A balatonföldvári kikötőben találkoztunk, vitorlások között. Mind a kettőnknél ott volt a vállalkozásról született Kalóz a Dunán című könyv újabb kiadása. Elhozta, mert sok mindenre nem emlékszik már, ötven év az mégiscsak ötven év.

– A hatvanas években – kezdi a történetet András – a nagybátyám, aki a nevelőapám is volt, a MAHART Vitorlás Clubban vitorlázott. A felesége első házasságából származó fia volt Kopár István, aki később első magyarként kerülte meg vitorlással a Földet. Megkérdeztek minket, hogy mit szeretnénk: vitorláshajót vagy színes tévét. A hajóra szavaztunk. Egy nagyon szép kis vitorlást kaptunk, és Balatonalmádiból indulva Istvánnal jártuk a vizet.

Fejéregyházi András, a Srác a balatonföldvári kikötőben (a szerző felvétele)

 

– Hogyan került bele az expedíciós csapatba?

– Bedő Pista bácsi ismerte a nagybátyámat, és neki vetette fel az ötletet, hogy mi lenne, ha végigvitorláznánk a Dunán az ő kalózával.

Könnyű volt megszerezni a szponzorokat és az engedélyeket?

– Talán könnyebb volt, mint manapság lenne. Pista bácsi nagy meggyőzőerővel tárgyalt. Bár a szponzor fogalmát akkor talán még nem is ismerték, sikerült elérnie, hogy a Nagykőrösi Konzervgyár ellásson minket két hónapra elegendő konzervvel, a MAHART pedig elszállította a ládákat a kikötői raktárakba, ahol később sorra felvehettük őket. A vitorlást is felvitték uszályon Regensburgig, és kaptunk tőlük egy motoros ladikot, ami a kísérőhajónk lett.

Uszály viszi Regensburgba a kalózt (Bedő István archív fotói, Bedő J. István engedélyével)
 

Aztán elindult a kis expedíció, hol csorogva, hol vitorlázva a folyón, fedélzetén Bedő Istvánnal és Andrással, a Sráccal, míg a motorcsónakban a Pucknak becézett Horváth György és a könyvben Tanárként említett Somorjai László foglaltak helyet. Az expedíciót Doki, vagyis dr. Torma Sándor Skodáján követte és segítette Budapestig.

Számtalan kaland esett meg velük. A passaui zsilipnél egy óvatlan mozdulat következtében az útlevelek, egyéb iratok és a valutát őrző kis szelence a vízbe pottyant, mire a Srác egy csukafejessel utána vetette magát, és felszínre hozta. Tettéért a zsilipfelügyelőség előbb leteremtette – majd egy deci pálinkával honorálta, hogy meg ne fázzon.

– Ez igazából már lent, az Al-Dunán történt. Valójában Pista bácsi svájci bicskája pottyant a vízbe, utána ugrottam, de nem találtam meg.

Nem úgy volt minden, ahogy a könyvben le van írva?

– Nem tudom, szabad-e elárulnom, hogyan is alakult ennek a könyvnek a története. Pista bácsi közvetlenül a hazaérkezésünk után sok lapnak – többek között az Élet és Tudománynak és a Magyarországnak is – megírta a kalandjainkat, s több vetített képes előadást is tartott. Ezt a cikkgyűjteményt ajánlotta fel közlésre a Gondolat Kiadónak.

A kiadónak az ötlet is, a cikkanyag is tetszett, de mivel a Világjárók sorozatba akarta beletenni, két dolgot kért:

egyrészt bővítse ki a kéziratot, másrészt a könyvben kapjon nagyobb hangsúlyt, hogy a Duna, bár sok esetben határfolyó, mégsem elválasztja, hanem összeköti a népeket.

Így aztán belekerült néhány olyan történet, ami vagy nem éppen ott, vagy nem úgy esett meg. Volt, hogy korábbi kalandjait is beleszerkesztette.

Vitorlás húzza a motorost

 

Eszembe jut egy vidám jelenet, melyben az író viszi kiadatni legújabb írását, de oly gyorsan váltakoznak az eszmei áramlatok, és oly sokszor íratják vele újra és újra, hogy a végén kiborul. Ki hibáztatná ezért a kis csúsztatásért Bedő Istvánt?

– Az viszont igaz, pedig sokan nem hiszik el – folytatja András –, ami egy bajai családnál történt. Az ártérben laktak nagyon egyszerű körülmények között, és minden este megjelent náluk egy vaddisznó. A néni odavitte neki az ennivalóját, amit elcsámcsogott, aztán visszament a sűrűbe.

A kis kalóz egy hét budapesti pihenő után folytatta útját a tenger felé. Megismerhetünk egy Belgrád környékén élő

remetét, aki soha nem hord cipőt, egész nap csak imádkozik, és rózsafüzéreket meg miniatűr ikonokat gyárt. Majd Bulgáriában Avram bácsit, a tornyok ácsművészét, aki szinte minden jelentősebb templomon dolgozott már Európában.

Valamivel több mint két hónap után a Tücsök nevű vitorlás elérte a Fekete-tengert.

A vége előtt volt még egy rázós helyzet.

– A folyó lent, a deltánál több ágra szakad. Azért, hogy hamarabb kiérjünk a tengerre, mi egy kisebb csatornát választottunk, nem a főágat. Azon volt egy kis híd, így kénytelenek voltunk gyorsan árbócot dönteni, így siklottunk át alatta. Azután Pista bácsival mentünk egy kört a Fekete-tengeren.

Itt már tengerjáró hajók is horgonyoznak
 

A megérkezésről az MTI akkoriban így számolt be: „A Duna-expedíció, amely Regensburgtól végigvitorlázta a folyam hajózható szakaszát, elérte célját, s kifutottak a nyílt tengerre. Nyolc országon haladtak keresztül, közel két és fél ezer kilométernyi vízi utat hajóztak végig. Elsőként tette meg nyitott, könnyű sportvitorlás ezt a kockázatos utat. A vállalkozás résztvevői egészségesek, a hajóegységek sértetlenek.”

Ekkor látott először tengert?

– Nem. 1970-ben megragadtam egy nyári egyutas lehetőséget, és felkerültem a Borsod nevű hajóra. Előtte olyan orvosi vizsgálaton kellett átesnem, mint a pilótáknak, és ezen nem valami jól szerepeltem, mert hajlamos vagyok a tengeribetegségre. De átengedtek, mondván, úgyis elmegy a kedvem az egésztől. Kopár István, akit én unokatestvéremnek tartok, bár nincs köztünk vérségi rokonság, ugyanezen a hajón volt.

Végre a tengeren

 

Egy hónapig tartott az út. Fiuméből indultunk, és Koperben szálltunk partra. Közben elhajóztunk Bejrútba, ami akkor egy csodaszép város volt, onnan Alexandriába mentünk. Bár gépész voltam, és a fenékben nincs nagy imbolygás, mégis én voltam az első vagy az egyetlen, aki a vödör fölé hajolt. Szeretem a tengert, de nem bírom. Végül mégis hajós lettem. Tizenöt évig szolgáltam a MAHART hajóin a Dunán.

A 72-es vitorlázás melyik szakaszáról őrzi a legszebb emlékeket?

– A németországi emlékeim a legszebbek. A vitorlásklubok nagyon szívélyesen fogadtak bennünket, a tenyerükön hordoztak. Azt hiszem, hogy Passau a legszebb Duna-menti város. Az al-dunai szakasz lényegesen nehezebbnek bizonyult, mint a korábbiak. Hideg volt, esett az eső, és a hálózsákok bepenészedtek. A legszívesebben mégis egy ottani történetre emlékszem vissza, mert ott ismertem meg a mostani legjobb barátomat.

Valahol az Al-Dunán

 

Megálltunk egy Lom nevű bolgár kisvárosban. Ott állt a Paks tolóhajó uszályokkal, azon tudtunk fürdeni, megmelegedni és rendes konyha volt, szakáccsal. Az egyik uszályon szolgált egy Sefcsik József nevű fiatalember, akivel évtizedekkel később összetalálkoztam a balatonföldvári strandon. Együtt kezdtünk el szörfözni, és nagyon jó barátok lettünk. Szinte mindennap felhívjuk egymást még ma is.

Ezzel az úttal Bedő István azt szerette volna elérni, hogy felpezsdítse a Dunán a vitorláséletet.

– Ez lett volna a cél, de ezt nem sikerült elérni. Persze Budapesten veszélyes lenne vitorlázni, de a Hárosi-öbölben egy időben volt vitorlázgatás, és vannak ma is, akik a Ráckevei-Dunán próbálkoznak.

Volt valamiféle megemlékezés az ötvenedik évforduló alkalmából?

– Semmi. Én egy barátommal gondolkodtam rajta, hogy ladikokkal menjünk le a Dunán, de magyar folyami hajózás hiányában ma már ezt borzasztóan nehéz és költséges lenne megszervezni.

Nyitókép: Bedő István a Tücsök fedélzetén  Fotó: Bedő J. István