„Az, hogy láttuk, hogy Ferenc pápa ellátogat az ősi szent helyekre, felkeresi Ábrahám bibliai szülőhelyét, időz Nedzsefben a Ali al-Szisztani nagyajatollahhal, és imáit ajánlja fel Moszulban, amely alig néhány évvel ezelőtt az ISIS és hasonló csoportok pusztítását, intoleranciáját szenvedte el, nem más, mint a remény jelképe az egész világ számára” – írja a Fehér Ház március 8-i  nyilatkozata.

 Komoly biztonsági aggodalmak előzték meg a szentatya útját, nyugtalanító volt az is, hogy a koronavírusos fertőzöttek száma Irakban gyors növekedésnek indult éppen. A látogatás két fő célja a vallások közötti párbeszéd előmozdítása és az ország fogyatkozó keresztény lakosságának bátorítása volt, emlékeztet a katolikus hetilap.

 „Az első, történelmi pápai látogatás az ország örömére szolgált” – mondta Biden. „Fontos üzenete, ahogyan maga Ferenc pápa megfogalmazta: »a testvériség tartósabb, mint a testvérgyilkosság, a remény erősebb, mint a halál, és a béke erősebb, mint a háború«.”

 Mint veterán szenátor és volt alelnök, jegyzi meg Christopher White, Biden több mint két tucat utazást tett az országban, 2002-ben megszavazta az USA Irak elleni háborúját, de ezt utóbb hibás döntésnek ítélte.

Nyilatkozatában Biden kiemelte az ország gazdag vallási örökségét, mondván: „Irak a vallási és etnikai sokszínűségben gyökerezik. Itt található a világ egyik legrégebbi és legsokszínűbb keresztény közössége is.”

2017-ben az Egyesült Államok Külügyminisztériuma népirtásnak nyilvánította az úgynevezett Iszlám Államnak az ország jazidijai és más kisebbségi csoportjai elleni támadásait.

 „Gratulálok az iraki kormánynak és népnek a nagyszabású látogatás gondos előkészítéséért és lebonyolításáért, és továbbra is csodálom Ferenc pápát a vallási tolerancia, az emberiség közös kötelékei és a vallásközi megértés előmozdítása iránti elkötelezettségéért” – mondta Biden.

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken a közösségi oldalán tette közzé a pápa útját méltató szavait: „Úgy gondoljuk, hogy látogatása reményt kelt, és elősegíti a vallási harmóniát és megértést Irak és a világ különböző vallásainak hívei között.”