Az Európai Unió Tanácsa felfüggesztette a közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működő magyar egyetemek részvételét az Erasmus+ cserediák- és a Horizont Európa kutatási programokban, mivel azok kuratóriumában kormányzati politikusok is dönthetnek az uniós támogatások felhasználásáról.
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter reméli, hogy csak félreértésről van szó. A korábbi tárgyalásokon az Európai Bizottság két követelést fogalmazott meg: a közérdekű alapítványok beszerzései is tartozzanak a közbeszerzési eljárás hatálya alá, illetve a kormány dolgozzon ki egy szigorú összeférhetetlenségi szabályrendszert. A miniszter szerint mindkettőt teljesítették.

A tárgyalásokon nem merült fel, hogy a Bizottság kifogásolná politikusok részvételét a közérdekű alapítványok kuratóriumaiban.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tartja a Bizottság intézkedését, miután „hosszan lehetne sorolni” az egyetemeket, ahol Nyugat-Európában politikusok ülnek a kuratóriumokban.
Schiffer András ügyvéd, az LMP volt elnöke szerint senki nem tud olyan jogalapot mutatni az Európai Unió jogrendszeréből, amely szerint a Bizottságnak hatásköre lenne abban a kérdésben, hogy a magyar állam a felsőoktatást hogyan szervezi meg, és az irányító testületet hogyan állítja össze. Kolossa Tamás nyugalmazott uniós szakértő is arra hívja fel a figyelmet, hogy

az oktatásügy mind tartalmában, mind szerkezetében tagállami hatáskör.

Könyvtár (Pixabay)

Nem létezik arra sem jogszabály, hogy az egyhangúlag elfogadott közös költségvetés egyik tárcájából kizárjanak egy tagállamot.
Navracsics Tibor Johannes Hahn költségvetési és igazgatási ügyekért, valamint Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős uniós biztosoknak írt levelében azt állítja, hogy a programokból való kizárásról döntő iroda a tanácsi határozatot annak szövegén túlmutatóan értelmezi, s ezzel

programokat, kutatásokat és képzéseket lehetetlenítenek el, nemzetközi szakmai együttműködéseket rombolnak le,

és korlátozzák a tudományos élet szabadságát.
A Magyar Rektori Konferencia elnöksége elfogadhatatlannak tartja, hogy bármely természetű politikai vita a magyar egyetemisták és egyetemi oktatók részvételét korlátozza az Európai Unió oktatási, mobilitási és kulturális együttműködési programjaiban. Az egyetem fenntartójától függetlenül valamennyi egyetemi polgárnak diszkriminációmentesen biztosítani kell a jogot, hogy az Európai Unió oktatási, mobilitási programjaiban, valamint a kutatási együttműködésben részt vehessen.
Schiffer arra emlékeztet, hogy a jogállamisági mechanizmus rendelete kizárólag akkor ad mozgásteret az Uniónak, ha annak pénzügyi érdekeit súlyosan veszélyezteti egy tagállami döntés. Ezt a pénzt egyetemi hallgatók kapják,

a NER akkor sem tudja ellopni, ha akarja. Hol sérülnek az Unió pénzügyi érdekei?

Schiffer szerint a jogállamiságért folytatott küzdelem örvén az Európai Bizottság és az Európai Parlament – amelyik nyakig ül a korrupciós botrányokban – maga számolja fel az európai jogállamiságot.