A Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásárt azzal a céllal hozták létre, hogy idővel a nemzetközi piac meghatározó szereplőjévé váljon és átfogó képet adjon a magyar progresszív kortárs alkotói közösségről. A rendezvény magas szakmai színvonaláról négytagú bizottság gondoskodik, amely elbírálta a galériák jelentkezését is.

Az eseményt ugyanaz a szervezőgárda hozza el, amelyik évről évre bemutatja az Art and Antique kiállítást.

„Magyarországon ilyen szigorú szakmai feltételek mellett művészeti vásárt nem szerveztek még.  A gyűjtők-látogatók kizárólag olyan galériákkal és alkotásokkal találkozhatnak szeptember 21–24. között, amelyek saját művészeket képviselnek és rendszeresen tartanak kortárs időszaki kiállításokat. Ezek a galériák az elmúlt tíz évben közel száz nemzetközi vásáron vettek részt, bizonyítottak idehaza és külföldön is. A Budapest Contemporary a galériákra koncentrál, gyűjtők és aukciósházak ezen a rendezvényen nem szerepelnek” – mondta el Tausz Ádám főszervező.

Kiállítóként az érdeklődők a következő galériákkal találkozhatnak: ACB Galéria, Ancora Galéria, Deák Erika Galéria, East of Eden Galéria, Einspach Fine Art, Faur Zsófi Galéria, Három Hét Galéria, Heart and Cherry Galéria, Horizont, Inda Galéria, Kalman Maklary Fine Arts, Kisterem Galéria, Knoll Galéria, NACO Galéria, Missionart Galéria, Molnár Ani Galéria, Neon Galéria, Resident Art, Szikra Galéria, The Space Galéria, TOBE Gallery & TOBE Project, Várfok Galéria, VILTIN Galéria, Vintage Galéria, Zsdrál Art

Határon belül a Magyar Kortárs Művészeti Galériák Országos Szövetsége nyújt szakmai segítséget, de a szervezők együttműködnek a bécsi Vienna Contemporary csapatával is.

A szervezők minden évben felajánlják egy hazai múzeum vagy közgyűjtemény számára az ingyenes megjelenés lehetőségét, ez alkalommal a debreceni MODEM válogatását ismerheti meg a közönség, ezzel is bekapcsolva a kelet-magyarországi régiót a kortárs magyar művészeti vérkeringésbe. A standnál a MODEM-díj négy pályakezdő nyertesének – Bíró Dávidnak, Dobokay Máténak, Koltay Dorottya Szonjának és Schuller Judit Flórának – munkáit mutatják be.

A Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár jótékonysági online aukcióval is kiegészül, amelynek tárgyait a kiállító galériák ajánlják fel. Az Axioart felületén lehet majd licitálni az árverésen, a befolyt összeget pedig az autizmussal élők támogatását célul kitűző Autistic Art Alapítvány számára ajánlják fel a szervezők.

 

Az Autistic Artról

Az Autistic Art Alapítvány célja a mentálisan sérült, különösen autisztikus spektrumzavarral érintett fiatalok lakóotthoni elhelyezésének támogatása, emberhez méltó életkörülmények biztosítása. Művészet, design és jótékonyság kapcsolódik össze az Alapítvány nevével. tizenkét éve működő művészeti programja olyan autizmussal élő alkotókat támogat, akiknek rendkívüli vizualitású alkotásait a világ soha nem ismerné meg az Alapítvány segítsége nélkül.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/profile.php?id=100093051745172