A Művészetek Háza Veszprém az év folyamán összesen ötven kiállítással, százhúsz művészetpedagógiai foglalkozással, előadással, tárlatvezetéssel, harminc workshoppal, hét könyv kiadásával és katalógusok megjelentetésével készül. Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program eredményeként az intézmény bővül is; megnyitja kapuit a Fixir médialabor és kiállítóhely, valamint az S-stúdió közösségi tér is. 

A Dubniczay-palota pincerendszerében látható pecsétes és bélyeges téglagyűjtemény, a Tegularium a római kortól a XX. század második feléig mutatja be a klasszikus agyagalapú építőanyag több évezredes múltját. A kiállítás ipartörténeti, kor-, kultúr-, művészet- és civilizációtörténeti szempontokat figyelembe véve tárja az érdeklődők elé a rendkívül gazdag anyagot.

A Balaton Retro – Reklám és propaganda az ideális nyaralás szolgálatában című válogatás a Balatont, Magyarország legkedveltebb nyaralóhelyét és a hozzá kötődő életérzést új szemszögből láttatja. Papírrégiségeken, plakátokon, képeslapokon keresztül ismerhetik meg a látogatók, hogyan csábították a Balatonhoz a pihenni vágyókat 1930 és 1988 között, a különleges tárgyi emlékek pedig felidézik azt, milyen is volt egykor az élet a Balaton partján.

 

Várnai Gyula

 

A Csikász Galériában Várnai Gyula Egy másik állatöv című önálló, új művekből rendezett kiállítása olyan objekteket, valamint akusztikus és videóinstallációkat mutat be, amelyek a természet, az ember, az anyag és az idő viszonyát vizsgálják.

015

A Glass Focus című kortárs nemzetközi üvegművészeti kiállításon George William Bell (USA, UK), Alexander Kirkeby (DK), Pattantyús Gergely (HU) és Telegdi Balázs (HU, DK) legújabb alkotásai láthatók. Az anyag nagy része Dániából érkezett, ahol Nexø városában működik a Dán Királyi Képzőművészeti Akadémia Design tanszéke. A kiállító művészek közül hárman itt végezték el a mesterképzést. A több mint negyven kivételes alkotást Magyarországon most láthatja először a közönség.

 

Victor Vasarely- ZETT J.V.

 

KULTUR.KONTAKT.KONKRET címmel a Dubniczay-palotában válogatás tekinthető meg Carl-Jürgen Schroth gyűjteményéből. A több mint száz nemzetközi és német kortárs művet felvonultató kiállítás középpontjában az 1950-től napjainkig született, európai és észak-amerikai konkrét, konstruktivista, minimalista és konceptuális alkotások kapnak helyet.
Szintén a Schroth-gyűjtemény részeként érkezik Magyarországra a CENTURY. idee bauhaus. A legendás iskola bezárásának századik évfordulója apropóján a drj art projects kezdeményezésében száz nemzetközi művészt kértek fel arra, hogy DIN A4 formátumban készítsék el személyes reflexiójukat.

Verena Loewensberg: Cím nélkül

A Vass László-gyűjteményből született Strukturális harmóniák című válogatásban a huszadik és huszonegyedik századi művészet vezető női alakjai jelennek meg. A szelekció történeti szempontból a Bauhaus és a konkrét művészet hagyományaiból származó művészek alkotásaival kezdődik, továbblép az európai és amerikai mozgalmak képviselőinek munkái felé, majd kitágítja a horizontot a fiatalabb generáció alkotói műveinek irányába is.

A VASS CIPŐTÁR – cipőtörténeti állandó kiállítás a klasszikus lábbelik bemutatásán keresztül enged betekintést a kiveszőben lévő mesterség titkaiba. A készítés fortélyait, a szakmai fogások apró mozzanatait bemutatva szemlélteti, hogyan készül hagyományos technológiával a Vass cipő. A Cipőtár pedig végigkísér azon az úton is, amely Vass László designeri tevékenységén keresztül vezetett a nemzetközi szinten is jegyzett, jelenleg mintegy hatszázötven műtárgyat tartalmazó gyűjtemény felépítéséhez.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program hivatalos megnyitóeseményét 2023. január 21-én tartják. További információ: www.veszprembalaton2023.hu