A 2018-ban indult ösztöndíjprogramban az MMA évente 100, ötven évesnél fiatalabb művésznek és művészetelméleti szakembernek nyújt három éven át, havi ösztöndíjat, így segítve őket céljaik elérésében, a művészeti fejlődésben és a közösségépítésben. Az esemény során sokféle művészeti ág képviselteti magát: film-és fotóművészet, ipar-és textilművészet, képzőművészet, népművészet, zene területén tevékenykedő alkotók is bemutatkoznak. A programot koncertek, színházi előadások, workshopok, kerekasztal-beszélgetések és tárlatvezetések színesítik. Az eseménysorozatban a fiatalabb korosztály is közelebb kerülhet a művészetekhez. A 30 ösztöndíjas alkotó műveit felölelő tárlattal párhuzamosan 4 tematikus nap, összesen 70 művész részvételével kínál közel 70 ingyenes és izgalmas programot az érdeklődőknek. A „Tiszta forrásból" az „Őrizni, használni, teremteni", a „A közösség ereje" és a „Kultúra és innováció" című tematikus napok a Pesti Vigadó épületén belül a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon, a Makovecz teremben és a Díszteremben, valamint a 6. emeleti kiállítóterekben kerülnek megrendezésre.

A 2023. március 9-én tartandó „Tiszta forrásból” című, Bartók Béla születésnapjára emlékező tematikus napon a hagyományos motívumrendszerből építkező művészek produkcióit tekintheti meg a közönség.

Káel Norbert és Berecz Mihály zongoraművészek előadásán kívül a divat szerelmesei megtalálják az őket érdeklő programot, divatbemutatók és beszélgetések várják őket. Neves divattervezők beszélnek arról, hogyan jelennek meg az ősi motívumok, technikák a modern világ öltözékeiben, hogyan változik, formálódik, épül be a motívumkincs, azaz, hogyan él tovább a régi az újban.

A 2023. március 16-i tematikus nap az „Őrizni, használni, teremteni” címet viseli. Ekkor történelmi hagyatékokat kutató, azokat műveikben továbbvivő szerzők, Arday Géza, Bán János, Bene Géza és Weiner-Sennyey Tibor kerekasztal-beszélgetés keretében folytatnak eszmecserét a történelmi regény irodalmunkban, kultúránkban betöltött szerepéről.

2023. március 22-én a „Közösség ereje” napján

délelőtt Várnagy Andrea négykezes zongorakoncerttel hozza közelebb a gyermekekhez a klasszikus zenét, míg Navratil Andrea beavatja a legkisebbeket a népzene mesés világába. A délután kerekasztal-beszélgetések Hamvas Béla már-már legendás alakja köré szerveződnek. A napot Bagdy Emőke pszichológus előadása zárja.

2023. március 29. a „Kultúra és innováció” tematikus napja.

A program során Orosz Márton művészettörténész Kepes Györgyről szóló dokumentumfilmjének premier előtti vetítése után a fényművészet kerül fókuszba. Rohmann Ditta csellóművész, Krulik Eszter hegedűművész, Molnár Ottó Szent Korona kórusa, és Kecskés D. Balázs zeneszerző zenekari fellépésével zárul a nap.

A rendezvénysorozaton szeretettel látnak minden beavatásra váró érdeklődőt: a művészet világába most csöppenő felnőtteket és természetesen a fiatalokat, kisgyermekeket is. Az ifjabb korosztály márciusban húsz program közül is válogathat: a Duna-parti Tündérpalotában mesemondás, filmvetítés, zenei társasjáték is várja őket, valamint a Képező csapata tizenkét alkalommal múzeumpedagógiai foglalkozásokat tart, továbbá a Déryné Társulat négy ifjúsági előadására is lehet jelentkezni.

Richly Gábor, az MMA főtitkára a Centrál kávéházban tartott köszöntőjében elmondta, hogy a három éves ösztöndíjrendszer különböző művészeti ágakban alkotó embereket segít, eszközrendszert nyújt munkájukhoz, melyhez hozzátartozik az alkotómunkának és a zavartalan művészi kibontakozást lehetővé tevő megélhetésben történő támogatás. Mégis, a program egyik legfőbb pozitív eredménye egy összetartó, egymást inspiráló közösség kiépülése. Kezdetben képzős kiállításokat rendeztek, mára szinte minden művészeti ág megmutatkozik a programokban.

Az Essentia Artis egy nagyszabású, grandiózus programsorozat.

Ahogy a neve sugallja, a művészetek finom esszenciájából kapunk ízelítőt. Egy teljes hónap a művészet nevében, mikor nem különülnek el a művészeti ágak, hanem „együtt, fiatalos lendülettel történik az értékmegőrzés-és teremtés” – mondta Csáji László Koppány, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet igazgatója. A program hét regionális központban, országos szinten jelen lesz. Fontosnak tartják, hogy a határon túli ösztöndíjasok is be tudjanak kapcsolódni.

Kiss János, az MMA alelnöke így fogalmazott: „Amit az MMA vállalt, azt teljesíti, a szűkülő lehetőségek ellenére is.” Kifejtette, hogy bár a mindannyiunkban működő ego segít valamire koncentrálni, hogy elérjük céljainkat, itt mégis az egymásra figyelésről van szó.

Doboviczki Attila művészettörténész, az Essentia Artis kurátora, 2018-as MMA-ösztöndíjas felhívta a figyelmet a hagyományokhoz való viszony jelentőségére, arra, hogy a saját, szubjektív identitás mennyire összefügg a kollektív emlékezettel. Szerinte az ösztöndíj program elmélyült munkára ad lehetőséget, amit a már menet közben elért eredmények is bizonyítanak.

Serfőző Krisztina programigazgató szavai szerint legfontosabb a tehetség, a szorgalom, új és új utak, perspektívák felfedezése. Megmutatni a magyar kultúra és identitás jelentőségét, és ehhez, Kodály szavaival élve „csak tiszta forrásból” lehet, szabad meríteni.


2023. február 13. és március 27. között ismét lehet pályázni a 2023-2026-os időszakra szóló MMA Művészeti Ösztöndíjprogramra, amelynek szakmai lebonyolítója az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI). Pályázhat minden olyan magyarországi adóazonosító jellel rendelkező természetes személy, aki a támogatási időszak kezdetéig már betöltötte a 18., de még nem töltötte be az 50. életévét. Az ösztöndíjjal kapcsolatos további információk megtalálhatók az MMA MMKI honlapján.
A 2023. március 2-április 2. között zajló ESSENTIA ARTIS programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. A programokra jelentkezők a tárlatot az esemény napján ingyenesen tekinthetik meg.
A programokról a weboldal mellett a 10.000 példányban megjelenő Papageno magazin különszámából tájékozódhat a közönség.
Részletes információ: www.essentiaartis.hu
Essentia Artis imázsfilm: https://youtu.be/s8FnjDRYyBQ

 

A nyitóképen: Doboviczki Attila művészettörténész, az Essentia Artis kurátora; Várnagy Andrea zongoraművész; Káel Norbert zongoraművész; Richly Gábor, az MMA főtitkára; Serfőző Krisztina, az Essentia Artis programigazgatója; Kiss János, az MMA alelnöke; Csáji László Koppány, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet igazgatója