A debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központban (MODEM) január 22-én megnyíló kiállítás – mely bizonyos szempontból a magyar pályakezdő művészek munkáit bemutató 2018-as Ezek a legszebb éveink? című tárlat folytatása – öt országból (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Románia) tizenöt fiatal művész alkotásaival ismertet meg, amelyek többsége erre a kiállításra készült.

A kiállítás előkészítésében, történelmi kontextusának felvázolásában Egry Gábor történész közreműködött. A történeti áttekintés a nyelv, a határ és a régió öndefiníciója szempontjából értelmezi Közép-Kelet-Európát, rámutatva azokra a történelmi jellegzetességekre, amelyek nemcsak a huszadik században határozták meg a régiót. Ezért a történeti vizsgálat az 1848 és 2021 közötti időszakot fogja át.

Hunčík Péter, Szlovákiában élő magyar pszichiáter regénye – amely egy határ menti vegyes lakosságú kisváros lakóinak történetén keresztül ábrázolja a régió huszadik századi történelmét – motiválta a Határeset címválasztását. Nem véletlenül, hiszen a határok, a konkrét országhatárok meghúzásának kérdése mindig is kardinális és nagy érzékenységeket érintő problémája volt Közép-Kelet-Európának. Másrészt azért is esett a választás erre a címre, hiszen sokak szemében még ma is aligha eldönthető, s bizonyos fkig nézőpont kérdése is, hogy nyugathoz vagy kelethez tartozik-e a régió. Ráadásul ez a cím „nem tartalmazza a kissé önironikus, a »Nyugathoz« viszonyító sztereotípiát”.

Kiállító művészek: Silvia AMANCEI & Bogdan ARMANU, BOZZAI Dániel & MÁTÉ Dániel, Vasile CÂTÂRÂU, Jakub CHOMA, Megan DOMINESCU, Olga DZIUBAK, ERMÉNYI Mátyás, MOLNÁR Judit Lilla, PAZNIAK Uladizmir, PINTEROVA Renata, PRÍLUČÍK David, RUSICKA IRMINA, SMUTNA Drozd Martiná, ŽÁK Jiřij

A kiállítás kurátora: Don Tamás

A kiállításmegnyitó részleteit, benne a Budapestről induló autóbusz elérhetőségét lásd: http://www.modemart.hu/hatareset-kiallitasmegnyito/

Szájmaszk viselése és védettségi igazolvány kötelező!

A kiállítás 2022. január 22-től április 10-ig, hétfő kivételével minden nap 10:00-től 18:00-ig látogatható.

4026 Debrecen, Hunyadi János u. 1-3.
Telefon: +36 (52) 525-018
E-mail: informacio.modem@gmail.com
Pénztár és információ: +36 (52) 525-010