Fehér László a mai kortárs képzőművészet megkerülhetetlen alakja. 1976-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán, azóta rendszeres kiállító, számos egyéni tárlata mellett gyakori szereplője rangos nemzetközi kiállításoknak. 1993-ban Munkácsy-díjjal, 2000-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. Műveit hazai és külföldi közgyűjteményekben, a Magyar Nemzeti Galériában és a Ludwig Múzeumban, valamint többek között Bécs, Oslo és Toronto múzeumaiban őrzik.

A Pintér Galériában most nyíló kiállítás anyagát az 1980-as évek közepétől Magyarországon élő szentpétervári műkereskedő, Viktor Menshikoff gyűjteményének – ezúttal megvásárolható – darabjai jelentik. A bemutatott képeken keresztül kirajzolódnak a művész különböző alkotói periódusai, köztük a fekete-fehér és a rózsaszín korszak, azaz festészete fejlődésének meghatározó állomásai.

Menshikoff 34 évvel ezelőtt, 1987-ben ismerkedett meg Fehér Lászlóval, azóta vált egyre szorosabbá a barátságuk és azzal együtt gazdagodott a magángyűjtemény is. Az orosz mecénás több alkalommal segítette a művészt kiállítások és vásárok révén külföldi bemutatkozási lehetőségekhez. Fehér László munkásságából egykor több mint 100 festmény volt a birtokában, jelenleg 50-60 képet tudhat magáénak. Különösen közel állnak hozzá a korai, hetvenes–nyolcvanas években született művek, melyek szép számban képviseltetik magukat a Pintér Galéria kiállításán is.

Fehér László festészetének két jellegzetes elemére reflektál a tárlat címe. A Nagyítás egyfelől meghökkentő méretű képeire utal, melyek szemléléséhez bizonyos távolság szükséges. Másrészt érzékelteti, hogy vásznain – térből és időből kiemelve – rendszerint felnagyít, közel hoz egy-egy motívumot. Ez a színvilág és tárgyi környezet szempontjából is reduktív festésmód világszemléletéből fakad; képei megállítják az időt, kizárják a felesleges részleteket. Sajátos megoldásokat alkalmazó kompozíciói – legyen szó a társadalomkritikus munkákról, hiperrealista családi és baráti portrékról vagy kontúrrajzos-alakos képekről – csak a lényegre koncentrálnak. A valóságot a legőszintébben, a legtisztábban értelmezhető módon, mégis annak jelentésgazdagságával, sokoldalúságával együtt próbálja megragadni.

A tárlatot Bellák Gábor művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa nyitja meg. A megnyitó az esemény Facebook oldalán március 21-én vasárnap este 19 órától, míg maga a kiállítás március 23-ától tekinthető meg a galéria Facebook oldalán. A kiállítás a jelenlegi járványügyi korlátozások feloldását követően 2021. április 16-ig lesz személyesen is látogatható. A tárlaton szereplő képek megvásárolhatók a Pintér Galériában.
Fehér László, Barlang előtt, 1989
 

 

Fehér László, Séta a parkban, 1995
 
Fehér László, Vitorlás, 1996
 

 

Fehér László, Nyárfás Büfé, 1986