázati anyagot – portfóliót, életrajzot, munkatervet stb. Végzettséget nem kell hozzá igazolni, hiszen például a népművészeti szekcióban pályázók sok esetben nem rendelkeznek szakirányú végzettséggel. A pályázatot elnyerő alkotókat az MMA tagozatainak megfelelő szekciókba osztjuk be, így lesz színházművészeti, építőművészeti, népművészeti, irodalmi, képzőművészeti, ipar- és tervezőművészeti, művészetelméleti, film- és fotóművészeti, továbbá zeneművészeti szekció. Szorgalmazzuk, hogy az ösztöndíjasok hallgassák meg más szekciók munkabeszámolóit is, bővítsék művészeti horizontjukat, kapcsolataikat, hiszen nagyon fontos a munkakapcsolatok kiépítése. Nem csupán az az ösztöndíj célja, hogy három éven keresztül havi kétszázezer forintot kapjanak a művészek – ez fontos, de csak az egyik oszlopa a programnak. A másik oszlopa az, hogy segítsük a munkájukat, a kapcsolatépítésüket, és hogy eljussanak a műveik a nagyközönséghez.

E második oszlop részeként hoztak létre egy nagyszabású kiállítást a Pesti Vigadóban.

Az Essentia Artis című kezdeményezést egy ezentúl évente megrendezendő összművészeti fesztiválként is fel lehet fogni. Ezen kifejezetten az előző évben végzett száz ösztöndíjas vesz részt. Amikor szeptember–október fordulóján felkért bennünket az MMA ennek a megszervezésére, összevont találkozót tartottunk az ösztöndíjasokkal, hogy kitaláljuk az ideális koncepciót. Arra jutottunk, hogy nem érdemes elszigetelni egymástól a művészeteket, hanem az alkotások inkább felelgessenek egymásnak, összművészeti tematikus szálakra fűzzük fel a műveket. A Vigadóba beviszünk koncerteket és a gyerekprogramokat is, különféle workshopokat tartunk, próbáljuk a kiállítótereket kitágítani. Például a tárgyalkotó művészek alkotásai mellett olvasósarkot hoztunk létre, ahol az írók, költők, művészettörténészek, építészek be tudják mutatni az albumaikat, köteteiket. Itt a kiállítást megtekintő látogató le tud ülni egy kényelmes fotelbe, és bele tud olvasni a könyvekbe. A négy tematikus napon pedig hetven program sorakozik fel, hihetetlenül tágas tematikával.

Milyen terekben helyezkednek el a programok?

A nagy koncertek az ötszáz főt befogadó Díszteremben. A kisebb kamarakoncertek és a workshop jellegű események a hatodik emeleti kiállítótérben lesznek, míg a kerekasztal-beszélgetések, előadások, film- és divatbemutatók a Sinkovits- és a Makovecz-teremben. A kiállítás pedig a teljes hatodik emeletet foglalja el, a folyosón például az ösztöndíjasainkról készült fotókat és rövidfilmeket lehet megtekinteni.

A végzett ösztöndíjasok egyéni támogatásra is számíthatnak a jövőben?

Igen, a három év után is dokumentáljuk életútjuk jelentős állomásait, szívesen közzétesszük a fontosabb híreket, kötetmegjelenéseket, szétküldünk meghívókat, ajánlóleveleket adunk kiállításokhoz, segítjük eredményeik nagyközönséghez közvetítését. Minden volt ösztöndíjas a lezárást követő öt éven keresztül kérheti, hogy együttműködési szerződés keretében financiálisan is segítsünk ez utóbbiban (könyvkiadásában, kiállítás-megvalósításában, katalógus-megjelentetésében, fellépéseinek elősegítésében, zeneművének előadásában és így tovább).

Végül még egy kérdés, amely felvetődhet a pályázni készülőkben: mekkora a lemorzsolódás?

Az ösztöndíj eddigi éveit tekintve mindössze egy százalék.