A hatvanas évek végén a prágai Kampán, a Csertovka patak mellett, a Károly hídtól nem messze, a Máltai Lovagrend egykori palotája kertjének omladozó falán – az államosított épületet akkoriban a Nemzeti Múzeum használta, csak 1991-ben került vissza a rendhez – különféle feliratok kezdtek feltűnni. Semmi különös, csak az épp itt a sarkon Vladimír Holan költővel egy házban lakó, egyébként nehezen elérhető híres komikusnak, Jan Werichnek hagyott hétköznapi praktikus üzenetek. Ezek mellé kerültek aztán banális, vicces feliratok, rövidebb versikék.

68 nyara után a falfirkák az ellenállás kifejezőivé váltak. Ellepték a várost. Nem is győzték letakarítani őket. A Máltai Lovagrend kertjének szép nagy felületű, üres, egyszínű, egyébként is üzenethagyásra szolgáló falán rendszerellenes feliratok csak elvétve jelentek meg. Maradtak a versek és a frappáns, vicces mondások, az üzenetek.

Városszerte a Siratófal nevet használták rá. A hatóságok akárhányszor is festették újra – botor módon mindig hívogatóan fehér színűre, mindig újra betelt.

Különösen a Charta 77 megindulása után. Az 1977 januárjában a falon olvasható versikék egy 111 példányban kiadott fényképes kiadványban meg is jelentek – a cseh bibliofilek a Vikárka borozóban tartott díszvacsorája emlékére. A fal mára híres műalkotássá változott.

A Lennon-fal 1983-ban
 

1980-ban aztán meghalt John Lennon. Valaki pedig a fal tövében megfestette egyszerű, szimbolikus sírkövét. Az emberek virágot kezdtek hordani ide. A falra a Beatles rajongók színes graffitijei is odakerültek. A Beatles kultusz színes emlékhelyének fényképe a csehszlovák emigráns kiadványokban, majd külföldi zenei lapokban is megjelent. Kész volt a Lennon-fal. Többé nem is lehet lefesteni… Gondolták sokan. De jött a CSKP XVI. kongresszusa és a fal egyszínű zöld lett… Majd újra ellepték a feliratok, de már szinte kivétel nélkül rendszerellenesek. Festhették ezután ismét zöldre, majd szürkére stb. Lennon rajongói halálának évfordulóján mindig újrafestették a sírkövet és megemlékeztek róla. Évről-évre egyre többen, vonulásukat már a rendőrség is figyelte, próbálta feloszlatni, hiszen úgy gondolták „az alkoholista, lelkileg kiegyensúlyozatlan, szociopata, a nyugat ügynökévé vált” – ahogy akkoriban hívták őket – lennonisták veszélyt jelentettek a társadalom rendjére. A megemlékezők száma csak egyre nőtt, már több száz rendőr sem volt elég, más megoldást kellett találni. Meg is lett a furfangos megoldás: ha nem lehet véget vetni a dolognak, az élére kell állni. A csehszlovák Szocialista Ifjúsági  Szövetség 1988-ban folkkoncertet szervezett a falhoz, a beszédet mondó kommunista funkcionárius pedig, hivatkozva Lennon békeszeretetére, már hivatalos emléktábla elhelyezését javasolta.

De végül ez is másként sült el. A létrejövő John Lennon Békeklub (Mírový klub Johna Lennona) az egyik első, hivatalosan is létező csehszlovák ellenzéki szervezet lett 1989-ben. Amikor pedig a Máltai Lovagrend visszakapta korábbi tulajdonát a falra kiemelt figyelmet fordítottak. František Flašar elkészítette Lennon graffiti arcképét, a prágai Lennon-fal pedig a közép-európai nemzetek szabadságvágyának,

az 1989-es sikeres politikai átmenet olyan világhírű populáris szimbóluma lett, mint a prágai rózsaszínű tank, a ledöntött berlini fal színes darabjai, az MDF Orosz István tervezte választási plakátja.

A fal pedig új életre kelt. Profi és önjelölt graffitiművészek díszítették, új, humoros, sablonos, vagy frappáns életbölcsességeket közvetítő feliratok jelentek meg rajta. A máltai lovagok, akiké a fal, örömmel ápolták a világhírű turistanevezetességet. 2014-ben kisebb botrány is kitört: a falat valakik hófehérre festették és a Wall is over! feliratot írták a közepére (utalva Lennon War is over! című dalára). A máltaiak feljelentése után a Prágai Szolgálat (Pražská služba) streetart-csoport vállalta a felelősséget, a bársonyos forradalom 25. évfordulójára készült megemlékezésnek nevezve az akciót. Ezután már programszerűen készültek a fal képei. 2019-ben a Polgári fórum 89-es logóját is tervező Pavel Šťastný csoportja festette ki a kommunizmus bukása 30. évfordulójára emlékezve, ugyanebben az évben a klímavédő Extinction Rebellion következett, majd a hongkongi ellenállók jöttek, akik már 2014-től a fal fehérre festésétől szimbólumukként használták a fal korábbi képének másolatait. Végül a teljes megújítás mellett döntöttek, a máltaiak újravakoltatták, Pavel Šťastný harminc művész társaságában újrafestette, a graffitizést megtiltották, de fehér helyeket hagytak az újabb képeknek, feliratoknak. Ezek aztán 2022 februárja után érkeztek is, a fal mellett pedig ukrán költők alkotásaiból készítettek installációt.

A mai Lennon-fal (Mészáros Andor felvétele)
 
A cseh elnökségi ciklus kulturális megjelenéseként most pedig vándorútra kel a fal. Legalábbis annak egy az egyhez arányú, 35X5 méteres, felfújható változata. A mai arculatot szeptember 7-én cseh és meghívott ukrán, illetve norvég művészek egészítik ki, a projekt kurátora a fallal már évtizedek óta törődő Pavel Šťastný lesz. Az alkotások témája a szabadság és az energia. A felfújható fal első állomása Párizs, a Cseh Köztársaság előtti elnökségi ciklust betöltő Franciaország fővárosa. A cseh autóklub viszi majd a Prague–Paris Rally of Freedom & Energy című akció keretében Strasbourgba és Brüsszelbe is. A kiállítás témaötlete most igazán aktuális, pedig még tavaly született, az év elejének eseményei csak igazolták a projekt ötletgazdáinak előrelátását.