Néhány napja jelentette be az egyik programozást tanító magyar online iskola, a Codeberry, hogy bezár. Öt hónapon belül ez már a második ilyen cég, az első a Green Fox Academy volt. Miért érdekes az, ha két magyar vállalkozás olyan „likviditási gondokkal” küzd, hogy abba kell hagynia a programozók képzését? Sok cég kerül pénzügyileg tarthatatlan helyzetbe, mégsem szokott erről újságcikkek sora születni.

Ez a két csőd azonban komolyabb bajt jelez. Nem lehet azzal magyarázni, amivel sokan tették a startup-világban, hogy magas volt az infláció, s a cégek ilyen körülmények között nem tudtak nyereségesek maradni. Az infláció ugyanis jelentősen mérséklődött, a pénzügyi problémák pedig maradtak. A gond inkább az lehet, hogy sokkal kevesebb munkaadó kívánja az online képzést végzetteket foglalkoztatni.

Nem (csak) magyar jelenség

A fejlett világ szinte minden országában tapasztalható, hogy szenior programozók is nehezen találnak munkát.

Míg korábban nagyjából egy hónapig kellett keresgélnie új állást annak, aki hosszú évek óta dolgozott programozóként, ez az idő ma nagyjából három hónap. A jelenségnek több oka is lehet, a mai helyzet egy történet része.

A Covid idején úgy látszott, hogy a digitalizáció üteme olyan mértékben fölgyorsult, hogy szakemberhiányra lehet számítani. Ezért több nagy cégnek érdekében állt, hogy IT-szakemberek képzését segítse. Így nem csoda, ha a kóderek tanításával foglalkozó startupok sok befektetői pénzhez jutottak. A Covid után azonban

nemcsak mérséklődött a programozók iránti kereslet növekedése, hanem az igény abszolút értelemben is csökkent.

Hiába hitték sokan a szakmában, hogy bővülni fog a munkaerő iránti kereslet, az valójában csökkent.

Nő az igény a kreativitásra (képek: pixabay.com)

 

Sőt, a technológiai vállalatoknál komoly elbocsátások is voltak. A Google-tól a Facebookon át a Grammarlyig kis és nagy vállalatok összesen több mint százezer embernek mondtak föl 2023-ban és 2024-ben. És nemcsak számítástechnikusokat küldtek el, hanem az értékesítési osztálytól az ügyfélszolgálatig szinte minden osztályról kötöttek útilaput az emberek talpára. Az elbocsátásoknak a Covid utáni visszaesésen kívül is

van egy szinte mindenki által ismert oka is: a ChatGPT.

A szakmában már hosszú ideje tudják, hogy ha a mesterséges intelligencia (MI) eléri fejlődésének egy bizonyos fokát, akkor csökken a programozók munkája iránti igény. A mesterséges intelligencia racionális. A ChatGPT már ma képes egy egész kisalkalmazás működéséhez szükséges kódokat megírni. Sokan úgy látják, hogy

az MI nem fogja ugyan helyettesíteni a programozókat, de hatékonyabbá teszi őket.

A kapitalista racionalitás szerint pedig ha két programozó olyan hatékony, hogy három munkáját elvégzi, akkor közülük egyet el kell bocsátani.

A „kreatívokra” lesz (nagyobb) igény

Bármilyen hihetetlen, de az ötletemberek korszaka előtt állunk. Ha a ChatGPT-nek azt mondod, hogy írjon egy allegorikus verset, aminek az a tanulsága, hogy Haynau véres megtorlása nem töri meg a magyar költők ellenállását,

biztos, hogy nem tudja megírni A walesi bárdokat.

Sőt! Ha prózai művet kérsz tőle, aminek az a tanulsága, hogy az ember esendő, lehet, hogy előveszi Ádám és Éva történetét, de újat, egy olyan novellát, amely egy más, eddig nem ismert helyzetben mondja el azt, hogy az ember esendő, nem fog tudni írni. Képet is hiába gyárt ügyes utasításokra, amit egy úgynevezett promptban ad neki az ember, ahhoz, hogy valaki megírja a promptot, előbb fejben meg kell alkotnia a képet, tehát előbb szükséges egy gondolat.

Richard L. Florida könyve: Alkotó emberek előnyben

 

Bármilyen meglepő, de előállhat az a helyzet, amit Richard L. Florida írt meg akkor, amikor a mesterséges intelligenciáról még szó sem esett. Híres könyvében, A kreatív osztály felemelkedében azt fejtegeti, hogy a világon a következő jól kereső réteg az alkotó emberekből, a „kreatív osztály” tagjaiból fog állni. Az amerikai tudósnak ellenben fogalma sem volt arról, hogy mindez a programozók iránti kereslet csökkenésével egy időben történhet.

Miért nem csodálkozunk ezen? Szakmák jönnek és szakmák mennek. Mindegyiknek vannak felfutó szakaszai és stagnáló korszakai.

Ha már minden digitalizálva lesz, akkor a rendszereken csak kisebb fejlesztéseket

lehet végezni, amihez kevesebb ember is elég. Nem az inflációval, meg a Covid utáni kereslet-visszaeséssel magyarázható tehát a hazai programozói iskolák bezárása, hanem egyszerűen telítődött a számítástechnikai munkaerőpiac.