Ráadásul nem kevésbé fontos személy részéről, mint maga a polgármester. Aki, jó gazdaként, személyesen szemlélte meg a fesztivál előkészületeit. Elégedetten bólogatott, míg tekintete meg nem akadt egy bódé feliratán: Kürtőskalács. Hogy ettől milyen borzalmakat élt át, nem tudjuk, de azt igen, hogy bátorsága példátlan. Erről tanúskodik a két mondat, amelyekkel azonnal reagált:

– Van egy kérésem. Beszereznek nekem egy trikolórt, és szépen felteszik oda.

Derék kísérői természetesen szófogadóan bólogattak. Később is, amikor a polgármester folytatta:

– És oda is. Ahol nem értjük, mit ír, oda teszünk egy román trikolórt.

Hogy ki és mit nem ért, azt nem kell magyarázni. Ha mégis, nem én fogom megtenni. Megtette maga Cătălin Cherecheș polgármester úr, egy kicsivel későbbi kijelentésében:

– Egy olyan városban, amelynek a neve Baia Mare, ott, ahová kenyeret vásárolni megyek, az legyen kiírva: Pâine, és nem az, hogy Kenyér. Ha nem akarják megváltoztatni a Kenyér feliratot, akkor tegyék mellé a román zászlót! Akkor tudni fogom, hogy én, a román is bemehetek. De ha csak magyarul írja, azt jelenti, hogy nem nekem, a románnak szól.

Az árus, persze, gyakorlatias. Lecseréli a Kürtős feliratot, helyére kipakolja: Cozonac. És arra gondol, milyen jó, hogy egy évben csak egyszer van gesztenyefesztivál Baia Marén.

(Csak így, zárójelben, a nagybányai polgármesterről. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) két ügyben is vádat emelt ellene, 2016-ban pedig úgy sikerült először újraválasztatnia magát, hogy előzetes letartóztatásban volt. Az egyik ügyben idén februárban öt év letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta a Kolozs megyei törvényszék alapfokon csúszópénz elfogadásáért, törvénytelen kereskedelmi tevékenységért, hamis nyilatkozattételért; a vád szerint üzletemberektől fogadott el kenőpénzt 2013-ban. Másik korrupciós ügyében nem született még ítélet.)

*

Aztán Pap Zsolt István alpolgármester eltávolíttatta egy kürtőskalácsosról a román zászlókat, amelyeket a polgármester helyeztetett el.

Aztán Cherecheș polgármester úr visszavonta az általa látszólagos alpolgármesternek nevezett Pap minden alpolgármesteri megbízatását.

Aztán a román sajtó nagyobb része az RMDSz-t okolta a botrány miatt.

Aztán az RMDSz ügyvezető elnöke, Kelemen Hunor azt nyilatkozta: a nagybányai polgármester a magyar alpolgármestert próbálta meg eltávolíttatni tisztségéből az akcióval, célját azonban nem érte el.

Aztán az egész ügy elcsitult.

Mikorra várható a következő?