A teológiai fakultás javaslata alapján, „prófétai misszióját” értékelve júniusban teológiai díszdoktori címet kaphat Greta Thunberg klímaaktivista a Helsinki Egyetemen. A doctor honoris causa cím hagyományosan az egyetem által adományozott legmagasabb elismerés. A vallásszabadságról elfogadott 1923-as törvény századik évfordulója alkalmából az idei ünnepség témája a szabadság. Martii Nissinen, az ószövetségi tudományok professzora szerint

tágabb perspektívát kívánnak nyitni az emberi jogok és a Föld állapota felé,

hiszen szabadságunkban áll akár ápolni, akár elpusztítani ezeket az értékeinket. Thunberg a Föld jövője iránti aggódó fiatal nemzedék szószólója, aki ifjú kora ellenére világhírű influenszerré vált. Ez az elkötelezettség összhangban van a teológiával, amely földi dolgainkra ugyanúgy figyelmet fordít, mint a mennyországra.

Greta Thunberg Lausanne-ban, a Palais de Rumine-ben (Wikipédia)

 

Greta Thunberg utcai demonstrációkon és a nemzetközi szervezetekben a döntéshozókat ostorozó felszólalásai után újabb területen talált szerepet: ifjúsági klímaaktivisták Aurora nevű csoportjával még novemberben pert indítottak a svéd kormány ellen, amely szerintük nem tesz eleget a klímaválság megfékezéséért. A kezdeményezők

a kormány éghajlati célkitűzéseit nem tartják elég ambiciózusnak, ami veszélyezteti az állampolgárok élethez, egészséghez és fejlődéshez való jogát.

Az Aurora ezért bírósági úton kívánja biztosítani e jogok tiszteletben tartását. A bíróság a közelmúltban idézést adott a svéd államnak, amelynek erre három hónap alatt kell válaszolnia.

Andrés Iglesias falfestménye Greta Thunbergről a San Franciscó-i Mason Streeten (Wikipédia)

 

A zöld szervezetek által egyre gyakrabban indított klímaperek érdemben befolyásolhatják a kormányok klímapolitikáját. Németország legfelsőbb bírósága például egy klímaperben 2021-ben úgy döntött, hogy a kormánynak változtatnia kell az éghajlati célokon, kevésbé terhelve a fiatalokat.

A német kormány ezért végül öt évvel, vagyis 2045-re hozta előre a nettó nulla kibocsátási célt,

és ambiciózusabb közeli és középtávú lépéseket határozott meg a cél elérése érdekében.