Miközben Feiszal bin Farhán Ál Szaúd szaúd-arábiai külügyminiszter az iráni Teheránban a két nemzet közötti együttműködés jelentőségét méltatta a regionális biztonság megteremtésében, Mahmud Abbász palesztin elnök pedig Pekingben próbált támogatást szerezni a Palesztin Állam létrehozásához, mintha Jeruzsálemben is a szokottnál békésebb húrokat pengetnének.

Juli-Joel Edelstein (Wikipedia)

 

Juli-Joel Edelstein, az izraeli parlament külügyi és védelmi bizottságának vezetője Izrael számára elfogadhatónak nevezte az Egyesült Államok és Irán között Teherán nukleáris programjával kapcsolatban formálódó „korlátozott egyetértést”, amennyiben az szigorú ellenőrzést is magában foglal.

Benjámín Netanjáhú miniszterelnök nem kommentálta, hogy Edelstein megjegyzései tükrözik-e az ő nézeteit is, korábban azonban kijelentette, hogy

Izraelt semmilyen amerikai–iráni megállapodás nem kötelezné,

a zsidó állam ettől függetlenül mindent megtesz védelme érdekében.

Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó (Wikipedia, fotó: Haim Zach)

 
Netanjáhú nemzetbiztonsági tanácsadója, Tzachi Hanegbi ugyanakkor szintén azt állította, hogy Izrael egy esetleges új megállapodást nem lát annyira károsnak, mint a 2015-ben aláírtat. Azonban felkészül arra is, hogyha Irán hatvan százaléknál nagyobb urándúsítást ér el, ugyanis e határ átlépése szerinte egyértelműen azt jelenti, hogy a dúsítás fegyverkezési célokat szolgál.
 

Nehézvizes kutatóreaktor az iráni Arakban (Wikipedia)

 

Irán a közelmúltban rövid időre már meghaladta ezt a szintet, de ezt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek és a világnak

„helyi hibaként”, nem pedig tudatos politikaként magyarázták.

S valóban, ez a túllépés nem tette lehetővé, hogy ilyen dúsítású hasadóanyagot halmozzanak fel. Izrael mindenesetre felkészül egy olyan forgatókönyvre is, amikor nyilvánvalóvá válik, hogy Irán „az utolsó küszöb átlépésének küszöbén áll”, ahonnan már nincs visszaút.

 

Nyitókép: Dov Hikind amerikai zsidó politikus által szponzorált, a 2015-ben aláírt iráni nukleáris megállapodást ellenző kampánybusz (Wikipedia)