Ujházi Péter: Kalapos önarckép 1975 Fotó: Kámán Albert
 

Tizenkét kortárs képzőművész alkotásait mutatja be a most megtekinthető Fenegyerekek című tárlat. A tematikus válogatáson „valamennyi művésztől egy-egy önábrázolás, önarckép szerepel: sorsfordító pillanatok, összegző gondolatok, legszemélyesebb kitárulkozó vallomások”.

Abból a Kozák–Stomp kollekcióból történt a ’szemezgetés’, amely meghatározó szereppel bír a hazai műgyűjtésben. A magángyűjtemény tulajdonosai a Godot Galériát vezető Kozák Gábor és felesége Stomp Sára értékesítési vezető. Kozák elkötelezettségének, művészetekben való jártasságának és persze éleslátásának köszönhetően a szcéna számos nívós darabját tudhatja magáénak. A Contextus magazin 2019-es interjújából kiderül, hogy Kósa János Hackerek című olajvászna vezette őt a tudatos műgyűjtés útjára. Azóta a gyűjtemény egyre csak gyarapodott, többek között Bukta Imre, feLugossy László, Gaál József, Újházi Péter, Váli Dezső műveivel.

Tér-Kép Galéria: Fenegyerekek 2024 Fotó: Erdei Mihály

 

A Tér-Kép Galéria célja, hogy olyan alkotókat vonultasson fel, akik sokoldalúságukkal, a művészeti életben való aktív részvételükkel már megkerülhetetlenek, munkáikkal inspirálólag hatnak a látogatókra. A tárlatra kiválasztott munkák egytől egyig ilyenek. Alkotóik életműve, személyisége sokszínűbbé teszi a kortárs művészetet. A válogatás Nagy Nikolett Colette kurátor érdeme is, aki kiváló érzékkel emelte ki a gyűjtemény ’fenegyerekeit’: Birkás Ákost, Bukta Imrét, drMáriást, El Kazovszkijt, Fajgerné Dudás Andreát, feLugossy Lászlót, Gaál Józsefet, Nagy Krisztát, Újházi Pétert, Alexander Tineit, Váli Dezsőt és Verebics Ágnest.

Verebics Ágnes: Idomár 2022 Fotó: Kámán Albert
 
 

Közül érdemes kimelni jó néhányat. Például Birkás Ákos A Szt. István park, a Duna, a Margit-sziget és a Rózsadomb (1969) című klasszikus technikájú, olajjal farostra festett képét, amely a művész pályájának korai időszakából származik. Akkoriban portrékat, önarcképeket készített. A budapesti színhelyeket és a Dunát láttató sötét tónusú kompozíció azonban más. Tájjellegű, az előtérben lámpaoszlopokat, sétálóutat, kalapos urat, medrében csordogáló folyót látunk. Hátrébb zöldellő növényzet, apró házikók és a dombos táj (a Rózsadomb) húzódik meg. Az elkent foltok halmazából felépített mű hűen tükrözi a címbéli helyszíneket.

Gaál József: Fegyenc önarckép 2005 Fotó: Kámán Albert
 

Harsány, kritikai hangvételű, polgárpukkasztó. A három jelző jól lefedi drMáriás művészetét. A Tudósok zenekar Matisse műtermében (2022) sem hétköznapi. A fauvista mű színvilága szembeötlő, miként az ábrázolt jelenet szürreális mivolta is. drMáriás annak az underground és progresszív zenekarnak a tagjait örökítette meg, amelynek ő maga énekes-trombitás-harsonás-szaxofonos vezetője.

drMáriás: A Tudósok zenekar Matisse műtermében 2022 Fotó: Kámán Albert
  

A képzőművészettel, zenével, irodalommal és filmezéssel foglalkozó feLugossy László Időskori önarcképén sárgás színezetet ad groteszk önportréjának, amelyet vattakorongokból applikált papírra.Kalapos fővel ábrázolja magát Újházi Péter. A Kalapos önarckép (1975) figurája könnyed hangvételű, karikatúrszerű. Fejét enyhén oldalra billenti, szemét oldalra szegezi, mintha valamitől/valakitől megijedt volna.

Tér-Kép Galéria: Fenegyerekek 2024 Fotó: Erdei Mihály
 
 

Az Újházi-portrénál jóval komorabb hangvételű Váli Dezső Ketten voltak-ja (A/2023/12).  Persze nincs ebben semmi meglepő. A hol temetőket és sírköveiket, hol műtermét festő Váli kompozíciói sivárak. Csak néhol töri meg az egyhangúságot egy ágy, asztalka vagy festőállvány. Ez utóbbiból kettő is szerepel a Ketten voltak olajvásznán. 

El Kazovszkij: Képregény-részlet (Vajda lapok) Fotó: Kámán Albert
 

Érdekességként nem pusztán csak a címeket és egyéb adalékokat tünteti fel a tárlat, hanem azt is, hol állították ki, hol publikálták az egyes műveket. Ezek a tények még izgalmasabbá teszik a Fenegyerekek amúgy is megragadó válogatását.

 

A Fenegyerekek kiállítása 2024. április 26-ig látható a Tér-Kép Galériában (1013 Budapest, Krisztina tér 1.).