Az Ukrán Legfelsőbb Tanács első olvasatban megszavazta

az Oroszországhoz köthető vallási szervezetek betiltásáról szóló törvénytervezetet.

A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács még tavaly novemberben felszólította a kormányt, hogy tegyen javaslatot a parlamentnek a legnépesebb ukrajnai felekezet, a szervezetileg hagyományosan a moszkvai patriarchátushoz tartozó Ukrán Ortodox Egyház tevékenységének betiltására, annak ellenére, hogy az 2022 májusában kinyilvánította teljes autonómiáját és függetlenséget Kirill moszkvai pátriárkától.

Az ukrajnai vallási intézmények között a moszkvai patriarchátushoz tartozó Ukrán Ortodox Egyház intézményeinek aránya (Wikipedia)

 

Tavaly ősszel az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) több száz templomban és kolostorban tartott razziát, köztük a kijevi Pecserszka Lavra barlangkolostorban, az Ukrán Ortodox Egyház szellemi és lelki központjában is, arra hivatkozva, hogy fegyvereket, külföldi állampolgárokat és szabotőröket rejtegetnek. Bűnjelként régi orosz újságokat és folyóiratokat, valamint készpénzt foglaltak le. Az SZBU ellenséges ügynököknek tekinti a moszkvai patriarchátushoz tartozó papokat; 2022-ben ötvenkét büntetőeljárást indítottak ötvenöt pappal, köztük tizennégy püspökkel szemben.

Onufrij metropolita, az Ukrán Ortodox Egyház vezetője (Wikipedia)

 

A kulturális minisztérium egyoldalúan felmondta a Pecserszka Lavra 2013-ban határozatlan időre kötött bérleti szerződését, és elűzte azokat a szerzeteseket, akik nem voltak hajlandók csatlakozni a kijevi székhelyű Ukrajna Ortodox Egyházához. A kulturális minisztérium Zelenszkij elnöki rendeletére hivatkozik, amelyben bejelentette Ukrajna „lelki függetlenségét”.