Az objektív idő azonban egzakt időintervallumokkal mérhető. Vajon összhangba hozható-e ez a két idősík?
Legújabb experimentális fotósorozatában Deim Balázs erre tesz kísérletet: az egy éven át formálódó, alakuló képfolyam a lassan csordogáló, komótosan hömpölygő vagy a gyorsan villanó, pillanatnyi időt képezi le, a köztereken elhelyezett camera obscurák vagy más analóg fotóeljárások révén. A sorozat egyszerre vet fel alapvető egzisztenciális kérdéseket és fotótechnikai kísérletezéssel kapcsolatos szakmai problémákat is.

Hét időegységet alapul véve – év, hónap, hét, nap, óra, perc és másodperc – és ezekből kiindulva keres a fotóművész vizuális megjelenítési lehetőségeket, úgy, hogy azok szoros összefüggésben legyenek mind az adott időintervallummal, mind pedig a sorozat többi darabjával. Minden fénykép expozíciója annyi ideig tart, amennyi a hozzátartozó időegység: az 1 évről szóló kép 1 éves expozícióval, az 1 hónapról szóló 1 hónapig készült, és így tovább az 1 másodpercig.

Passing Time - 1 év, 1 year
 
Deim Balázs a primer látvány rögzítésének lépcsőfokait már maga mögött tudhatja, a valóság megragadását meghaladta, most a konceptuális időképekkel a véletlen játékának is teret engedve komponál-szerkeszt. Fotói illúziókkal teli, irracionális világot teremtenek, ahol az élet ritmusának meg nem álló metronómjátékát követhetjük nyomon.

A szentendrei művész a Novus Művészeti Iskolában alkalmazott fotográfusként, majd a Kaposvári Egyetemen fotográfus tervezőként végzett. A Magyar Fotóművészek Szövetsége, a Vajda Lajos Stúdió, a MAOE és a Forgács Társaság tagja. 2008 óta rendszeresen kiállítja munkáit, többek között Budapesten a Fugában, a B32 Galériában, a Kubik Coworkingben, a Kiscelli Múzeumban, a Modemben és a Műcsarnokban. 2016-ban az Európai Fotográfiai Hónap kiválasztott résztvevőjeként Bécsben a MUSA-ban, Luxemburgban a Cercle Citében, majd 2018-ban a Rhy Art Fair Baselen, 2019-ben Rómában, Grazban és 2020-ban Brüsszelben is bemutathatta képeit. 2018-ban megnyerte a Different Worlds nemzetközi fotópályázatát, amikor pedig megkapta a Luka Koper Photography Awardot, a Photon Gallery Rovinjban (Rovinj Photodays) és Ljubljanában (Balassi Intézet) is szervezett egy-egy önálló kiállítást Space című sorozatából. 2019-ben Drégely Imrével közös kiállításon mutatkozott be a berlini Collegium Hungaricumban. Ugyanebben az évben Surveillance system című sorozata első díjat nyert az ND Awardson és Gold minősítést a Budapest International Foto Awardson.

Day - Passing time - Deim Balázs
 

Deim Balázs fotográfus egyéni kiállítása, a Passing Time a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) Vajda Múzeumának PhotoLab kiállítóterében (2000 Szentendre, Hunyadi utca 1.) 2022. június 18-tól szeptember 11-ig tekinthető meg.

Megnyitó: június 17. péntek 18:00

A megnyitó eseménye: https://bit.ly/3aJW9VX

Kurátor: Kopin Katalin

A kiállítás brosúrája letölthető innen:

https://femuz.hu/wp-content/uploads/2022/06/deim-balazs-passing-time-brosura.pdf

https://muzeumicentrum.hu/

https://www.facebook.com/ferenczymuzeumicentrum

https://www.instagram.com/muzeumicentrum/

https://www.youtube.com/channel/UCHPa02b_NeA0PFE4fFJPMTQ