Különös vita kezd kibontakozni a lengyel kormányzat és az Egyesült Államok között a Biden-adminisztráció varsói nagykövetjelöltjének személye körül. Május végén írta meg a New York Times, hogy az amerikai kormányzat a varsói nagyköveti posztra Jimmy Carter elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadójának, a később a Reagen- és Bush-kormányzat politikája támogatójává vált, 2017-ben elhunyt Zbigniew Brzezińskinek fiát, Mark (Marek) Brzezińskit jelölné.

Lengyel sajtóértesülések szerint az új nagykövet agrémentjének lengyelországi megadása, a nagykövet személyének elfogadása azonban nehézségekbe ütközik. Ennek oka, hogy lengyel kormányzati vélemény szerint Mark Brzeziński lengyel állampolgár, hiszen apja a második világháború előtt lengyel állampolgár volt. Zbigniew Brzeziński 1928-ban Varsóban született, apja a második Lengyel Köztársaság diplomatájaként teljesített szolgálatot a harmincas években Németországban, a Szovjetunióban és végül Kanadában. Innen került a második világháborút követően a Harvardra, és futott be jelentős politikai és tudományos karriert az USÁ-ban.

A lengyel kormánypárt, a PiS a lengyel állampolgársági törvényre hivatkozva utasíthatja el Mark Brzeziński elfogadását. A törvény alapján a Lengyel Köztársaság állampolgára minden olyan személy, akinek legalább egyik szülője lengyel, és a hatályos szabályozás értelmében a lengyel állampolgárságú személy nem lehet idegen állam Lengyelországba akkreditált nagykövete. Mark Brzezińskit arra hívják fel, ha nem érzi lengyelnek magát, forduljon Andrzej Duda köztársasági elnökhöz, és mondjon le lengyel állampolgárságáról.

Az Onet lengyel hírportál megállapítása szerint ez – a diplomácia világában ritkán előforduló lépés: a megállapodás kiadásának késleltetése – meglehetősen kellemetlen a nagykövetjelölt számára, különösen az, hogy ilyen személyes, a fogadó ország államfőjéhez címzett kérelmet várnak tőle. Bár a Fehér Ház ezt a lengyel lépést könnyen a Joe Biden elnök iránti bizalmatlanság újabb megnyilvánulásaként tekintheti, ugyanakkor formálisan a lengyel félnek van igaza, a varsói Külügyminisztérium pedig igyekezett leszögezni, mindent a szabályoknak megfelelően végeznek, és nem áll szándékukban a nagyköveti kinevezés késleltetése.

Borítókép: Mark Brzeziński (jobb szélen) Lech Wałęsa korábbi államelnökkel,  forrás: https://brzezinskistrategies.com