GILOT100 @Várfok Galéria
 
Françoise Gilot jubileumi kiállítása
 
A tárlat a művész munkásságának valamennyi korszakából felvonultat műveket: magángyűjteményekből újra felbukkanó, lenyűgöző festmények, monumentális méretű lebegővásznak, Magyarországon először megtekinthető alkotások bizonyítják Françoise Gilot méltó helyét a művészettörténetben. Kimagasló tehetségéről tanúskodik, hogy műveit olyan neves közgyűjtemények őrzik, mint a New York-i The Metropolitan Museum of Art vagy a párizsi Centre Pompidou.
Françoise Gilot: Tájkép oszloppal és fejjel, 1966
 

Françoise Gilot majd nyolcvan esztendőt átívelő festészeti munkássága diadal, életműve az utóbbi évtizedekben fokról fokra került az őt megillető helyre. Számos csatát kellett megvívnia, míg levetkőzte magáról a „Picasso múzsája” címet, és a szakma világszerte elsőrangú, önálló művészként ismerte el. Alkotóművészetének gyökerei a XX. századi képzőművészet forradalmi virágkorába vezetnek vissza, amikor a korszak olyan jeles alkotóival állt közvetlen kapcsolatban, mint Braque, Matisse, Juan Gris, Paul Éluard, André Breton, Aragon, Cocteau és Robert Capa. A kiállításon a fotográfusnak az legendás képe is szerepel, melyet 1948-ban Gilot-ról és Picassóról készített.

A táj felé vezető úton (Önarckép) 1952
 

A Várfok Galéria 2000 óta számos önálló kiállítást rendezett Gilot páratlan életművéből, és méltán büszke arra, hogy a művész egyedüli európai galériájának mondhatja magát, amely a mai napig személyes kapcsolatot ápol vele, s arra is, hogy Európában itt található a művész alkotásainak legnagyobb gyűjteménye.

Françoise-ról álmodom: Françoise Gilot és Rozsda Endre barátsága – Várfok Project Room
 

Gilot Rozsda Endrének, a magyar származású szürrealista festőnek köszönhetően csatlakozott a Várfok Galéria művészköréhez. A legendás művészkapcsolatot mutatja be a Várfok Project Room a Françoise-ról álmodom: Françoise Gilot és Rozsda Endre barátsága című kiállítása. A fotókkal, festményekkel és rajzokkal mesélő tárlat azt az igényes, művelt, kifinomult nyelvet igyekszik megszólaltatni, amely Gilot és Rozsda párbeszédét jellemezte – a festészetben megvalósuló kölcsönös megértés legszebb megnyilvánulásai egy életre szóló barátság örök lenyomataiként jelennek meg.

Françoise Gilot a múlt évszázad művészetének utolsó szemtanúja – a Várfok Galéria őt éltető kiállítása személyén és festészetén keresztül időutazásra hív meg.

GILOT100 @Várfok Galéria
 

GILOT100

Françoise Gilot jubileumi kiállítása – Várfok Galéria (1012 Budapest, Várfok utca 11.)

Françoise-ról álmodom: Françoise Gilot és Rozsda Endre barátsága – Várfok Project Room (1012 Budapest, Várfok utca 14.)

A kiállítások 2021. november 27. és 2022. január 15. között tartanak nyitva, keddtől szombatig 11–18 óra között látogathatók.

A járványügyi helyzetre való tekintettel aktuális tárlataink látogatása kizárólag maszkkal és védettségi igazolvánnyal lehetséges.