Az egybegyűlteket Ferencz István, egyebek mellett Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja köszöntötte. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a térbe belépve különös dolog történik. A tárlat középpontjában a lélek és a közösség szakralitása áll. „Ha alaposan körülnéz mindenki, azt láthatja, hogy nemcsak építészetről van szó, hanem a szív melegségét hozza az építészek, képzőművészek, az iparművészek hada. Rudolf Mihály és csapata mindig a lehető legjobbat teszik, megbízói ezt kapják ajándékba” – tette hozzá az MMA Építőművészeti Tagozatának korábbi vezetője. Köszöntőjében a tervezők mellett a kivitelező szakembereket is kiemelte, akik Rudolf Mihály terveit életre keltik. „És egy apró titkot még hadd mondjak el. Magam is megdöbbentem azon, először megnézve az anyagot, hogy itt nem történik más, minthogy a Magyar Művészeti Akadémia eszmeisége, az összművészetiség teljesedik ki a térben.”

Ferencz István köszöntőbeszéde. Fotó: Nyirkos Zsófia
 

Rudolf Mihályt kevesen ismerik jobban, mint a kiállítás megnyitó beszédét tartó Bodonyi Csaba, Ybl Miklós- és Széchenyi-díjas építész, az MMA rendes tagja, aki elődje volt Tokaj főépítészeként. Bodonyi Csaba a kiállítás címét többszörösen értelmezve úgy mutatta be építésztársát, hogy nem követ trendeket, divatokat, fontos számára az oktatás, tanárként és mesterként is. Rudolf Mihály humanista szemléletű építész, közösségépítő és kovászember, akit a lélek erősít „úgy a hivatásában, mint a békés vallásosságában, ez utóbbi teszi őt hitelessé a szakrális épületek tervezésében és rekonstrukciójában, most éppen az egri székesegyház és a bélapátfalvai templom rekonstrukciójának tervezésével és kivitelezésében.” A kiállítással – értelmezte Bodonyi Csaba – úgy látom, az a szándéka, hogy rámutasson: az építészet és az építés az ember életének szervezőereje és a létezésének egyik célja.

Bodonyi Csaba. Fotó: Nyirkos Zsófia
 

Rudolf Mihály, az MMA rendes tagja a kiállítás megnyitóján úgy fogalmazott, nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy vidéki építészként a fővárosban mutathatja be a kiállításon látható maketteket és tablókat. „Vasárnap a zárdakápolnába mentem családommal, és ott a Mindszenty templom káplánja a prédikációja vége felé azt mondta, hogy arra kell törekednünk, hogy a Szentlélek szálljon le ránk, és ezért nagyon sokat kell tennünk” – tette hozzá.

Sulyok Miklós, a kiállítás kurátor. Fotó: Nyirkos Zsófia
 

A kiállítás 2023. október 29-ig, szerdától vasárnapig tekinthető meg a Pesti Vigadóban. A tárlat kurátora Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA rendes tagja. 

Kísérőprogramok:
Sulyok Miklós kurátor tárlatvezetése: 2023. október 6.
Miskolci Építész Műhely kerekasztal-beszélgetés: 2023. szeptember 15. 17:00
Templomépítészet – Szent Mihály-vonal: 2023. szeptember 29. 17:00
Templomépítészet – Reformáció: 2023. október 27. 17:00

(x)