Az igazságtételt kiharcoló ügyvéd, a lakók nyugalmának őre hangsúlyozza, hogy ha a zajhatás mértéke átlépi az egészségügyi határértéket, a bíróságnak nincs módja más jogot vagy jogos érdeket mérlegelni, még az alapjogok ütköztetésére sincs lehetősége – az egészségtelen zavarást meg kell szüntetni.

Indoklásában a tekintetes bíróság hangsúlyozza, hogy a Polgári Törvénykönyv szerint az egészségügyi határértéket meghaladó minden zajhatás szükségtelen zavarásnak minősül, aminek

tűrésére a felperesek még időlegesen vagy alkalmanként sem kötelesek, az év semelyik szakaszában, semelyik napszakban.

Ez a tényállás birtokháborítást valósít meg, és sérti a felperesek pihenéshez, valamint a magánlakáshoz fűződő személyiségi jogait. Az ettől való tartózkodás kötelezettsége mindenkire kiterjedő abszolút tilalmat jelent.

Mivel pedig a kirendelt szakértők megállapították, hogy a zaj csökkentésére nincs lehetőség, az igazság ökle kérlelhetetlenül lesújtott, ahova köll, s elrendelték a polgárokat zavaró objektumok bezárását, sőt lebontását.

Fel kell számolni két lakótelepi focipályát Cegléden,

ahol a kölkök nemcsak pattogtatják-pufogtatják a labdát, hanem még kiabálnak is, sőt, horrible dictu, esetenként zenét is hallgatnak.

Határértéket majdnem meghaladó robajjal esik le a kő polgártársaink tömegeinek szívéről, balatoni nyaralókéról,

repülő- és lőterek, vasúti és autópályák, ipari üzemek szomszédságában, szabadtéri fesztiválok vagy a Hungaroring közelében, légifolyosók alatt

lakókéról, akik nem időlegesen, nem alkalmanként, hanem sokszor tartósan és reménytelenül szenvednek a kibírhatatlan (ám igazságügyi szakértők által rendre határértéken belülinek mért) zajtól. Ennek most vége. A szabál az szabál. Az egészségtelen zavarást meg kell szüntetni.

 

A nyitókép illusztráció, Fortepan, adományozó Urbán Tamás