Pozsony belvárosában, az Óváros egyetem melletti részén, az Öreg híd 2015-ös felújítása után új zöldterület született. Paradox módon a felújítás után a város nevében is legöregebb hídja egyben a legújabb is. A hídon megszűnt a gépkocsi-közlekedés, 2016-ban pedig tervpályázatot írtak ki az óvárosi hídfő rendezésére, a híd melletti Šafárik tér szomszédságában elterülő aszfaltozott, autók által használt foghíjtelek parkosítására. A 2018-ban elkészült ligetben kis szökőkút mellé helyezték el Bártfay Tibor, nyitrai születésű, 2015-ben Pozsonyban elhunyt szobrászművész 1961-es Vénusz című alkotását. (Egyébként a lerombolt Mária Terézia-szobor helyén álló, 1974-ben alkotott, Štúr szoborcsoport is az ő munkája.)

A parknak azonban egészen idén nyárig nem volt hivatalos neve, a pozsonyiak park na Šafkának nevezték, egyszerűen azért, mert a Šafárik tér, a „Šafka” oldalában áll. A projekt tervezése idején Landerer park volt a hivatalos neve, az Óváros egykor a mai liget területén állt emblematikus épületére, a második világháború végén elpusztult Landerer-palotára utalva. A barokk palotát a híres nyomdász építtette a XVIII. század végén, itt működött a nyomdája és a betűöntödéje is. A XIX. század derekán a tönkrement Landerer azután megvált az épülettől, a Ferenc József laktanya, a XX. században pedig lebontásáig katonaiskola működött benne. A név így utalás lehetett volna a régi Pozsony egyik eltűnt fontos emlékére.

Ám mégsem így történt. A pozsonyliget-falui városszépítő egylet Pozsony egyik olyan civil szervezete, amely a város történeti múltjának minél több elemét igyekszik újra megjeleníteni. Az egylet 2020-ban tett javaslatot arra, hogy az 1890-ben felavatott Öreg híd építésének kezdeményezőjéről, Baross Gáborról nevezzék el a parkot, annál is inkább, minthogy a park mellett futó, a hídról levezető utat, a Šafárik tértől induló mai Šafárik utat is Baross utcának hívták 1918 előtt. A vasminiszter ráadásul a mai észak-szlovákiai Pruzsinán született, amelyet 1899-ben tiszteletére át is neveztek Barossfalvára.

Az elnevezést 2020 végén fogadták el az óvárosi képviselők, most pedig a pozsonyi önkormányzat is.