A Netanjahu-kormány döntésének jogalapja az az április elején hozott törvény, amely lehetővé teszi, hogy a miniszterelnök és a kommunikációs miniszter negyvenöt napra letiltson külföldi médiumokat. Az intézkedés kiterjed a csatorna jeruzsálemi irodájának bezárására, a műsorszóró berendezések elkobzására, a csatorna elvágására a kábel- és műholdas társaságoktól, valamint honlapjainak blokkolására. A háború idejére a nemzeti egységkormányba belépett, korábban ellenzéki, Beni Ganc vezette centrista pártszövetség miniszterei nem jelentek meg a kormányülésen, így nem vettek részt a felfüggesztésről tartott szavazáson.

Az al-Dzsazíra katari központja (Wikipedia, fotó: Giorgio Montersino)

 

A kormány szerint a katari televíziós hálózat az ellenséget segíti, a Hamász érdekeit szolgáló propagandát sugároz, sőt „érzékeny információkat ad át ellenségeinknek”. Nir Barkat gazdasági miniszter az al-Dzsazírát „a világ antiszemitizmusa legnagyobb motorjának” nevezte, amelyet

Katar a zsidó nép ellen működtet.

„A holokauszt napjának előestéjén a kormány világos üzenetet küld Katar terrorista állam propagandaszárnya ellen. Nem engedjük meg, hogy Izrael ellenségei területéről antiszemita propagandát és vérvádat sugározzanak.”

Benjemin Netanjahu azzal vádolta az al-Dzsazírát, hogy aktívan részt vett a Hamász októberi mészárlásaiban, és az izraeli katonák elleni erőszakot szította. A csatorna a Hamász szóvivőjét és az Irvine-i Kaliforniai Egyetem egyik professzorát idézve azt sugallta, hogy az erőszak az izraeli atrocitásokra adott reakció, a „cionista telepes kolonializmusra adott válasz” volt.

A katari csatorna

a Hamászt az izraeli megszállás ellen, a palesztin önrendelkezésért harcoló fegyveres szervezetként

mutatja be. A hírtelevízió az Izrael lakosságának ötödét adó arabok körében az egyik legnézettebb csatorna, egyike azon kevés műsorszolgáltatónak, amely Gázában maradt a háború alatt.

A Gázai övezet az izraeli légitámadások után (Wikipedia)

 

Walid Al-Omari, az al-Dzsazíra irodavezetője szerint meg akarják akadályozni, hogy bárki megtudja, mi történik Gázában. A Riporterek Határok Nélkül Jeruzsálem elnyomó törvénykezéséről beszél, amelynek célja, hogy cenzúrázza a gázai háborúról szóló tudósításokat. A kormánykritikus izraeli újság,

a Háárec szerkesztőségi cikkben állt ki a katari tévéállomás mellett.

Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala felszólította a Netanjahu-kormányt, hogy helyezze hatályon kívül a tilalmat, a szabad és független média ugyanis az átláthatóság és az elszámoltathatóság elengedhetetlen biztosítéka.

 

Nyitókép: az al-Dzsazíra angol adásának stúdiója (Wikipedia)