Új korszak kezdődhet Korzika és Franciaország történelmében azzal, hogy a a földközi-tengeri sziget, amelynek vezetői hosszú ideje követelik az önállóságot, autonóm tartománnyá válik - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök. „Ez nem az állammal szembeni autonómia lesz, és nem is az állam nélküli autonómia” - hangsúlyozta.

Az önrendelkezését a francia alkotmányba is belefoglalnák, s nagyobb teret engednének a korzikai nyelvnek az oktatásban és a közéletben is.

Franciaországban mindeddig mereven elzárkózott az autonómia minden formájától.

Pianella hídja Korzika genovai korszakából (képek a Wikipediáról)

 

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester az európai nemzeti kisebbségek szempontjából történelmi jelentőségűnek tartja Macron bejelentését, amellyel

elismeri a történelmi, nyelvi és kulturális szempontból egyedi korzikai közösség létét.

A székelyek is azt szeretnék, hogy Románia alkotmányában hasonló tétel szerepeljen, s maga a román állam hozza létre Székelyföld autonómiáját.

Ajaccio, a sziget központja éjszakai kivilágításban

 

„Látjuk, hogyan alakul át Európa a szemünk előtt és azt jelzésértékűnek tartom, hogy az utolsó nagy nemzetállam is beadta a derekát abban a tekintetben, hogy

elismeri a nemzeti közösségek autonómiaigényét”.

Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint az RMDSZ ugyanezt mondja harminchárom éve; nem függetlenséget akar, hanem azt, hogy a helyi közösség dönthessen a sorsáról.

Speloncato

 
Kulcsár Terza József parlamenti képviselő abban bízik, hogy Macron javaslata

Klaus Iohannis román államelnököt is meggyőzheti: az autonómia európai megoldás,

amely éppen úgy jár Székelyföldnek, mint Korzikának, Dél-Tirolnak, Katalóniának és más régióknak.

 

Nyitókép: Bonifacio házsora