Az ukrán fuvarozókat nem kötik az uniós szabályok, így olcsóbban tudnak szolgáltatni.

2021-ben Lengyelország százhatvanezer engedélyt

adott ki ukrán fuvarozóknak, akik 2023 januárja és augusztusa között már

nyolcszáznyolcvanezer szállítást bonyolítottak le

a lengyel határon.

Piacuk védelmében a lengyel fuvarozók – a segélyszállítmányok és az ukrán hadseregnek szánt áruk kivételével – a korábbi fuvarengedélyezési rendszer visszaállítását, valamint a kiadott engedélyek számának a háború előtti szintre korlátozását követelik. Emellett az uniós rendszámú teherautóknak külön sávok létrehozását sürgetik, valamint a lengyelországi cégalapítás megtiltását az ukrán fuvarozók számára.

Nem fogják feladni (a képek illusztrációk, pixabay.com)

 

Szlovák szállítmányozók lengyel kollégáikkal való szolidaritásuk jeleként egy órára jelképesen lezárták az ukrán határt Felsőnémetinél. Záhonynál a működő határátkelőnél is tíz kilométeres kamionsor alakult ki. A Nemzetközi Közúti Fuvarozási Egyesület magyar, lengyel, szlovák, cseh és litván tagjai levélben szólították fel Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, hogy

vizsgálja felül a lejáró, Ukrajnával forgalomliberalizációt lehetővé tevő megállapodást.

A lengyel fuvarozók az ukrán gabonadömping miatt elkeseredett gazdákkal karöltve a napokban Medyka mellett immár a negyedik, az egyik legnagyobb forgalmú határátkelőt is eltorlaszolták. Tomasz Borkowski, az egyik lengyel teherfuvarozó szakszervezet vezetője kijelentette: nem fogják feladni addig, amíg nem teljesítik a követeléseiket.

A lengyel kormány szerint Ukrajna és az EU részéről egyaránt orvosolni kell a fuvarosok tiltakozását kiváltó okokat. December 4-én Brüsszelben összeül az Unió Közlekedési Tanácsa, ahol előrelépés történhet ezzel kapcsolatban.

Ukrán fuvarozók blokkolták a forgalmat Lengyelországban, Przemyśl és az országhatár között, hatalmas torlódást okozva a galíciai városban is. A kezdeményezőik nem titkolták, hogy ezt válaszul szánták arra, hogy a lengyel sofőrök hetek óta akadályozzák az ukrán kamionok áthaladását a határon.