Révész L. L. Ballerina Almája, 1988
 

A Maradjon köztünk című kiállítást a tisztelet lerovásának gesztusa mellett az életmű fontos szeletének, az oktatói tevékenységnek láthatóvá tétele motiválta. A tárlat arra keresi a választ, hogy Révész László László nyitott, performatív látásmódú edukációs közegéből a művészhallgatók milyen alkotói attitűdökkel kerültek ki, megfigyelhetőek-e a körükben preferált médiumok, tematikák? 

 Révész L. L. Ballerina Almája, 1988
 

Salamon Júlia a kiállítás egyik kurátora kiemelte: „A Révész László László művészetpedagógiai tevékenységét bemutató kiállítás az életmű láthatóságával kapcsolatos restanciákra szeretne reagálni, annak egy adott – a helyszín szempontjából is releváns – szeletét bemutatni. Fontos lehet kiemelni, hogy ez a hiánypótló kezdeményezés alulról szerveződve, az egyetem éves kiállítási programjába pályázva az egykori kollégáktól és hallgatóktól indult ki.”

 Révész L. L. Ballerina Almája, 1988

 

Egy konkrét alkotói praxis fénytörésében a mester–hallgató oktatási séma vizsgálata a Maradjon köztünk tárlata. Révész oktatási módszereibe nyer betekintést a látogató: legyen szó az oktató és hallgató közötti szakmai kapcsolódás, bizalmi viszony (maradjon köztünk) korántsem magától értetődő fontosságáról vagy a nézőpontváltásra való képesség átadásáról. Az életmű kiemelt darabjainak és Révész oktatással kapcsolatos feljegyzéseinek bemutatása mellett a tárlat izgalmas művészeti nyomozás is: a Képzőről régebben kikerült művészek, az egykori Révész-osztályosok meghívására épít. A kiállítás rendszerét az egykori Révész-tanítványokkal készülő interjúk határozzák meg, melyekben a kollektív tapasztalat és emlékezet nyomán rajzolódnak ki a mesterre jellemző alkotói attitűdök, feladattípusok vagy épp a humor helye az alkotómunkában. Látható válnak az egymást váltó osztályközösségek legfontosabb közös nevezői: a filmhez, a videóhoz való viszony, a művészetfelfogással és művészszereppel kapcsolatos intézményi szocializáció.

 Révész L. L. Ballerina Almája, 1988
 

Résztvevők: Czene Márta, Dorsánszki Adrienn, Frenyó Júlia, Fudella Annabella, Góth Martin, Horváth Judit, Horváth Marcell Márk, Jordán Lili, Kádár Emese, Kenesei Zsófia, Kortmann Katalin , Kicsiny Martha, Kozma Lilla, Kudela Gréta, Laczkó Dániel, Lajkó Nóra, Lakatos Gelléri Barnabás, Lovász Luca, Volkan Mengi, Mézes Márton, Enkhtai van Ochirbat, Rafael Erik Benjámin, Révész László László, Richard Rofrics,  Romhány Veronika, Somhegyi Enikő Orsolya, Szabó Nóra, Szaniszló Anna, Szécsényi-Szemerédy Judit, Széll Ádám, Takács Ádám, Trapp Dominika, Varga Andrea, Varga Szabolcs Lajos, Zalavári András, Zékány Dia

 Révész L. L. Ballerina Almája, 1988

 

Kurátorok: Czene Márta képzőművész, az MKE doktori hallgatója; Dorsánszki Adrienn képzőművész, az MKE doktori hallgatója; Salamon Júlia kurátor, kulturális munkás, az MKE doktori hallgatója, az ELTE VMT óraadója; Szabó Attila képzőművész, az MKE oktatója

A Maradjon köztünk – Szemelvények Révész László László művészetpedagógiai tevékenységéből című kiállítás 2022. október 8-tól december 17-ig tekinthető meg a Magyar Képzőművészeti Egyetem (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.) Barcsay-termében.
Kiállításmegnyitó: 2022. október 7. (péntek) 18.00