A COP28 előtt kevesebb mint két hónappal kiadott Laudate Deum kezdetű, a környezet védelméről szóló levelében a pápa arra szólította fel a világ vezetőit, hogy csatlakozzanak a csúcstalálkozó kollektív erőfeszítéseihez az éghajlati katasztrófák elkerülése érdekében. A Szentatya arra figyelmeztet, hogy a korábbi megállapodásokból hiányoznak a szükséges ellenőrzési és végrehajtási mechanizmusok, emiatt az előrehaladás nem elég gyors.

A 2021-es glasgow-i COP 26 konferencia előtt a katolikus egyházfő más vallási vezetőkkel közösen intézett felhívást a világ vezetőihez, hogy gyorsan és érdemben lépjenek fel az éghajlatváltozás káros következményei ellen, egyben megígérve, hogy az egyházi közösségek ugyanezt fogják tenni.

Ferenc pápaságának egyik legfontosabb prioritása az éghajlatváltozás ügye.

A Szentszék 2022 októberében csatlakozott a Párizsi Megállapodáshoz, amelyben a nemzetek kötelezettséget vállaltak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, annak érdekében, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedése másfél Celsius-fok alatt maradjon.

A párizsi klímatalálkozó támogatását is célzó, 2015-ben kiadott Laudato Si’ kezdetű enciklikájában globális erőfeszítéseket szorgalmazott az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Christiana Figueres, az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének egykori ügyvezető titkára szerint a környezetvédelem terén Ferenc pápa az egyik legerősebb vezető a világon.

A pápa üzenetét Pietro Parolin bíboros tolmácsolta (képek: Vatican Media)

 

A betegsége miatt a dubaji konferenciától távol maradni kényszerülő egyházfő üzenetében arra kérte a konferencia résztvevőit, hogy legyenek

„olyan stratégák, akik a közjóra és gyermekeik jövőjére összpontosítanak, nem pedig egyes országok vagy vállalatok érdekeire.

Mutassák meg a politika nemességét, ne pedig a szégyenét.”

A pápa arra bíztatta a világ vezetőit, hogy hallják meg a szegények kiáltását, akik nem felelősei, hanem áldozatai a klímaválságnak. Szabjanak gátat a határtalan kapzsiságnak, ami a környezet féktelen kizsákmányolásához vezetett. Összpontosítsák erejüket olyan tervek és kezdeményezések kidolgozására, amelyek az élet kultúráját hirdetik.

Hozzanak létre egy világalapot az éhezés felszámolására, melyet a fegyverekre és katonai költségekre fordított pénzből finanszíroznak.

„Milyen sok erőforrást pazarolnak el a fegyverkezésre, mely életeket pusztít és tönkreteszi közös otthonunkat!” – állapítja meg Ferenc pápa. Mennyi energiát elveszteget az emberiség a sok háborúban, olyan konfliktusokra, melyek nem oldják meg, csak növelik problémákat. „Az élet, vagy a halál kultúrájáért dolgozunk?” – teszi fel a kérdést Róma püspöke. „Válasszuk az életet, válasszuk a jövőt!”