A cseh Konzervativní noviny közölte Alexandr Vondra írását, Állítsuk meg, amíg lehet! – mármint a Green Dealt.

Az EP vitáját az energiaárak drasztikus emelkedése uralta – írja Vondra a Polgári Demokrata Párt, az ODS európai parlamenti képviselője, bár erre az év elejétől számítani lehetett. Az uniós képviselők most hirtelen el akarják oltani azt a tüzet, amit maguk gyújtottak. Ez különösen pikáns a zöld-piros baloldal részéről, hiszen éppen ők szorgalmazták a szén elleni küzdelem drákói intézkedéseit. Most kezdik felismerni, hogy álmuk – a rakéta-sebességű átmenet a széndioxid-mentes világba – megvalósítása kicsúszott a kezükből, hiszen az emberre tekintet nélkül akarták oltani a bolygót, ezzel a nyomor és a társadalmi nyugtalanság tüzét gyújtva.

Az energiaárak emelkedésének több oka is van – az elektromos áram, a gáz és az olaj árának emelkedése. Részben persze a karantén idején megnövekedett keresletről van szó, de Kínában és az USÁ-ban már nem, Oroszország pedig taktikázik a gázellátással. A spekulánsok meg egyenesen az EU intézkedései miatti drágulásra játszottak. Az európai energiapiac pedig meglehetősen ingatag – állapítja meg cikkében Alexandr Vondra –, főként a megújuló források bizonytalansága miatt. Kevés volt a szél, a szélerőművek nem termeltek elegendő áramot. A piacot megrémíti a németországi atomerőművek tervezett leszerelése is, és a gáz iránti kereslet is az egekbe szökik, hiszen az elmúlt tél hosszú volt, a készletek kifogytak. A tudósok pedig azt jósolják, hogy a közelgő tél nagyon kemény lehet, a költöző madarak is korábban repültek el.

Amikor Frans Timmermans, az EU klímapolitikáért felelős biztosa alábecsülte a kockázatot, Vondra parlamenti válaszában a széndioxid-mentesítési tervek kockázataira hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy hatásvizsgálat nélküli, egymásnak ellentmondó programok futnak, ami nemcsak a Green Dealt állítaná meg, hanem egyenesen káros a környezetre és az EU jövőjét is veszélyezteti.