Nyilvános meghallgatást tartott az Egyesült Államok szenátusának Törvényhozási Bizottsága. A majdnem négyórás ülésen a közösségi média legjelentősebb szereplői válaszoltak a szenátorok kérdéseire. A Discordot Jason Citron, a Metát (Facebook, Instagram, Messenger) Mark Zuckerberg, a Snapet Evan Spiegel, a TikTokot Shou Chew, az X-et (korábban Twitter) pedig Linda Yaccarino képviselte.

Dick Durbin demokrata szenátor, a Szenátus jogi bizottságának elnöke azzal szembesítette a cégvezetőket, hogy az elmúlt évben ugrásszerűen megnövekedett a „sextortion”, amikor bűnözők fiatalkorúaktól kicsalt fotókat és videókat szexuális jellegű zsarolásra használnak. Bár a közösségi média képviselői a politikusok kérdései elől folyamatosan kénytelenek voltak kommunikációs menekülő utakra térni, a meghallgatás azt bizonyította, hogy a közösségi média valóságos halálos fenyegetést jelent(het) a kiskorúakra.

Az igazat, csakis az igazat... (képek: judiciary.senate.gov)

 

A demokrata és a republikánus törvényhozók teljes egyetértésben azt a célt tűzték ki, hogy a meghallgatást követő két héten belül törvényjavaslataikból a szenátus által elfogadott törvény szülessen. Több bizottsági tag ugyanakkor arra utalt, hogy a törvényi szabályozási kísérlet várhatóan ismét kudarcba fullad majd.

A szociális hálókat birtokló cégek ugyanis lobbisták és ügyvédek százait foglalkoztatják azért, hogy elkerüljék a jelenlegi szabályok módosítását.

A szenátorok különösen fontosnak tartják a kommunikációról szóló törvény 1996-ban született 230-as cikkelyének megváltoztatását. Ezt az akkor induló internetes platformok lobbitevékenységének következtében iktatták be a szövetségi szabályozásba.

A 230-as cikkely értelmében egy internetes platform tulajdonosa és működtetője nem felelős az ott zajló kommunikációért.

Emiatt a szülők, akiknek gyermeke szexuális zaklatás vagy drogkereskedelem halálos áldozata lett, sosem nyertek még pert a techóriásokkal szemben.

E cikkely megváltoztatása érdekében csak a jelen levő képviselők öt különböző törvényjavaslatot alkottak, melyek közül azonban eddig egyet sem fogadtak el sem a szenátusban, sem a kongresszusban. Ezért utalt több bizottsági tag is arra, hogy bár a meghallgatások már tíz éve zajlanak, semmi sem történik a gyermekek érdekében. A mostani meghallgatásnak azonban volt egy különlegesen erős eseménye.

A szenátorokkal szemben ülő „tanúk” mögött megtöltötték

a termet azok a szülők és testvérek, akiknek családtagja, fiatal fiúk és lányok, a közösségi médián kaptak ösztönzést arra, hogy öngyilkosok legyenek,

vagy akik a közösségi médián keresztül szereztek be maguknak halált okozó kábítószer-tablettát. A szülők és testvérek jelenléte nem csupán formalitás volt. Elvezetett egy nagyon fontos eseményhez, amiről akkor érdemes szólni, ha előtte fölidézünk néhány szenátori kérdést.

Háttérben a fiatalkorú áldozatok hozzátartozói

 

Lévén a közösségimédia-platformok gazdasági vállalkozások, profitot kell termelniük, amit úgy tudnak elérni, ha alkalmazásaikat egyre többen és egyre többet használják. Ez ellenkezik azzal a társadalmi igénnyel, hogy a fiatalok csak korlátozottan férjenek hozzá a közösségi platformok használatához. De miért kell védeni a 13–18 éves fiatalokat a technika új vívmányaitól?

A Meta tulajdonában levő képmegosztó (és képmanipuláló) alkalmazás, az Instragram veszélyeire Ted Cruz republikánus szenátor mutatott egy megrendítő példát. A gyermekpornó után kutató felhasználónak egy felugró ablak jelenik meg: „Ezek a (keresési) eredmények gyermekek szexuális abuzálásának képeit tartalmazhatják.” E cím alatt rövid magyarázó szöveg áll, majd a felhasználó választhat: további tájékoztatást kér, vagy e figyelmeztetés ellenére megnézi a képeket. Mark Zuckerberg, a Meta vezére

azt a „tudományos” magyarázatot adta minderre, hogy ha valami problematikus, jobb figyelmeztetést adni erről, mint blokkolni.

De hogy ez a felugró ablak hányszor volt látható az Instagramon, erre a bizottság nem kapott konkrét választ.

Szenátorok ritka egyetértésben

 

Több szenátor is jelezte, hogy a meghallgatott vezetők cégei nem megfelelő formában közölnek adatokat. Ahol egy arányszám lenne beszédes, például, hogy bevételeik hány százalékát költik a gyermekek védelmében tett óvintézkedésekre, ott abszolút számokat adnak meg, ahol pedig az abszolút számoknak lenne értelme, ott jellemzően arányszámokat adnak meg. A nagyközönség tehát nem tájékozódhat az őt érintő adatokról – de lehet, hogy a Kínai Kommunista Párt igen?

Ezzel kapcsolatban több szenátor is kérdéseket tett föl a TikTok szingapúri állampolgárságú vezérigazgatójának, Shou Chew-nak. Tom Cotton republikánus szenátor azzal szembesítette, hogy a TikTok kínai anyavállalatának,

a ByteDance-nek meg kell felelnie a kínai törvényeknek, amelyek között jelentési kötelezettségek is szerepelnek.

A szenátor emlékeztetett, hogy Chew gazdasági vezető (Chief financial officer) volt a ByteDance-nél, mielőtt a TikTok vezetője lett, emellett korábban olyan kínai cégnél is vezető beosztásban dolgozott, melyet később az Egyesült Államok katonai vállalatnak minősített.

A TikTok első embere korábban kifejtette, hogy Texas-projektnek nevezett intézkedéscsomagjuk keretében mindent elkövetnek, hogy amerikai felhasználók adatai ne jussanak kínai kézre. Az eredményesség ellenőrzésére fölkérték az Oracle-t. Kérdés persze, hogy ezzel megvalósul-e az is, hogy

amíg a kínai gyerekek matekos videókat látnak a TikTokon, addig az amerikai gyerekek ne öngyilkossági jeleneteket nézhessenek.

Egy azonban világossá vált: a szülőket maguktól nem fogják kárpótolni a közösségi platformok.

Anyák meghalt gyermekeik képével

 

Ezen a ponton kap igazi jelentőséget, hogy áldozatok hozzátartozói is a tanácsteremben voltak. Josh Hawley republikánus szenátor felszólította a Facebook kifejlesztőjét, hogy kérjen bocsánatot az áldozatok családtagjaitól, amit Mark Zuckerberg meg is tett. Ám amikor Hawley azt kérdezte a Meta vezérétől, hogy

milliárdosként adna-e kárpótlást az áldozatok családjainak, olyan választ adott, amit a szenátor kénytelen volt tagadásként értelmezni.

A családok védelmének ügye most már a szenátus kezében van. Nagyon sokan várjuk a fejleményeket. Ha egyszer elszámoltathatóvá és számonkérhetővé válnak a közösségi médiumok tulajdonosai, akkor a jóakaratú emberek nagy közösségének tagjai el fogják érni egymást, hogy ezt a hírt megosszák.

 

Nyitókép: pixabay.com