Ferenczy Károly: Gesztenyefák 

 

Télen a magas energiaárak miatt csak hétvégenként lehetett látogatni néhány kismúzeumot Szentendrén. Ennek ellenére is fantasztikus kiállításokkal indult a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum éve, és a folytatás még ígéretesebb! Január végén hiánypótló gyűjteményes szobrászati kamarakiállítás nyílt a Kmetty Múzeumban, februárban, a Képtárban a BME Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszék 250 hallgatójának terveiből nyújtottak válogatást.

A tavaszi nyitás rengeteg újdonságot tartogat: megújult terekkel nyílik meg a Ferenczy Múzeum és a MűvészetMalom. A Ferenczy Múzeumban új ISBN művészeti szakkönyvbolt és múzeumshop nyílik, a MűvészetMalom középső szárnyának felújításával egybefüggő, impozáns kiállítótér, múzeumpedagógiai foglalkoztató és konferenciaterem nyílik. Elsőként a Múzeum ereje szakmai konferenciának és az Árpád népe régészeti konferenciának ad helyet a MűvészetMalom felújított, középső szárnya. A Magyar Nemzeti Múzeum és a Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében létrejött konferencia a magyar honfoglalás kor kutatásának legújabb eredményeit mutatja be neves előadók meghívásával. A konferencia a Tarsolylemezek – A honfoglaló elit kincsei című kiállítás hivatalos kísérő eseménye.

Kortárs alkotókat bemutató, különleges tárlatok nyílnak ebben az évben is az IKON és a PhotoLab kiállítótérben. Áprilistól újra látható Vajda Lajos művészeti öröksége a Vajda Múzeumban, májustól láthatjuk Czóbel Béla újrarendezett kiállítását a Czóbel Múzeumban, júniusban Barcsay Jenő régóta várt tárlata nyílik meg a Kmetty Múzeumban, és a tervek szerint, ősszel ismét találkozhatnak a látogatók Kerényi Jenő alkotásaival.   

 

A múzeum ereje - Konferencia

2023.03.31. – 04.01.

MűvészetMalom, Szentendre, Bogdányi u. 32.

Jegyár: 3 000 Ft/ fő, mely elővételben a jegymester.hu-n vásárolható meg. ICOM tagsággal a belépés ingyenes, azonban kérjük, hogy a részvételi szándékot a regisztracio@muzeumicentrum.hu e-mail címen jelezzék.

A konferencia célja, hogy bemutassa a legújabb gondolatokat, intézkedéseket és kezdeményezéseket, amelyek szerényen vagy radikálisan eltérnek a hagyományos múzeumi elképzeléstől, és újragondolják a jövő múzeumát.

https://fb.me/e/116UqYxJU

 

Hajdú László kiállítása

2023.04.06. – 06.25. 

Megnyitó: 2023. április 5. 17:00       

IKON - Szentendrei Képtár, Szentendre, Fő tér 2–5.

Hajdu László archaikus, prehisztorikus hangulatú munkáiban a természeti erők, a föld, víz, levegő, tűz (nap) megjelenési formáit keresi. A kiállításon legújabb festménysorozatát és ezek alapján készült grafikai lapjait láthatja a közönség.

 

Reproductio. Regős Benedek kiállítása        

2023.04.07. – 06.04. 

Megnyitó: 2023. április 6. 18:00       

PhotoLab - Vajda Múzeum, Szentendre, Hunyadi u. 1.

A kiállítás Regős Benedek korábbi, valamint csak erre a kiállításra készülő újabb munkáit mutatja be, a Ferenczy Múzeum gazdag gyűjteményének kontextusába ágyazva.

 

Árpád népe – Régészeti konferencia

2023.04.13. – 04.15.

MűvészetMalom, Szentendre, Bogdányi u. 32.

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében létrejött konferencia a magyar honfoglalás kor kutatásának legújabb eredményeit mutatja be neves előadók meghívásával. A konferencia a Tarsolylemezek – A honfoglaló elit kincsei című kiállítás hivatalos kísérő eseménye.

 

Tarsolylemezek – A honfoglaló elit kincsei  

2023.04.14. – 09.17. 

MűvészetMalom, Szentendre, Bogdányi u. 32.

Megnyitó: 2023. április 13. 18:00

A kiállítás szenzációja, hogy nemcsak a nagyközönség, de a szakma is most láthatja először együtt az összes, a mai Magyarország területéről előkerült tarsolylemezt, köztük a néhány hónapja feltárt két, Pátyon előkerült példányt. A Magyar Nemzeti Múzeummal közösen megrendezett kiállítás a lemezek mellett a pátyi temető gazdag anyagából is bemutat több leletet.

 

Vajda, a próféta – Vajda Lajos és az Európai Iskola kapcsolata       

2023.04.30. – 10.01. 

Vajda Múzeum, Szentendre, Hunyadi u. 1.

A fiatalon elhunyt Vajda Lajos (1908–1941) mélyen progresszív művészete az Európai Iskola tagjainak szemléleti és világnézeti példázatává vált. A Vajda, a próféta című kiállítás szinte kizárólag Vajda Lajos műveire koncentrálva, három fogalmi és tematikus egység mentén vázolja az életmű egyes állomásait és ezek kapcsolatát az Európai Iskola gondolatiságával és művészetével. 

 

Ferenczy Múzeumi Centrum

Szentendre, Fő tér 2.

www.muzeumicentrum.hu

https://www.facebook.com/ferenczymuzeumicentrum/

https://www.instagram.com/muzeumicentrum/

 

Nyitókép: Vajda Lajos: Kettős önarckép