Neogrády Kiss-Barnabás: Untitled 48, 2022

 

Neogrády munkásságának meghatározó vonulatától – a látás, érzékelés feldolgozásától – a most látható Önkeretezés című kiállítása sem tér el. Szemünk világa, avagy a vizuális információk feldolgozása többségünk számára természetes, hiszen így érzékeljük mindazt, ami bennünket körbevesz. Érzékszervünk segít a tárgyak azonosításában, tulajdonságaik felismerésében, látásunk vezeti cselekedeteinket.

Neogrády Kiss-Barnabás: Önkeretezés. Enteriőr.

 

Nem úgy Neogrády-Kiss Barnabásét, akinek annak idején meg kellett harcolnia gyermekkori betegségével, amiről több interjújában is kendőzetlen őszinteséggel vallott. Tizenhat éves volt, a tinédzserek hétköznapjait élte, amikor váratlanul megváltozott minden. Nehezebben járt, jobb keze mozgatása is gondot okozott. A diagnosztika agydaganatot állapított meg: a járást és keze használatát is újra kellett tanulnia, s a látása is romlott.

Neogrády Kiss-Barnabás: Untitled 55 (Self-framing című sorozatból), 2022

 

A betegség okozta trauma feldolgozását végül a fotográfia segítette, és ez jelent egyfajta lelki gyógyírt számára a mai napig. Még lábadozása időszakában került a keze ügyébe egy Zenit fényképezőgép, amellyel elkezdte megörökíteni a körülötte lévő világot: kertet, Duna-partot, naplementét, mindent, ami esztétikus, amiben derűt lehet találni. Szüksége is volt az élet apró örömeire, hiszen nehéz időket kellett átélnie. Nemcsak az írás, hanem a beszéd is nehezen ment, kamerájával tudta magát a legjobban kifejezni.

Neogrády Kiss-Barnabás: Önkeretezés. Enteriőr.

 

A napok, hetek, hónapok múlásával Neogrády egyre több időt szentelt kedvelt elfoglaltságának, amelyet intézményes keretek között is meg akart tanulni. Előbb a budapesti Práter utcai fotós iskolában képezte magát, majd a Jaschik Álmos Művészeti Iskola grafika szakán is elvégzett egy évet. Végül a Kaposvári Egyetem fotográfia szakán kötött ki, ahol „otthonra” lelt. Innen három év után a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre (MOME) ment, hogy teljes legyen a fényképészetről való tudása.

Neogrády Kiss-Barnabás: Untitled 49 (Self-framing című sorozatból), 2022 

 

Neogrády-Kiss Barnabás fotográfiai workshopok, táborok lebonyolításával is foglalkozik. Sikerességét jelzi a 2020-ban elnyert Capa-nagydíj, amelyet a Kettős kötés című munkájáért kapott. 2021-ben jelent meg első photobookja, de már 2014-től rendszeresen szerepel kiállításokon. Önkeretezés című mostani tárlatának giclée nyomatokra kasírozott alkotásai új szintre emelik a szelfi műfaját. Az önfotó nem újkeletű, Robert Cornelius amerikai fotográfus volt az első, aki 1839 őszén Philadelphiában lefényképezte magát. A szelfizés azonban csak a 2010-ben piacra dobott IPhone 4 készülékkel robbant be az életünkbe, és vált megkerülhetetlen fogalommá.

Neogrády Kiss-Barnabás: Önkeretezés. Enteriőr.

 

Fotóival Neogrády azonban nem egyszerűen önmagát rögzíti. Minél változatosabb, izgalmasabb beállításokat keresve „pózol”: hanyatt fekve, tetőgerendába csimpaszkodva, falapra kivetülő tükörképét megérintve. Teszi mindezt sokszor ruhátlanul, cseppet sem szégyenlősen, nagyon is aktív alanyként. Kész performanszokat mutat be, kizökkentve a statikusság állapotát. Önportréi élettel teliek, rajtuk az alkotó szinte állandó mozgásban van, kísérletezik, szó szerint keretezi és értelmezi újra meg újra önmagát.

Neogrády Kiss-Barnabás: Untitled 57 (Self-framing című sorozatból), 2022

 

Beállított szituációi hol humorosak, hol meditatívak, érzékenyek. Egyes fotográfiákon háttal kémleli a szépséges tájat, szemlélődve gyönyörködik, másokon az izmokat keményen megdolgoztató tornamutatványokat hajt végre, vagy komoran néz velünk szembe, arcát négyzetháló rácsa töri meg.

Neogrády Kiss-Barnabás: Önkeretezés. Enteriőr.

 

A kamara jellegű tárlat képei figyelemreméltóan érdekesek. Mint például az Untitled 51 (2022), amelyen az alkotó saját árnyékát próbálja lencsevégre kapni. Az árnyék a fotózásban fontos szerepet tölt be, dimenziót ad a fotó témájának, egy arcnak, testnek. Neogrády mintegy eljátszik vele, árnyalakján keresztül próbálja saját személyiségét megfejteni.

Neogrády Kiss-Barnabás: Önkeretezés. Enteriőr

 

A különböző helyszínekbe helyezett önportrék a személyiség változó, környezetéhez alkalmazkodó, avagy abból kilógó jellegét is megmutatják. Kevésbé személyiségkereső, inkább kitárulkozó az Untitled 57. 58. 59. 60. (2022). A különösebb magyarázatra nem szoruló műveken felbukkanó pőre Neogrády azt sugallja: íme, ilyen vagyok, így szeressetek. Ám ha megmutatom is magam, akkor sem biztos, hogy tudod, ki vagyok.

Hogy az Önkeretezés képein keresztül megfejti-e önmagát Neogárdy? Nem tudjuk, de a megismerés útján halad.

 

Neogrády-Kiss Barnabás Önkeretezés című tárlata május 12-ig tekinthető meg az INDA Galériában (1061 Budapest, Király utca 34.).

 

Fotók: A reprókat és enteriőröket is Neogrády Kiss-Barnabás készítette