MAGYARORSZÁG
 
Az életének nagy részét Spanyolországban töltő Müller Miklós, a szociofotográfiai iskola egyik meghatározó művésze egész életében a társadalmi kérdések elkötelezettje volt. Fotográfiáin megkapó érzékenységgel hívta fel a figyelmet az élet reménytelennek tűnő nehézségeire. Az Elkötelezett tekintet című kiállítás egy egész életen át tartó utazás tájait jeleníti meg; országokat, ahol a művész élt. A tárlatot százhuszonhat, többségében kiadatlan, 1934 és 1967 között készült kép alkotja, amelyeket a Cervantes Intézet és a Spanyol Kulturális Minisztérium megbízásából erre az alkalomra válogattak. 
FRANCIAORSZÁG
 
Az 1913-ban Orosházán született Müller Miklós azoknak a világszerte ismert magyar fotográfusoknak névsorát gazdagítja, melyet André Kertész (Kertész Andor), Moholy-Nagy László, Martin Munkácsi (Munkácsi Márton), Francisco Aszmann (Aszmann Ferenc), Eva Besnyő (Besnyő Éva), Brassaï (Halász Gyula), Lucien Hervé (Elkán László), Mari Mahr (Maár Mariann) vagy Robert Capa (Friedmann Endre) neve fémjelez.
FRANCIAORSZÁG
 
Tizenhárom éves korában születésnapjára fényképezőgépet kapott, s feljegyzései szerint ettől kezdve megszállottan fényképezett, meghódítani és rögzíteni akarva a körülötte lévő emberi világot. 1931 őszén a Szegedi Egyetem Állam- és Jogtudományi Karára iratkozott be, egyetemi évei alatt született meg benne a tudatos fotózás vágya. Jó barátságba került a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumának tagjaival, Ortutay Gyulával, Radnóti Miklóssal, Baróti Dezsővel, Tolnay Gáborral, Buday Györggyel és Gyarmati Fannival is. Az ő inspirációjuk hatására is születtek a harmincas évek közepén szociofotói.
MAROKKÓ
 
A jogi doktorátus megszerzése után szülővárosában, apja ügyvédi irodájában gyakornokoskodott, majd 1937-ben Budapesten lett ügyvédjelölt. Ortutayval Parasztságunk élete címmel közös albumot jelentettek meg, s még ez év októberében mutatkozott be sikerrel a Budapesti Nemzetközi Fotókiállításon.

1938-ban – a fasizmus előretörése és a készülő zsidótörvények miatt – már ismert fotósként emigrációba kényszerült. Egy évet Párizsban töltött, majd egy riport kapcsán Spanyolországba indult, de csak Portugáliáig jutott el. Beutazta Olaszországot, Franciaországot, Portugáliát, Marokkót, majd Spanyolországban, Madridban teremtett magának új otthont. Itt máig a háború utáni fotográfia egyik jelentős képviselőjeként tartják számon. 1947 nyarán barátja, Fernando Vela meghívta Llanesbe, a spanyol tengerpartra, ekkor döntött úgy, hogy családjával végleg itt telepszik le.

SPANYOLORSZÁG
 

Olyan kor szemtanúja volt, amely sebhelyekkel borította be Európát: a nácizmus borzalmaival már a kegyetlenségek kezdetén szembesült, és miközben egy szabad társadalom után kutatott, számos olyan országot bejárt, amelyek a náci barbárság hatása alá kerültek, vagy belső konfliktusok áldozatává váltak, mint az önkényuralomtól szenvedő Portugália és Spanyolország.

Müller mindig tervezte, hogy legjobb száz fotográfiájából álló válogatást mutat be, de mint később kiderült, sokkal több olyan képe van, amelyek megérdemlik, hogy a nagyközönség elé kerüljenek. 2015-ben a madridi Muller Stúdió bezárásakor Nicolás Muller lánya, Ana Muller, aki maga is fotográfus, ráakadt egy rég elfeledett, háromezer negatívot tartalmazó dobozra. Látva a képek kivételes minőségét, úgy döntött, hogy a kiadatlan képek jelentős részét a nagyközönség elé tárja, egyúttal kihasználva az alkalmat, hogy a Madrid Közösség Regionális Archívuma által őrzött, szintén kiadatlan anyag egy részét is bemutassa.

ÖNARCKÉP SAMUVAL 
 
A Budapesten látható fényképek közül a művész életében többet is felhasználtak különböző publikációk illusztrálására, ami jelentős módosításokkal járt, most azonban ezek a fotók is eredeti formátumukban láthatok. A Capa Központ kiállítása átfogó képet ad Müller Miklós/Nicolás Muller munkásságáról, a humanista fotográfia egyik kiemelkedő képviselőjéről, akinek képei három évtizeden át fél tucat országban készültek.

A kiállítás 2022. június 16-tól 2022. szeptember 4-ig tekinthető meg a Capa Központban (1065 Budapest, Nagymező utca 8.): kedd–péntek: 14–19 óra között, szombat–vasárnap: 11–19 óra között, hétfőn és ünnepnapokon zárva.

További információ: https://capacenter.hu/kiallitasok/nico las-muller-elkotelezett-tekintet/

https://cultura.cervantes.es/budapest/hu/nicol%c3%a1s-muller.-la-mirada-comprometida/1501761065