Bob Huggins, a West Virginia Egyetem férfi kosárlabdaedzője és az egyetemi kosárlabdázók között a legtöbb győzelmet elért aktív edző rádióinterjút adott, ám kínosan elszólta magát: homokosozott és pápistázott egy konkurens katolikus egyetemi csapat szurkolóit minősítve. Így együtt. Az egyetem mindjárt csökkentette egy millió dollárral az évi fizetését. Lapátra viszont nem tették. Kevin Hart színész rosszabbul járt, hiszen nem vezethette a 2019-es Oscar-gála műsorát, amiért homofób megjegyzéseket ejtett a Twitteren.

A katolikusellenesség Amerikában a függetlenség előtti időkre megy vissza, a telepesek a „pápistákról” azt tartották, hogy szolgaian követnék a pápát, ha egyházi ügyben bármire utasítaná őket. Nagyjából így gondolkodtak az amerikaiak egészen az 1960-as elnökválasztásig, amikor John F. Kennedyt, az ország első katolikus elnökét megválasztották. Addigra a katolikusok nagyrészt beilleszkedtek az amerikai élet főáramába.

 

Katolikusellenes karikatúra 1853-ból

 

„A katolikusokat elfogadták, de az egyházukat nem”, magyarázza William Donohue, aki lassan 30 éve vezeti a vallási és polgári jogokért küzdő Katolikus Ligát. A helyzet, mint mondta, „kétélű kardhoz hasonlít. Kennedy megválasztása óta a diszkrimináció visszaszorult. Viszont a katolikusok elkényelmesedtek. Amikor valaki beilleszkedni akar, nincs résen.”

Kennedyt 32 évvel azután választották meg, hogy Al Smithet katolikus létére először jelölte elnöknek nagy amerikai párt. Mindenféle katolikusellenes rágalmakat szórtak rá és a demokratákra. Azt hirdették róluk, hogy vedelik a rumot, semmibe veszik a szesztilalmat (a nagy protestáns ügyet), vakon hisznek a pápának, és nem érdekli őket a gazdaság. Csakhogy 1928-ban nem a katolikus volt Amerika legnagyobb önálló felekezete. Kennedy idejére ez megváltozott, nem váltak többségivé, de a 22 százalékukkal jelentékeny kisebbséget képeztek.

Hollywood

Amikor az 1930-as évek elején a hollywoodi filmek kezdtek túlságosan sikamlóssá lenni, két dolog tanította meg a mórest a stúdióknak: egyfelől a filmgyártók saját szakmai szervezete által kiadott Hays-kódex (1934-1968), amely többek között megszabta, hogy a jófiúk győznek, a rosszfiúk pedig veszítenek, másfelől a katolikus Illem Légió, amely a kész filmeket tartalmuk alapján minősítette. Az Elfújta a szél például, minthogy elhangzik benne „átkozott” szó, "B" („erkölcsileg kifogásolható”) osztályzatot kapott.

A Hays-kódex hatása a Betty Boop című rajzfilmre

 Hanem amikor az 1960-as évek közönsége a tiltott gyümölcsök után kezdett ácsingózni, katolikusellenes előítéletek kerültek a filmekbe, és Donohue az 1990-es években számon is kérte ezt a ma bebörtönzött Harvey Wensteinen.

A Pap című film címszereplője meleg és viszonya van, ami hagyján, de nincs a filmben egy árva pap se, aki normálisan élne. Ráadásul a tékozló főhős álmai nőjével éppen nagyböjt idején ismerkedik meg, miután éppen cölibátust fogadott a negyven napra. A Dogma című módfelett zagyva filmben pedig egy abortuszklinikai szakdolgozó lesz az emberiség megmentője. Míg az antiszemitizmus nem, a katolikusellenesség belefér; az egyházat szabad hatalommániás, nemiségelfojtó szervezetnek beállítani. E téren a protestánsok is megkapják a maguk beosztását.

Van azonban a katolikusellenességnek egy harmadik válfaja. Ebben az elkövetők katolikusok – afféle belső kivégzőosztag gyanánt. „Amit ma »katolikusellenességnek« nevezünk – fejt ki Bill McCormick jezsuita atya –, nem más, mint politikai színjáték. Kiszámítható, előre megtervezett műfelháborodás. Viszont valóságos történelmet aknáz ki, ami megosztja a katolikusokat. Az állítólagos katolikusellenességgel szemben felhozott érveink ugyanilyenek. Amikor katolikusok vitatkoznak a katolikusellenességről, voltaképpen helyettesítőháborút vívnak, azt a régi keserves csatát folytatják le, hogy a katolikusok hogyan vegyenek részt az amerikai kultúrában.”

Olasz fasiszta amerikaellenes plakát (1943-44) 

Az a vita, hogy valaki lehet-e teljességgel katolikus egyszersmind teljességgel amerikai az első világháború alatt bontakozott ki, létrehozta az Országos Katolikus Háborús Tanácsot, ez alakult aztán át az Amerikai Püspöki Konferenciává. Ahhoz, hogy katolikusok tényleg be tudjanak illeszkedni a főáramba, kellett még egy háború és még néhány elnökjelölés.

„A régi katolikusellenesség a megosztott hűséggel állt összefüggésben, azért huhogott, hogy majd Kennedy meg Al Smith úgy fog táncolni, ahogy a pápa fütyül neki. Most bezzeg esze ágában se áll senkinek azzal riogatni, hogy meglássátok: Biden majd a pápának paríroz,” mondja John Mulderig az OSV News katolikus portál újságírója.

 

Mark Pattison eredeti cikke itt olvasható.

Nyitókép: Joe Biden Ferenc pápánál a Vatikánban 2021-ben