Garten Balaton 2022
 

Lovas, Felsőörs, Csopak és Alsóörs kiállítóhelyein és szabadtéri helyszínein hét kiállítás és majd negyven program közül válogathatnak a vizuális művészetek szerelmesei. A Garten Kortárs Művészeti Alapítvány szakmai együttműködő partnere a Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Nagy Gyula Művészeti Alapítvány. Az esemény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósul meg.

A Garten Balaton célja a kortárs képzőművészet középpontba állítása és a vizuális művészetek – a kortárs képző- és fotóművészet – értő bemutatása, befogadhatóvá és élvezhetővé tétele a Balaton partján nyaralók és a helyben lakók számára. A négy településen megvalósuló kiállításokat számos társművészeti, ismeretterjesztő és edukatív programmal teszik még vonzóbbá. A pódiumbeszélgetéseken gyűjtők, művészeti menedzserek és kurátorok beszélgetnek a képzőművészet legaktuálisabb kérdéseiről. A kertmozi dokumentum- és játékfilmjei mind a képzőművészet körül forognak. A koncerteken kortárs és könnyűzenei produkciók egyaránt felhangzanak. A tárlatvezetéseken a szakértők a művek többféle lehetséges értelmezését ütköztetik, és a hallgatókat is bevonják a felfedezésükbe. A fesztivál szervezői a kortárs festészet és fotóművészet aktualitásait és trendjeit élményszerűen mutatják be a páratlan szépségű Balaton-felvidék településein.

Fotó: Piedl András
 

Kiállítások

A lovasi Nagy Gyula Galéria seregszemléjén ötven művész több mint kétszáz alkotását tekinthetik meg a látogatók. A Van képünk hozzá címet viselő tárlattal a kurátorok nem titkolt célja, hogy hazai kortárs fiatal és feltörekvő művészek munkáiból olyan válogatást mutassanak be, melynek segítségével az érdeklődők képet alkothatnak a kortárs művészeti irányzatokról, sőt azonnali vásárlásra is lehetőségük adódik.

Fotó: Piedl András
 

Ugyanitt Szabad a pálya címmel, huszonöt grafikusművész alkotásaiból nyílik szabadtéri plakátkiállítás a lovaspályán, a szabad ég alatt, a község másik végén pedig szintén szabadtéri molinókiállítás látható Kása Béla indiai fotóiból (nyitva augusztus 4-től 14-ig, mindennap 14–22 óráig). A megnyitó napján Maczky László fotóművész és Prokop-Maczky Gizella festőművész a műtermüket is megnyitják a kíváncsi érdeklődők előtt. A lovasi önkormányzat épülete a veszprémi Sós Gergő képzőművész Monoton Monokróm című installációjának ad otthont, melyben az alkotó a Balaton-felvidék domborzatának adatait dolgozza fel vizuális és akusztikus jelekkel.

Fotó: Piedl András
 

Csopakon a ZM+G Galériában InVision címmel Verebics Ágnes egyéni kamarakiállításán festményekről és fotókról köszönnek vissza a művész hibrid lényei, állat- és emberportréi. A Kultúrházban pedig Microdose címmel a fiatal művészeket tömörítő Skurc Group alkotásait tekinthetik meg a látogatók (nyitva augusztus 6-tól 14-ig).

Fotó: Piedl András
 

A felsőörsi Fotóudvar és az alsóörsi Török-ház a Capa Központ több mint húsz alkotó közreműködésével megvalósuló programjának ad otthont. Installatív köztéri fotókiállítások és a Civil-házban rendezett egyéni fotótárlaton a fotográfusok művei az étkezés és a fotográfia összefüggéseit vizsgálják. A beszélgetések, a tárlatvezetések, az irodalmi programok és a filmvetítések is e téma köré szerveződnek.

Fotó: Piedl András
 

Pódium

A pódiumokon a kortárs művészeti szcéna fiatal képviselői, galériások, művészeti menedzserek és kurátorok ülnek egy asztalhoz, hogy a műkereskedelem és a kanonizáció kapcsolatáról, hazai és nemzetközi lehetőségekről, a művészet társadalmi szerepéről és a kitágult piac új lehetőségeiről beszélgessenek augusztus 9-én és 10-én, kedden és szerdán 18 órakor. Két generáció eltérő szemléletű műgyűjtője találkozik augusztus 11-én, csütörtökön a Garten Balaton pódiumán, hogy megvitassák a gyűjtés értelmét, és megosszák a nézőkkel tapasztalataikat az elmúlt évtizedek piaci tendenciáiról.

Fotó: Piedl András
 

Tárlatvezetés

Általában a kurátorok szempontjai ütköznek a tárlatvezetéseken (augusztus 8. és 11., hétfő és csütörtök), augusztus 12-én, pénteken DrMáriás rendhagyó tárlatvezetést tart, valamint kerékpáros tárlatvezetésen (augusztus 13., szombat) és helytörténeti gyalogostúrán is részt lehet venni (augusztus 6., szombat).

Fotó: Piedl András 
 

Kertmozi

A Buharov testvérek Melegvizek országa című filmjének valamennyi szereplője utat keres egy hitehagyott világ útvesztőiben, hogy alternatív csatornákon keresztül más és más létformákig jussanak el, megváltva ezzel létük elviselhetetlenségét. Kérdés, hogy sikerül-e? (augusztus 6., szombat). Az El akartam rejtőzni című film Antonio Ligabue festőzseni életének valós története kitűnő játékfilmes feldolgozásban (augusztus 8., hétfő). A Goya gyilkosságok című krimi két főszereplőjének művészettörténeti ismerettel kell nekivágnia a nyomozás tekervényes útvesztőjének (augusztus 9., kedd). A magyar rajzfilmgyártás történetében egyedülálló alkotás Kovásznai György Habfürdő című animációs filmje, amely a XX. századi festészet képi világából építkezve egészen egyedülálló vizuális élménnyel kecsegtet (augusztus 11., csütörtök).

Fotó: Piedl András
 

Előadóművészet

A színpadon fellépnek: Huba és Vazul, a kísérleti elektroakusztikus blues utazózenészei (augusztus 5., péntek), majd a Kurtág és Ligeti zenéjét játszó Zétényi Tamás és Gadó Gábor, kortárszenei duó tagjai (augusztus 10., szerda), a dadaista punk táncház pszichésen felszabadító filozófiai metál-összhatását produkáló Tudósok zenekar (augusztus 12., péntek), sőt a Cseh Tamás dalait legautentikusabban megszólaltató Vodku fiai (augusztus 13., szombat). Lesz irodalmi est Fenyvesi Ottóval (augusztus 7., vasárnap), Tandori Dezső-est, melyen a költő hanglemezeiből Pándi Balázs válogat (augusztus 7., vasárnap), és egy Verslábak neccharisnyában című alternatív színházi est az E-Mancik Színházi Manufaktúra jóvoltából (augusztus 14., vasárnap).

Fotó: Piedl András
 

Gyerekprogramok

A szervezők a legkisebbekről sem feledkeztek meg, hiszen augusztus 8-tól 12-ig minden délelőtt múzeumpedagógiai foglalkozás várja a 6–12 éves korosztály tagjait a Nagy Gyula Galéria kertjében.

Fotó: Piedl András

 

Részletes program >> bit.ly/3ultHR6

A nyomtatott programfüzetet keresse a Resident Art Galériában (1085 Budapest, Horánszky utca 5.)

www.gartenbalaton.com