A Mednyánszky kép előtt Törőcsik Mari és Maár Gyula

 

A Virág Judit Galéria 72. tavaszi árverése számos különlegességet tartogat a gyűjtők számára. Törőcsik Mari és Maár Gyula nappalijának falát díszítette az a Mednyánszky László-tájkép, amely most 12 millió forintos kikiáltási árról várja a liciteket. Az olajfestmény a tájábrázolások mesterének számító festőóriás egyik különleges hangulatú, monumentális alkotása. Törőcsik Mari és Maár Gyula 1972-ben házasodtak össze, és a Kossuth-díjas rendező haláláig, 2013-ig éltek együtt. A művész házaspár sokat dolgozott együtt, legnagyobb közös sikerük az 1976-os Déryné, hol van? című film volt, amelyet Maár Gyula írt és rendezett, és amelyért Törőcsik Mari elnyerte a legjobb női színésznőnek járó Arany Pálmát a cannes-i filmfesztiválon. Törőcsik Mari 2021-ben hunyt el.

Mednyánszky László, Alkonyati táj
 

A film- és a showbusiness világa az aukció egy másik festményének történetében is fontos szerepet kap. Tihanyi Lajos Hegyes táj (1911) című képe a siket festőzseni egyik kedvence volt. Tihanyi a számára legkedvesebb alkotásaitól csak nehezen, hosszas unszolásnak engedve és magas áron vált meg. Kedvenc műveit akár évtizedeken keresztül is futtatta a különböző tárlatokon. A Hegyes tájat az 1912-es budapesti debütálás után Bécsben is bemutatta, majd első amerikai kiállítására, San Franciscóba vitte, ahol csak négy jelentős festménnyel jelentkezhetett. Később a Brooklyn Museumot is megjárta a kép, amelyet azután Sir Alexander Korda filmrendezőnek adott el, bár első monográfiájába még ekkor is beszerkesztette.

Tihanyi Lajos :Hegyes táj
 

A Korda fivérek – Sándor (Alexander), Vince és Zoltán –, a filmipar történetének nagy hatású, legendás alkotói lelkes műgyűjtők voltak. Tihanyi Lajost személyesen ismerték, barátságuk talán már Budapesten elkezdődött, azonban Párizsban mélyülhetett el. „A rajongás mindkét fél részéről adott lehetett, mert a Korda testvérek mecénásként és vásárlóként is feltűntek Tihanyi életében, a festő pedig rajongott az akkor már világhírű alkotók filmjeiért” – mondja Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze. Alexander Kordához olyan jelentős Tihanyi-képek kerültek, mint az utóbbi évtizedek aukcióin szenzációként szereplő 1912-es Bölöni-portré, az 1911/12-es Kompozíciós vázlat és az 1917-es Akt-stúdium, amelynek árverésre bocsátásakor a festmény hátoldalán egy korábban ismeretlen női portré is előkerült. Az említett műveket kivétel nélkül a Virág Judit Galéria aukcióin adták el. A Hegyes táj kikiáltási ára 40 millió forint.

A klasszikus műveket felvonultató aukciót május 17-én tartják a Budapesti Kongresszusi Központban. Többek között egy rendkívül ritka Nemes Lampérth József-festmény, valamint Rippl-Rónai József, Vaszary János és Scheiber Hugó alkotásai is kalapács alá kerülnek.

 

Nyitókép: Törőcsik Mari  1981 fortepan/Szalay Béla

 

A május 17-i aukciót követően a Virág Judit Galéria május 18-án tartja időzített online grafikai aukcióját. Valamennyi mű május 4-től 16-ig ingyenesen megtekinthető a Virág Judit Galériában. (1055 Budapest, Falk Miksa utca 30.)