Fotó: Király Péter
 
Nyelvünkben a „szürke” negatív jelző, a festők számára viszont egy szín, nem is akármilyen: a szürke a gömbtükör a színtér magvában. A középszürke egyszerre minden színt tartalmaz és minden színre reflektál: nem túl sötét, nem túl világos, nem túl zöldes, nem túl vöröses, nem túl meleg és nem is túl hideg. A festők nemesszürkének is hívják a színértéket, ami mindenhez viszonyul, de semmivel sem felesel és aminek legapróbb eltéréseire is fokozottan érzékeny a szemünk. Egy hóviharban, vagy mondjuk Caspar David Friedrich képein elsősorban a szürke színárnyalatai iránti fokozott érzékenységünk segít a tájékozódásban. De ebben az értelemben az emberi bőr is nemesszürke, annak egy melegebb árnyalata és talán nem is kell bizonygatni, hogy mennyire ki van hegyezve rá a látásunk: pusztán a bőr színe alapján következtetéseket tudunk levonni arról, hogy a másik hogyan él, mit eszik, mit iszik, milyen fizikai és lelki állapotban van.
Fotó: Király Péter
 
A festői szín-tér a XIX. század előtt elsősorban a szürke árnyalatainak gondos megkülönböztetésén alapult. Enélkül Van Eyck, Vermeer, Chardin, vagyis az „északi” festészet vizuális minőségéről nem is érdemes beszélni, de a „déliekkel”, mondjuk Diego Riverával kapcsolatban is felvethető a kérdés, hogy vajon csak azért festett „patchwork-csuhás” szerzeteseket (az egyik a budapesti Szépművészeti múzeumban látható), hogy a szegénységi fogadalomra felhívja a figyelmet, vagy azért (is), hogy a rendelkezésére álló földfestékekből kikevert „csuhafoltok”, vagyis a szürke különböző változatainak modellálásával fokozhassa a tér intenzitását? A XIX. század alapvető változásokat hozott a festői színhasználat tekintetében és ez a szürkékről is elmondható: a számunkra már megszokott, ám akkoriban újonnan felfedezett világító rózsaszíneket, kékeket és ibolyákat, tüzes zöldeket és az akkor szintén új, nagy színező erejű nehézfém-oxid sárgákat tisztán vagy keverőszínként használva, a színspektrum teljessége ezekben az évtizedekben vált elérhetővé a festők számára, aminek csak az egyik járulékos következménye volt, hogy a szürke valamennyi árnyalata is kikeverhetővé és összehangolhatóvá vált anélkül, hogy földszínekkel vagy feketével „szennyezték” volna be a palettájukat.
Fotó: Király Péter
 
De mi köze lehet ilyen régi történeteknek Szlávik Barbara festészetéhez? Talán csak az, hogy az itt látható képek első ránézésre is a festészet, a festők alapvető problémáit feszegetik, azok viszont nem ma keletkeztek, messzire nyúló történetük van és csak az a kérdés, hogy mi magunk mit tudunk kezdeni velük.
Fotó: Király Péter
 
Ennél valamivel közelebb kerülhetünk Szlávik Barbara személyes festői programjának megértéséhez, ha felidézzük a Marcia Hafif 1978-ban írt szavait: „Manapság azok a festők, akik szembe mernek nézni a ’Mi a festészet?’ kérdésével, absztrakt vagy tárgynélküli festészetet művelnek. Nem az érdekli őket, hogy a festészet médiumát hogyan lehet üzenetek közvetítésére használni, hanem inkább arra kíváncsiak, hogy mi jellemző magára a médiumra. Az új témát a festékanyagok és a festésmódok vizsgálatától várják. A művek gyakran egyszínűek vagy a felszínük tagolatlan. Ha színeket raknánk egymás mellé, az alakokat és alakok közötti viszonyokat eredményezne, de már minden ilyen alakban rejlő lehetőséget bőségesen kihasználtunk. Az alak elköltözött a háttérről, és most már a festmény maga lett az alak, amely a környező világ hátterén jelent meg.” (Seregi Tamás fordítása)
Fotó: Hegyháti Réka

 

Szlávik Barbara új festményein a tiszta színek fénye, mint a viaszt, átitatja a sűrű szövésű vásznat egyenletesen, látható ecsetnyomok nélkül borító színesszürkét. Mi történik itt? Az mindjárt látszik, hogy nem szórópisztollyal készült és némi vizsgálódás után abban is biztosak lehetünk, hogy gumi vagy szivacshengert sem használt a festő. Akkor viszont hogyan? Egy évvel ezelőtt, a festődiploma külsős opponenseként láttam először Szlávik Barbara képeit és azok bár nagyon hasonlóak, mégis teljesen mások voltak: finomak és izgalmasak, okosak és pontosak, de valahogy mégis szárazabbak és hidegebbek, vagy talán csak könnyebben megfejthetők. Azokon a képeken, a festő minden igyekezete ellenére, meglátszottak a fedőréteg alatti vékony aláfestés határai, sőt néhol a peremei is – ám ilyesminek most nyoma sincs: mintha anyagában lennének színezve a képek. Nem lenne ildomos kibeszélni, amit Szlávik Barbara leleményes megoldásáról megtudtam, de annyit talán elárulhatok, hogy a lehetőség legalább száz éve vagy még sokkal régebb óta adott és érdemes lenne utánajárni, hogy rájöttek-e már mások is, és ha igen, mire alkalmazták.

Fotó: Hegyháti Réka
 
Tehát Szlávik Barbara – szinte szó szerint – feltalálta a spanyolviaszt: elegáns és látványos megoldást talált egy festői problémára vagy nehézségre, amivel évek óta küzdött. Ám ami ennél is fontosabb, ezáltal új lehetőségeknek, újabb megoldandó problémáknak is tág tere nyílt számára. A legszembetűnőbb újdonság talán az a kifinomult trompe-l’œil hatás, amit a faltól elemelt, dobozszerű keretekre feszített vásznakon fedezhetünk fel. A kétféle szürke közötti, alig észrevehető határsáv ezeken a képeken megtévesztő módon áttetszőséget imitál azáltal, hogy pontosan a lekerekített szélű keretek belső peremén, vagyis ott húzódik, ahol a felfeszített vászon alatt (vagy mögött) már nem szilárd felületet, hanem üres teret – egy sugárzóan üres teret – feltételezünk.
Szlávik Barbara  Fotó: Hegyháti Réka