Berlinben, a Collegium Hungaricumban február 16-án nyílt meg és április 7-ig látható a Fortepan több ezer berlini vonatkozású felvételéből és magyar kulturális intézet archívumából válogatott Magyar utazók Berlinben című fotókiállítás, amelynek középpontjában az 1973-as esztendő áll. Abban az évben nyílt meg a korabeli NDK-fővárosban, Kelet-Berlinben a Magyar Kultúra Háza, amely az egykori hírek szerint gyorsan nagy népszerűségre tett szert, és az volt az az év, amikor a városban rendezték meg a Világifjúsági Találkozót.

 

Kelet-Berlin 1973-ban, előtérben a Kelet- és Nyugat-Berlint elválasztó biztonsági zóna, a Jerusalemer Strasse felől, a fal túloldalán a Zimmerstrasse, a háttérben az Axel-Springer egyik magasháza (eredetileg az Ullstein kiadó épülete, ma átépítve és kiegészítve a Rocket Tower komplexum része) Fotó: Fortepan/Album036

A fiatalok politikai fesztiválját, amelyet némi iróniával keleti Woodstockként emlegettek. A találkozó programjai jórészt a magyar ház közelében zajlottak. Sok fennmaradt felvétel örökítette meg az eseményeket, többségük jó hangulatú, vidámságot sugárzó. Ha nem lennének a háttérben a jellegzetes épületek, ha nem látszana a biztonsági zóna, netán a fal, s ha nem szólnának arról a krónikák, hogy a VIT sem szabadulhatott a politikai nyomástól, a város a nemzetközi feszültségek atmoszférájától, ha nem tudnánk, hogy bár akadtak letartóztatások, de a fesztivál idejére felfüggesztették a tűzparancsot, inkább hihetnénk könnyed, felszabadult hippie-életérzést sugárzónak a felvételeket, mintsem egy politikai fesztivál képeinek.
 

  

Kelet-Berlin, Alexanderplatz, háttérben az Alexanderhaus, előtte a Világóra a VIT idején 1973-ban Fotó: Fortepan/Album036

 

A fotók többsége a fiatalokról szól, és legalább annyi a kelet-berlini belvárost, a házakat, az utcákat s egy-egy a biztonság övezet nyomasztó környékét mutatja, de jónéhány kép készült Nyugat-Berlin másfajta világában is. A szétszakított város életét, pillanatait a magyar turisták szemével láttató tárlat bekerült a Berlin, Párizs és Bécs kezdeményezésére életre hívott és idén tizedik születésnapját ünneplő Európai Fotográfia Hónapja (EMoP) hivatalos programjába.

 

Nyitókép: A berlini fal, háttérben a Brandenburgi kapu Nyugat-Berlin felől 1973-ban. Fotó: Fortepan/Barna Imre