Aki olvasta Putyin 2022. decemberi az USA-nak és a NATO-nak címzett levelét, „szerződéstervezetét”, tudja, hogy a Kreml az 1990 utáni rendezés ellenére Kelet-Közép-Európát saját befolyási övezetében akarja tudni. Aki egy kicsit is ismeri Oroszország és azon belül minden idők legkíméletlenebb titkosszolgálata, a KGB (és jogutódja, az FSZB) történetét és az abban szocializálódott, jelenlegi orosz elnök pályafutását, tudja, hogy térségünknek ezzel szemben kell magát megvédenie, ahogyan sokan figyelmeztettek rá az utóbbi évtizedekben. Nincs tehát ok meglepődni azon, hogy a szeptember 1-jétől a Donbásztól Vlagyivosztokig valamennyi orosz tizenhétéves olyan új – sebtében, öt hónap alatt összeállított, Vlagyimir Medinszkij és Anatolij Torkunov jegyezte – történelemtankönyvet kap kézbe, amely ennek a szemléletnek a jegyében magyarázza a XX. század eseményeit, majd hosszasan az Ukrajna elleni háborút, a „különleges hadműveletet”. Amikor azonban a tankönyvben azt olvassuk 1956-ról, hogy „a lázadó radikálisok… között sokan voltak a fasiszta Magyarország fegyveres alakulatainak egykori harcosai”, és „nemcsak szovjet emlékműveket és jelképeket” rongáltak meg, hanem párttagokat és családtagjaikat, sorkatonákat mészároltak le, és hogy „a Szovjetunió okkal, mivel úgy vélte, hogy a magyar válságot a nyugati titkosszolgálatok által támogatott belső ellenzék akciója katalizálta, csapatokat vezényelt Magyarországra, és segített a magyar hatóságoknak a tüntetés leverésében” (130-131), vagy  hogy 1989-ben a szovjet csapatok „egyoldalú” (?) kivonása Kelet- és Közép-Európából „különösen átgondolatlan döntés” volt (247), vagyis 1956 is, Ukrajna is a fasiszták és a nyugati áskálódás műve, akkor azért földbe gyökerezik a lábunk. Ugyan melyik másik nagyhatalom ír ilyen tankönyvet?

Utóbb Putyin elnök azt nyilatkozta, hogy hiba volt a magyarországi 1956-os és a csehszlovákiai 1968-as bevonulás. Az itt olvasható, itt megvásárolható tankönyv visszavonásáról nem szólnak híradások.

История. История России. 1945 год — начало XXI века. 11 класс. (Oroszország története 1945–a XXI. század eleje. 11. osztály). A Vera Muhina-i szocialista realizmust idéző alakok mögött a kercsi híd, Európa leghosszabb hídja, Putyin fő műve.