Anselm Kiefer, Anish Kapoor és Marlene Dumas kiállítása Velencében

Anselm Kiefer: Ezek az írások, ha elégetik, végre egy kis fényt vetnek, 2020-21.  Fotó: Bordács Andrea 

 

2022 nyarán így az Akadémián és a Palazzo Manfrinben Anish Kapoor műveivel, a Palazzo Ducaléban (a Dózsepalotában) a német neoexpresszionista alkotó, Anselm Kiefer hatalmas festményinstallációjával, a Palazzo Grassiban Marlene Dumas festményeivel találkozhatunk.

Anselm Kiefer  Fotó: Bordács Andrea
 
A Dózsepalota és a gyűjteménye már önmagában is turistalátványosság, ám az intézmény rendre megörvendezteti a látogatókat egy-egy nagy volumenű tárlattal is, korábban például Bosch-, Tintoretto-, Manet-, Henri Rousseu-kiállítással. Idén nemcsak, hogy kortárs művészt hívtak meg, ráadásul nem is egy kiállítást, hanem egy hatalmas, egybefüggő festményinstallációt láthatunk Anselm Kiefertől (1945). Ez a projekt ebben a program- és kiállításdömpingben is elviszi a pálmát, mely a 2022-es évi velencei programok közül a legnagyszabásúbb és legütősebb, sőt megkockáztatom, az év egyik legjelentősebb munkája. A 2020-ban és 2021-ben kifejezetten a Dózsepalota számára készült festmények sorozata a Sala dello Scrutinio terében helyezkedik el, és szorosan kapcsolódik a mennyezeten látható harminchárom monumentális festményhez. A kiállítás címe: Ezek az írások, ha elégetik, végre egy kis fényt vetnek.
Anselm Kiefer  Fotó: Bordács Andrea
 
Az új festménysorozatot – még ha ideiglenesen is – csaknem háromszáz év után, a régebbiek fölé helyezték. Kiefer számára nagy kihívást jelentett a múlt fontos festőivel – Tintorettóval, Palma il Giovanéval, Andrea Vicentinóval – „együtt dolgozni”, akiket a köztársasági szenátus felszólított, hogy fessék újra Velence dicsőségét szárazon és tengeren az 1577-es pusztító tűzvész után. Ez a pusztulás, a tűzvész Kiefer munkáján is szerepet kap. A tűzvész mellett úgy általában egész Velence áll ennek az installációnak a középpontjában, Velence mint a Kelet és Nyugat közötti kulturális átjárások metaforája. Kiefer munkája új vizuális „eposzt” teremt, melyben múlt és jelen összefonódik. A néző egyszerre akarja részleteiben szemlélni a művet, ugyanakkor az egészet egyben látni, különösen, hogy nem egy termet borító művek sorával van dolgunk, hanem egyetlen hatalmas installáció az egész terem, közelről viszont láthatók a vastag festékrétegek és a műbe applikált különböző anyagok, ruhák, cipők, létrák stb.
Anish Kapoor: Shooting into the Corner, 2008-2009.  Fotó: Bordács Andrea
 
Idén az Akadémián sem csak történeti műveket láthatunk, hanem az indiai származású brit Anish Kapoor (1954) nagyszabású kiállítását is, mely a Palazzo Manfrinban folytatódott. Az Akadémián a korai pigmentszobroktól egészen a Kapoor Blackig, az úttörő nanotechnológiai anyagból, a legsötétebb anyagból készült, még soha nem látott szobrokig ívelt. A Vantablacket, azaz a Kapoor Blacket a világ legfeketébb feketéjeként tartják számon, amely a látható fény 99,965 százalékát nyeli el. Kapoor ezt az újonnan kifejlesztett anyagot kezdte használni alkotásaiban, melyet elsősorban mérnöki alkalmazásra fejlesztettek ki, ám Kapoor azonnal felismerte a Vantablack művészi potenciálját: az anyag olyan sötét, hogy a teljes laposság látszatát kelti. Minthogy ezt a feketét levédette magának, a művészi világ számos alkotóját magára is haragította ezzel a gesztussal.
Anish Kapoor: Mother as a Mountain, 1985.  Fotó: Bordács Andrea
 
A bőr és a redő motívumát legszemléletesebben a látványos, helyspecifikus Pregnant White Within Me (2022) mutatja meg, az óriási dudor, amely kitágítja a galéria architektúráját, és a test, az épület és a határvonalak újrarajzolására utal. Ezek az objektek optikai csalódásokra hajaznak, ugyanis szemből nagy foltnak látszódnak, a fehér művek ráadásul szemből egyáltalán fel sem tűnnek, csak oldalról nézve látható az előttünk dudorodó tárgy. Egészen más típust képvisel az a mű, mely egy ágyúból rálő vagy belevág az Akadémia falaiba. Amennyire izgalmasak az installációi, plasztikái, annyira utánérzések és gyengék a festményei.
Anish Kapoor: Pregnant White Within Me 2022.  Fotó: Bordács Andrea
 
Anish Kapoor kettős kiállításának második helyszíne a Moria-hegy a gettó kapujában (2022) című monumentális, új alkotásával kezdődik, amely a bejárati csarnok mennyezetéből kiemelkedik, és kifejezetten a Palazzo Manfrin részben felújított terei számára készült. Ez a függő szilikon- és festéktömeg egy kihívásokkal teli helyiségbe kalauzolja el a látogatókat, amelyekben hasonló szilikonművek (2013–2015), valamint Kapoor hosszú és tekintélyes karrierjének számos jelentős alkotása látható, köztük az ikonikus pigmentmunka, a White Sand Red Millet Many Flowers (1982). A kiállítás másik terét a tükörmunkák sorozata borítja és torzítja a néző elvárásait az előttünk állókkal kapcsolatban.
Marlene Dumas: Árulás, 1994.  Fotó: Bordács Andrea
 
Aki személyesebb történetekre vágyik, azoknak kifejezetten ajánlható a Marlene Dumas open-end című kiállítása a Palazzo Grassi összes szintjén. Marlene Dumas 1953-ban született a dél-afrikai Fokvárosban. A brutális apartheid rezsim alatt nőtt fel. Továbbtanulni Amszterdamba ment 1976-ban. Jelenleg is ott él és dolgozik. Pályafutása első éveiben kollázsairól és szövegeiről volt ismert, manapság főleg olajjal, vászonnal és tintával papíron dolgozik. Munkái nagyrészt portrékból állnak, amelyek a szenvedés, az eksztázis, a félelem, a kétségbeesés univerzális ábrázolásai, de gyakran a festészet aktusának megjegyzései, művészettörténeti reflexiók is. Alkotásai során olyan képeket használ, amelyekből ihletet merít, legyen szó újságokról, magazinokról, filmfelvételekről, filmekről vagy polaroidokról, amelyeket ő maga készített. „Művész vagyok, aki másodkézből származó képeket és első kézből származó érzelmeket használ.” Fő témái: a szerelem és a halál, nem és faj, ártatlanság és hibáztatás, erőszak és gyengédség; az intim szférát a társadalompolitikai szempontokkal, hírekkel és a művészettörténet fő témáival ötvözi.
Marlene Dumas: Dora Maar (Picasso síró nője), 2008.
 
A Palazzo Grassiban több mint száz műve látható. Ezek közül különös figyelmet érdemel A festő (1994), melyen Dumas a lánya fényképe nyomán önarcképet fest, azaz gyerekként, gyerektesttel, vagy A halott Marilyn (2008). Marilyn Monroe-ról rengeteg kép készült életében, ezt azonban egy boncolási fotó alapján festette, mely mintegy az amerikai álom végét is jelenti Marlene Dumas számára. A számos mű között szintén fontos a Dora Maar (Picasso síró nője) (2008). Dora Maar nemcsak több művész modellje volt, hanem saját jogán fotós is. Amikor Picasso elhagyta, a síró képet Man Ray készítette róla, aminek alapján igen kegyetlen módon Picasso is megfestette a Síró nőt, később Dumas is, de nyilván az empátia nézőpontjából. Az Homage to Michelangelo (2012) festményen Michelangelónak nem korai, „harmonikus”, világhírű Piètájára reflektál, hanem a késői, már manierista Rondanini Piètára, ahogy Mária megpróbálja felemelni fia holttestét. Gyászt látunk, egy anya kétségbeesett küzdelmét, hogy megbékéljen fia elvesztésével, de nem tud.
Marlene Dumas, A halott Marilyn, 2008.  Fotó: Bordács Andrea
 
 
Persze ezeken a kiállításokon kívül még számos időszaki tárlat látható a nyáron Velencében: a Guggenheim Múzeumban egy szürrealista kiállítás, mely szorosan kapcsolódik a Biennále központi kiállításához, Marc Quinn, Katharina Grosse, Lucio Fontana, Antony Gormley, Georg Baselitz, Paula Rego és még számos csoportos kiállítás. Szóval, aki nem a szokványos turista látnivalókra vágyik, különösen gazdag programkínálattal találkozhat.